Ekonomi ‘2 milyona yakın mağdur var’

‘2 milyona yakın mağdur var’

26.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu, “1988 yılına kadar 1 yılla sınırlı olan yoksulluk nafakası, aynı yıl kanunda yapılan bir değişiklikle süresiz hale getirilmiş ve geçtiğimiz 30 yılda ailelerle birlikte 2 milyona yakın kişinin mağduriyetine sebep olmuştur” görüşünü savunuyor.

‘2 milyona yakın mağdur var’

Platform bu konuda şunları dile getiriyor:

Haberin Devamı

“Kanun bu haliyle uygulanmaya devam ettiği her gün, bu sayı artarak devam edecektir. Otuz yıl önce ‘boşanan kadını korumak’ amacıyla çıkarılan süresiz nafaka kanunu bugün amacını aşmış ve kötü niyetli kişilerin elinde bir intikam aracına dönüşmüştür. Nafaka borçlusu erkek yeniden evlense bile, eski eşe ödenen süresiz nafaka nedeniyle ikinci eş ve çocuklar da mağdur edilmektedir. Yani bu kanunla bir kadın ömür boyu korunurken, başka bir kadın ise ömür boyu mağdur olmaktadır. Süresiz yoksulluk nafakasına hakkaniyetli bir süre sınırı muhakkak getirilmelidir.”

KİM, NE DÜŞÜNÜYOR?

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü nafakayla ilgili şu görüşleri dile getiriyor:

“Geçen yıl sonu Adalet ve Aile Bakanlığı ortak çalıştayında, Sayın Cumhurbaşkanı’nın ilk 100 günlük eylem planı içinde yer alan nafaka sorunu üzerine fikirlerimiz istenmişti. Olmayan bir sorun üzerinde tartışma yapıyoruz. Diğer taraftan kadınlara dair çok sorun var. Bunlardan en önemlisi erken yaş evliliği ve istihdam sorunu. Her iki mağduriyetin de nafaka sorunu ile direkt ve yakın ilişkisi var. Eğer kadın 30 yıllık evlilik sonrası boşanıyorsa yaşama dair hiçbir kazanımı yok, mal varlığı üzerine kayıtlı değil ve boşandığında yoksulluğa düşmekte.

Haberin Devamı

‘2 milyona yakın mağdur var’
Bu nedenle de sınırlama getirilmesi konusundaki itirazlarımızı sürdürüyoruz. ‘1 günlük evliliğe 5 yıldır nafaka ödüyorum’ diyorlar. Evet bazen evlilikler 1 gün sürebilir ama kadın üzerinde yaşattığı travma ve kaybettiklerini hesaplayan, hakimler... Bizim kurum olarak önerimiz, önce araştırma yapılsın. Çıkan sonuç üzerinden tartışalım.”