Dünya 1 günde 190 milyon kişi oy kullanacak

1 günde 190 milyon kişi oy kullanacak

17.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Endonezya’da halk, devlet başkanlığı ve milletvekili genel seçimi için sandık başına gidiyor. Dünyanın tek günde gerçekleştirilen en büyük katılımlı seçiminde, 190 milyona yakın kişi oy kullanacak.

1 günde 190 milyon kişi oy kullanacak

Ülkeyi 2024 yılına kadar yönetecek ismin belirleneceği devlet başkanlığı seçiminde, Endonezya Demokratik Mücadele Partisi (PDI-P) üyesi mevcut Devlet Başkanı Joko Widodo ve ana muhalefet partisi Endonezya Hareketi Partisi (Gerindra) Başkanı Genel Başkanı Prabowo Subianto yarışacak.

Haberin Devamı

Ülkede 16 partinin katılacağı ve yaklaşık 810 bin sandığın kurulacağı seçimde, toplamda 245 bin 106 milletvekili adayı da merkez parlamento ve bölge idarelerindeki meclise girmek için yarışacak.

İlk kez başkanlık ve milletvekili seçiminin aynı günde yapılması nedeniyle halkın daha çok devlet başkanlığına odaklandığı seçim, 2014 devlet başkanlığı seçimlerinde de karşı karşıya gelen Widodo ve Subianto’nun yeniden yarışına sahne olacak.

İş adamı siyasetçi

Aslen bir iş adamı olan 57 yaşındaki Widodo, belediye başkanlığı ve Cakarta Valiliği gibi görevlerde bulunan, kısaca “Jokowi” olarak bilinen Widodo, 2014 başkanlık seçimlerini kazanarak ülkenin 7. devlet başkanı seçildi. Diğer başkanlardan farklı olarak askeri geçmişe sahip olmaması ve halkın sorunlarına yaklaşımı nedeniyle Widodo’ya “halkın adamı” yakıştırması yapılmıştı.

Haberin Devamı

Widodo’nun rakibi asker kökenli Subianto ise, elit bir aileden geliyor. Babası, ülkenin önde gelen ekonomistlerinden ve eski bakanlarından. Endonezya’nın ikinci Devlet Başkanı Muhammed Suharto’nun kızı Titiek Suharto ile 1983’de evlenen Prabowo, Suharto’nun istifasıyla bu birlikteliği de bitirdi. “Gerindra Partisi’ni 2008’de kuran Subianto, eski başkanlardan Megawati Sukarnoputri ile başkan yardımcısı olarak girdiği 2009 başkanlık seçimlerini kazanamadı. Devlet başkanlığı için aday olduğu 2014 seçiminde de Widodo’ya karşı kaybetti.

Tarafsızlık gereği asker ve polisler oy kullanamayacak. Resmi sonuçların 22 Mayıs’a kadar açıklaması bekleniyor.