Ekonomi 1 milyon robot taksi geliyor

1 milyon robot taksi geliyor

24.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Elektrikli araç devi Tesla, robot taksiler için düğmeye bastı. Firmanın CEO’su Elon Musk’ın yaptığı açıklamaya göre, Tesla gelecek yıl otonom bir taksi filosu oluşturarak Uber ve diğer araç paylaşım uygulamalarına rakip olmayı hedefliyor.

1 milyon robot taksi geliyor

ABD’de Silikon Vadisi’ndeki merkezinde yatırımcılara yaptığı sunumda konuşan Musk, şirketin elektrikli araçlarını gelecek yıldan itibaren tam otonom araçlara çevireceği bilgisini verdi. Musk, 1.5 yıl içerisinde sisteme dahil olan araç sayısının 1 milyona ulaşmasını bekliyor.

Haberin Devamı

Engeller var

Elon Musk, Tesla’nın otopilot yazılımını kullanacağını anlattı. Başlangıçta yalnızca Model 3 ve Model S araçlarında sunulacak hizmet, yasal düzenlemeler nedeniyle her yerde aynı anda başlamayacak. Ayrıca Elon Musk’ın önünde engeller de var. Tesla’nın binlerce elektrikli aracın otonom araçlara dönüştürülmesinin insanlardan daha güvenli olduğunu kanıtlaması gerekecek.

1 milyon robot taksi geliyor
Bu amaçla ‘Tesla Network’ kurulacak. Araç sahipleri bu network’e dahil olarak bundan gelir kazanmakta özgür olacak. Tesla araç sahiplerinin kazandığı geliri üzerinden yüzde 25-30 oranında komisyon alacak. Yeterli Tesla sahibinin bulunmadığı bölgelerde şirket kendi araç filosu ile projeye destek verecek.

Daha düşük maliyet

Haberin Devamı

Tesla’nın sürücüsüz taksi hizmetini kullanmak isteyenler de mobil bir uygulama ile araçları park yerlerinden çağırabilecek.
Tesla, sürücüsüz takside maliyetin mil (1.6 km) başına 0.18 dolar olmasını bekliyor. Halen faaliyet gösteren araç paylaşım uygulamalarında maliyet 2-3 dolar arasında değişiyor. Şirket araç sahiplerinin ise mil başına 0.65 dolar ya da yıllık ortalama 30 bin dolar brüt kar elde edebileceğini hesaplıyor. Elon Musk, ayrıca yatırımcılara 2 yıl içinde direksiyon ve pedalları olmayan araçlar üreteceklerini ve bu yeni modellerin ortalama 25 bin dolara mal olacağını açıkladı.