Ankara 2018 Yılı Bütçe Görüşmeleri

2018 Yılı Bütçe Görüşmeleri

31.10.2017 - 12:56 | Son Güncellenme:

.

2018 Yılı Bütçe Görüşmeleri

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, "Sistemin sağlıklı şekilde işlemesi için uyum yasalarının çıkarılması gerekmektedir. Çalışmalar partiler arası uyum içinde yürütülmelidir" dedi.
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2018 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ve 2016 Kesin Hesap Kanun Tasarısı ile Sayıştay Raporları görüşüldü. Komisyonda TBMM Başkanı Kahraman’ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, MİT Müsteşar Yardımcısı Hacı Ali Özel, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş ve Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, kurumlarının bütçesi ile ilgili birer sunum yaptı.
Komisyonda konuşan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 15 Temmuz’da saldırıya maruz kaldıklarını belirterek, "Devletimizi parçalamak, milli egemenliğimizi ve demokrasimizi ortadan kaldırmak maksadıyla girişilen bu kalkışma hareketinin bastırılmasında liderliği Cumhurbaşkanımız muhterem Recep Tayyip Erdoğan yürütmüştür. Cumhurbaşkanımız ile meydanları dolduran aziz milletimiz, asker üniforması giymiş teröristlere büyük bir ders vermiştir. Böylece ihanet şebekesi mensupları kısa sürece derdest edilerek devletimiz büyük bir kaostan kurtarılmıştır" ifadelerini kullandı.
TBMM’de yapılan çalışmaların devam ettiğini söyleyen Kahraman, "Bombalamadan sonra zarar gören halıların yenilenmesi işinin ihalesi yapılmış olup imalat aşamasındadır. Külliye içerisinde bulunan 8 adet asansörün genişletilmesi ve yenilenmesi işinin ihalesi yapılmış olup imalat aşamasındadır. Zarar gören ve ekonomik ömrünü tamamlayan ahşap kapıların yenilenmesi ve onarılabilecek olanların tespiti için keşif ve metraj çalışmaları devam etmektedir. 15 Temmuz ihaneti milletimizin hafızasında derin yaralar açmıştır. TBMM Başkanlığı olarak darbecilere karşı açılan davalara müdahil olduk; Hukuk Hizmetleri Başkanlığı bu mevzuda takibi ve koordinasyonu yürütmektedir. Eli kanlı sinsi ve hain şebeke mensuplarının açtığı yaranın unutulmaması için Dikmen Caddesi tarafındaki bahçeye anıt-müze yapılması planlanmaktadır. Bu doğrultuda Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu ile Müze Komisyonu tarafından yürütülen çalışma devam etmektedir" şeklinde konuştu.
Eski Halkla İlişkiler Binası yerine yeni bina yapılacağını kaydeden Kahraman, "Sığınaklar, savaş, deprem, sel ve nükleer saldırılar gibi durumlarda kullanım için hazır olması gereken mekanlardır. Yeni binanın, ana binanın mimarisi, görünümüne üst kot yüksekliği ile uyumlu olarak inşa edilmesi devam etmektedir. Binanın altında otopark alanları bulunacaktır. Bina içerisinde Genel Kurulun acil durumlarda güvenli bir şekilde toplanabileceği yeni bir mekan planlanmaktadır" diye konuştu.
Kahraman, uyum yasalarının çıkartılması gerektiğine işaret ederek, "Sistemin sağlıklı şekilde işlemesi için uyum yasalarının çıkarılması gerekmektedir. Çalışmalar partiler arası uyum içinde yürütülmelidir. Ayrıca milletvekillerinin hakları ve yükümlülüklerine ilişkin değişik kanunlarda yer alan hususlar tek bir kanun altında toplanmalıdır. Ortak aklı kullanarak, demokratik diyalog ve konuşma kanallarını açık tutarak çalışmalarını yürüteceğine inanıyorum" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga da, 2018 yılının önemli yıl olacağını belirterek, "Türkiye’nin bu geçiş sürecini, Meclisimizle ve hükümetimizle işbirliği içinde en doğru şekilde gerçekleşmesi hususunda şimdiden hazırlıklara başladık. Uyum yasalarından Cumhurbaşkanlığının yeni teşkilat yapısına kadar her konuda partilerimizin ve milletvekillerimizin görüşlerine, tekliflerine ve tenkitlerine açık olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile ilgili çıkan ve tartışma konusu olan haberlere ilişkin olarak Kasırga, "Medyada bu çerçevede yer alan haberlerin tamamı maksatlı veya yanlıştır. Daha önce defalarca açıklama yapılmış olmasına rağmen, birbirinin benzeri, maksatlı haberlerin yapılmaya devam edilmesi art niyet ürünüdür. Cumhurbaşkanımızın, dolayısıyla Cumhurbaşkanlığının çalışması, tüm dünyanın gözü önünde cereyan etmektedir" şeklinde konuştu.
Kasırga konuşmasını şöyle sürdürdü:
"2018 yılı bütçemiz 845 milyon 365 bin liradır. Bu rakamın 140 milyon lirası personel ve SGK giderleri, 199 milyon lirası mal ve hizmet alımı giderleri, 14 milyon lirası da cari transferler kalemindedir. Bütçenin kalan 491 milyon lira ise sermaye giderleri başlığı altında ifade edilen yatırım harcamalarından oluşmaktadır."
MİT Müsteşar Yardımcısı Hacı Ali Özel, teknik ve fiziki alt yapı yatırımlarına devam edileceğini ifade ederek, "2018 yılı Bütçe Kanunu Tasarısında Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığına; personel giderleri için 905 milyon 208 bin TL, Sosyal Güvenlik Kurumu devlet primi giderleri için 94 milyon 498 bin TL, mal ve hizmet alım giderleri için 239 milyon 490 bin TL, sermaye giderleri için bir milyar 96 milyon 339 bin TL olmak üzere 2 milyar 335 milyon 535 bin TL ödenek teklif edilmiştir" diye konuştu.
Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş ise, 2016 yılında denetim programı kasamında denetleme yaptıklarını belirterek, "44 genel idareli bütçe, 111 özel idareli bütçe, 2 Sosyal Güvenlik Kurumu, 9 düzenleyici ve denetleyici kurum ve 5018 sayılı Kanuna tabi olmayan 8 diğer kamu idaresine ilişkin olmak üzere toplam 174 adet Sayıştay Denetim Raporu Genel Uygunluk Bildirimi ile birlikte TBMM’ye sunulmuş ve ilgili kamu idarelerine gönderilmiştir" dedi.
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, kurum ile ilgili olarak çıkan haber sayısının 2016 yılında 4 bin 220 olduğunu belirterek, 2017 yılında 20 bin haberin yer aldığını ifade etti. Malkoç, 2016 yılında 5 bin 516 başvuru aldıklarını kaydederek, 2017 yılında başvuru sayısının 12 bin 507’ye ulaştığını söyledi.

Yazarlar