Ekonomi 2023 güven tahvili

2023 güven tahvili

18.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin uluslararası piyasalara yaptığı “2023 vadeli” tahvil ihracına, 3 kattan fazla talep geldi. Bakan Berat Albayrak, bu ilginin, yatırımcıların Türkiye’ye güveninden kaynaklandığını söyledi.

2023 güven tahvili

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, uluslararası sermaye piyasalarında 2 milyar dolar tutarında gerçekleştirilen tahvil ihalesine, ihraç tutarının üç katından fazla talep geldiğini belirterek, “Küresel finans sistemindeki dalgalanmaların bu denli yüksek olduğu bir dönemde, ihraç tutarının üç katından fazla gerçekleşen bu talep, piyasaların ve yatırımcıların ülkemizin sağlam ekonomik ve finansal göstergelerine duyduğu güvenin bir göstergesi olması açısından oldukça önemli” dedi.

Haberin Devamı

5 yıl vadeli 2 milyar $’lık tahvil

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Hazine Finansman Programı çerçevesinde, uluslararası sermaye piyasalarında 2 milyar dolar tutarında 5 yıl vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirildiğini belirterek, “Tahvilin getiri oranı yüzde 7.5, kupon oranı yüzde 7.25 olarak gerçekleşmiştir. İhraca yatırımcılardan 6 milyar doların üzerinde talep gelmiştir” denildi. Bakanlığın açıklamasında 250’den fazla yatırımcının tahvil ihracına talep gösterdiği vurgulandı.

2023 güven tahvili

Tedbirlere ‘olumlu’ bakılıyor

Albayrak, ihalenin önemine dikkat çekerek, “İhale, Türkiye’nin sağlam iktisadi temellerinin, dış şoklara karşı dayanıklılığının, hayata geçirdiğimiz politika ve tedbirlerin etkilerinin yatırımcılar tarafından son derece olumlu karşılandığını net bir şekilde yansıtmıştır” dedi. Albayrak, küresel dalgalanmaların bu denli yüksek olduğu bir dönemde ihracı üçe katlayan talebin, piyasaların ve yatırımcıların ülkeye duyduğu güvenin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

‘YEP’ etkisi hissedildi

İhraç sonucunun, atılan adımların ve Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) küresel finans çevrelerince ne kadar güçlü karşılık bulduğunu ortaya koyduğuna dikkati çeken Albayrak, şunları kaydetti:
“İhalenin sonucu, uluslararası yatırımcılarla gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde vurguladığımız Türkiye’nin iktisadi temellerinin sağlamlığının, dış şoklara karşı dayanıklılığının ve hayata geçirdiğimiz tedbirlerin başarısının yatırımcılar tarafından teyit edildiğini net yansıttı.”

Adım adım hedefe

Albayrak şu değerlendirmeyi yaptı:
“YEP kapsamında ortaya koyduğumuz hedeflere ulaştıkça, stratejilerimizi ve politikalarımızı hayata geçirdikçe, Türkiye’ye küresel piyasalarda duyulan güven daha da artacak, makroekonomik göstergelerimiz çok daha iyi seviyelere ulaşacaktır. Enflasyon ile mücadele başta olmak üzere, YEP’in temel alanları olan bütçe disiplini, ekonomik dengelenme, ihracata ve teknoloji üretimine dayalı büyüme için politikalarımızı adım adım hayata geçireceğiz.”

Ankara’da sanayi zirvesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sanayi Odaları Konsey Toplantısı; Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Sanayi Odaları Konsey Başkanı Erdal Bahçıvan ve konsey üyelerinin katılımı ile TOBB İkiz Kuleler&de gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

2023 güven tahvili

Basına kapalı olarak yapılan TOBB Genişletilmiş Sanayi Odaları Konseyi toplantısında sanayi odalarının sorun ve çözüm önerileri ele alındı. Toplantıya sanayi odalarının yönetiminde yer alan 50’den fazla sanayici katıldı. Toplantıda, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bir açılış konuşması yaptı. Toplantıya katılan sanayiciler sorunlarını ve beklentilerini dile getirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sanayicilerin dile getirdiği konular hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak, sanayicilerin sorunlarıyla birebir ilgilenerek, sorunları not etti ve toplantının kapanışında bir değerlendirme konuşması yaptı.