1yaş Sonrası Çocuklarda Beslenmede Dikkat Edilecekler

Bir çocuğun sağlıklı yetişmesi için dengeli beslenmesi oldukça önemlidir.

Bu yaş grubundaki günlük dengeli olarak et, süt, tahıl, meyve, sebze, yağ ve şeker grubu gıdaları tüketmeleri gerekir. Bu dönemde günlük 350 mg kalsiyum ihtiyacı vardır. 250 - 300 gr. süt, yoğurt ve bir kibrit kutusu beyaz peynir bu ihtiyacı karşılar. Bu dönemde yumurta beyazı ve bal da yavaş yavaş beslenmeye eklenebilir. Halen anne sütü olan anneler, 2 yaşa kadar emzirmeye devam edebilirler. Eğer çocuğunu 15-18 aylık olmuşsa, anne sütü isteği çok yoğunsa ve diğer gıdaların alımını engelliyorsa emzirmeyi kesmeyi düşünebilirler. Bu durumu çocuk doktorunuzla mutlaka paylaşılmalıdır.

Haberin Devamı

Çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi için dikkat etmemiz gerekenler;

  • Süt önemli bir besin kaynağı. 12. aya kadar anne sütü ya da devam sütü tüketmesi çok önemli. 12. aydan sonra ise süt tüketimini kısarak katı gıdaya olan iştahını arttırmayı deneyebilirsiniz. 1-5 yaş arası çocukların günde 500ml'den fazla inek sütü tüketmesi önerilmiyor.
  • Bebeğinizin beslenme zamanlarında ona keyifli ortamlar oluşturun. Yemeği eğlenceli hale getirmek için bebeğinizin kendi kendine yemesi için destekleyin. Mama sandalyesine besinleri koyun, bırakın biraz mıncıklasın, oynasın. Göreceksiniz ki oynarken yiyecektir. Gün içinde öğün aralıklarını 4 saatin üzerine çıkarmamaya çalışın. .
  • Bebeğinizin yemek saatlerini açlık ve tokluk durumuna göre belirlemeye çalışın. Acıktığını ve doyduğunu hissedebilmesini amaçlayın, böylece kendisi yemek isteyecektir.
  • Çocuğunuz için her gün farklı bir menüler yapın. Ama menünüz esnek olsun. Gün içinde yediği ya da yemediği şeylere göre menüyü değiştirmeye hazırlıklı olun.
  • Çoğunuzun tüm protein, süt ürünü, tahıl, meyve, sebze gruplardan gün içinde belli miktar tükettiğinden emin olmak.
  • Çocukların porsiyonları bize göre çok daha küçüktür. İştahsız olduğuna karar vermeden önce beklentilerinizi gözden geçirin. Porsiyonları onun yaşına göre ayarlayın.
  • Bebeğiniz yemek istemediğini size davranışlarıyla gösterir. Yemeğin başında bebeğiniz ağlar ya da başını çevirirse ilgisini başka yönlere çekmeye çalışın..
  • Mümkün olan tüm öğünlerde sofrada bebeğinizle birlikte yemeye çalışın. Ailece yemek için zaman ayırmanız onu düzenli yemek yeme alışkanlığı olan mutlu bir bebek yapacaktır. Sizinle uzun süre masada oturamayacaktır ancak yeni yürüyen bebeğinizin kısa süre de olsa sizinle oturması da önemlidir.
  • Bebeğinizin tabağına ona özel besinlerden az ve çeşitli koyun. Her şeyden az az tatmasına yardımcı olun. Böylece her besinden faydalanmış olacaktır.
  • Tabağını hazırlarken yaratıcı olun ve meyvelerden onu heyecanlandıracak renkli, basit ve eğlenceli görseller hazırlayın.
  • Çocuğunuz makarna veya pilav seviyorsa, sebzeleri kullanarak bu yemeklerle renkli bir sunum hazırlayabilirsiniz. Böylece çocuğunuz sebzeleri de yemek isteyecektir.
  • Çocuklarınız bazen tek besini yemek isteyebilir. Bir gün bol bol yoğurt, süt tüketen çocuğunuz ertesi gün meyveye iştah göstermiş olabilir. Genel resme baktığınızda bir denge varsa sorun yok.
  • Seyahat ederken esnek olun ama ipin ucunu kaçırmayın. Besin gruplarını kafanızda saymaya devam edin.
  • Bazı çocuklar daha fazla ara öğün talep ederken, ara öğünler bazılarının iştahını kapatır. Çocuğunuzun ana öğün düzenini oturtmak ara öğünlere göre daha önemlidir. Ana öğünlerde iştahsızlık gösteren çocuğunuza daha az ara öğün vermeyi ve öğünlerin arasını açmayı deneyebilirsiniz.
  • Ve en önemlisi çocuğunuzun yediği miktar kadar, ne yediği ve nasıl yediği de önemlidir.

1 yaş sonrası dönemde en sık karşılaşılan sorun iştahsızlıktır. Bebeğinizin 1 yaşından sonra büyüme hızı azaldığından, fizyolojik iştahsızlık dönemi başlar. 6 - 9 ay arası 400 gr. alan bebeğinizin, 1 yaş sonrası ayda 200 gr. civarı alması normaldir.

* İştahsız çocuklarda başta süt olmak üzere, meyve suyu, çay, su gibi içeceklerin yemekten hemen önce veya yemek sırasında tüketimi sınırlandırılmalıdır.

*Sunulacak besin porsiyonları annenin isteğine göre değil, çocuğun gereksinimine göre ayarlanmalıdır.

*Bir öğündeki besin reddedildiyse, farklı bir besin denenmeli, o da reddedilirse, yemesi için çocuk zorlanmamalıdır. Reddedilen besin aralıklarla çocuğa tekrar sunulmalıdır.

*Yemek saatleri düzenli olmalı, ödül olarak çikolata veya şeker gibi tatlı besinler verilmemelidir.

*Yemek, gerekirse, çocuğun ilgisini çekecek şekilde süslenmeli, çocuğa, besinlerin yararları oyunlarla anlatılmalı ve onun seçim yapmasına izin verilmelidir.

*Az miktarda yiyen çocuklarda sık öğünler oluşturulmalıdır.

*Belirgin sağlık sorunu bulunmayan çocuklarda iştahsızlığın psikolojik nedenlere bağlı olabileceği düşünülmeli ve bu konuyla ilgili uzmandan yardım alınmalıdır.

ESRA ERTURUL

www.instagram.com/bebeimgeliyor