18 Mart'ı Anlamak...

18 Mart...

Çanakkale Zaferi'nin günü bugün!

Osmanlı Ordusu ile yabancı güçlerin savaşlarının bizim galibiyetimizle sonuçlandığının günü...

Sene 1914... Çanakkele Savaşları başgösteriyor. Hedef Osmanlı topraklarını, Türkiye topraklarını ele geçirmek. Gözler İstanbul'da... Önce Çanakkale'yi boğazdan geçecek sonra İstabul'a ulaşacaklardı.

Yani hayaller böyleydi. (Asla gerçekleşmeyecek hayaller)

Düşman boğazdan deniz yoluyla dev gemileriyle saldırıyordu. Türk Ordusu onlara göre sayıca azdı... Zor bir savaş gibi görünüyordu ama Türkler pes etmediler.

Haberin Devamı

İngiliz komutanlar 18 Mart 1915 sabahında Çanakkale'ye boğazdan bir kez daha saldırma planları yapıyordu. Gemiler hazırlanıyordu. Osmanlı zayıflamış, yorulmuştu 'bugün bu iş biter' diye düşünüyorlardı.

Düşman cephesi hain planlar yaparken Türk Ordusu da savunmalarını hazırlıyordu. 17'yi 18'e bağlayan gecede Nusret Mayın Gemisi ile Çanakkale Boğazına mayınlar döşendi. Yeni döşenen mayınlarla boğazdaki mayınların sayısı 400ü aşmıştı.

Sabah olduğunda saldırı başladı. Boğazdan geçmeye çalışan düşman gemileri bir bir patladı... Karadan da toplar ile diğer kalanlar bombalanıyordu.

Çanakkale Cephesinde karadan saldıranlar arasından unutulmayan da bir isim vardı; Seyit Onbaşı... Seyit Onbaşı savaş sırasında içindeki Allah aşkı, inancı, vatan, millet sevgisiyle ancak vinçlerle kaldırılabilecek ağırlıkta olan 275 kilogramlık mermiyi tek başına kaldırdı ve topu ateşledi.

Tek seferde koca bir gemiyi patlatmayı, batırmayı başarmıştı Seyit Onbaşı...

Seyit Onbaşı en bilinenleri... O ve diğer kahraman askerlerimiz ve şehitlerimiz ile birlikte 18 Mart 1915 günü düşman ağır bozguna uğratıldı. İşte o gün Çanakkale'nin Boğazından geçemeyeceklerini, Çanakkele'yi geçemeyeceklerini ağır kayıplarla öğrenmiş oldular.

18 Mart işte bu günün yadigarı... Kahraman askerlerimizin canlarını ortaya koyarak büyük bir inançla korudukları bu vatan topraklarının mimarı...

Savaş 18 Mart 1915'te maalesef sonlanmadı. 2-3 yıl daha karadan savaşlar devam etti.

Çanakkale Zaferi olarak 18 Mart'ın kutlanılmasının sebebi ise düşmanı en çok hasara uğrattığımız ve boğazımızdan, denizimizden geri çekilmek zorunda bıraktığımız gün olmasıdır.

Haberin Devamı

Çanakkele geçilmedi, geçilemeyecek...

18 Mart Çanakkale Zaferimiz miletimizce kutlu, şehitlerimizin ruhları şad olsun.