Ekonomi 2019 otomotivde ‘geçiş yılı’ olacak

2019 otomotivde ‘geçiş yılı’ olacak

18.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, 2019’un otomotiv sektörünün dengeleneceği bir geçiş yılı olacağını belirterek, “Hafif ticarilerle birlikte otomotiv pazarı 450-500 bin adetlik seviyeye geldiğinde bu zaten bir dengelenme demek” dedi.

2019 otomotivde ‘geçiş yılı’ olacak

Bilaloğlu ve ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, derneğin yeni çalışmaları, geleceğe yönelik projeleri hakkında bilgi vermek amacıyla bir toplantı yaptı.

Haberin Devamı

Lokomotif sektör

Toplantıda soruları yanıtlayan Bilaloğlu, otomotiv sektöründeki büyüme ve küçülme trendlerinin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomi ve büyümenin bir yansıması olduğunu ifade etti. Bu yıl ilk 3 ay pozitif başlayan bir ekonomi ve büyümenin sonucu sektörde yüzde 2.17 artış gerçekleştiğini aktaran Bilaloğlu, “Ancak döviz kurları ile faizlerde meydana gelen volatilite ve artış sonucu ikinci çeyrekte yüzde 20’lik, üçüncü çeyrekte ise yüzde 51’lik daralma gerçekleşti.

Seneye de bu görünümün devam edeceğini varsayıyoruz” dedi. Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) da belirtildiği üzere 2019’un, Türkiye ekonomisinin dengeleneceği bir geçiş yılı olacağını hatırlatan Bilaloğlu, “Otomotiv sektörü de Türkiye’nin lokomotif sektörü olarak aynı şekilde etkilenecektir. Türkiye olarak güçlü ekonomimiz, sağlam yönetimimizle bu süreci en kısa sürede ve en az hasarla atlatacağımıza inancımız tamdır.

Haberin Devamı

Özellikle açıklanan programlardan YEP ve Enflasyonla Topyekün Mücadele Programlarını çok önemsiyoruz. Bu konuda otomotiv sektörü olarak üzerimize düşen görevleri yerine getireceğiz” diye konuştu.

‘Dengelenme olur’

Gelecek yıl için sektöre yönelik değerlendirmelerinin sorulması üzerine Bilaloğlu, “Üyelerimizin öngörüsüyle toplam pazar 2019’da, geçmiş 5 yılın ortalamasının altına düşülmesiyle dengelenmeye girilecek.

Geçmiş 5 yılın ortalamasına baktığımızda 850 bin civarında bir toplam pazardan bahsediyoruz. Hafif ticari vasıtayla birlikte otomotiv pazarı 450-500 bin seviyeye geldiğinde bu zaten bir dengelenme demek” yanıtını verdi.