Ekonomi 3 saniye düşün öyle satın al!

3 saniye düşün öyle satın al!

26.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yıldız Teknopark’taki Pointro’nun uygulaması Dost Eli’yle e-ticaret üzerinden yaptığınız alışverişin ne kadarının ihtiyaç dışı olduğunu öğrenebiliyorsunuz. Alışveriş yaparken uygulama sizi 3 saniye düşündürüyor.

3 saniye düşün öyle satın al

Hayatımız çok hızlı. Herkes cüzdanımızdan daha çok para almak için yarışıyor. Çok cazip ödeme koşulları, çok cazip indirimler her yerde karşımıza çıkıyor. Tam bir bombardıman altındayız... Peki, ama buna ihtiyacımız var mı? Kendinize üç saniye verip düşünün. Gerçekten isteğim mi, ihtiyacım mı?

Haberin Devamı

Yıldız Teknopark bünyesinde bulunan Pointro’nun internet tarayıcısı Chrome’da çalışan uygulaması Dost Eli sayesinde e-ticaret üzerinden yaptığınız alışverişin ne kadarının ihtiyaç dışı olduğunu öğrenebiliyorsunuz. Dost Eli, doğru harcama yapmayı sağlayıp, bütçeyi korumayı ve ev ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyor.

3 saniye düşün öyle satın al

İstek mi, ihtiyaç mı?

Dost Eli’nin geliştiricisi Pointro’nun Genel Müdürü Mehmet Ali Sabuncuoğlu, Türkiye’de parasal okuryazarlığın az olduğunu anımsattı. Bir şeyin cazip fiyatının onun ihtiyaç olduğu anlamına gelmediğini belirten Sabuncuoğlu, “Donanımlı pazarlamacılara karşı insanları bir adım geride durduracak, onlara 3 saniyelik düşünme süresi verecek bir projeye ihtiyacımız vardı. Albaraka Türk’ün desteğiyle Dost Eli projesi böyle doğdu. Alışverişin tam olarak yapılıp yapılmadığını takip etmemiz mümkün değil. Ama istatistiklerimize göre kullanıcılarımız internetten herhangi bir şey satın almadan önce 3 saniyelik düşünme süresine sahipler. Bu 3 saniyelik düşünme zamanından sonra neredeyse yüzde 40 oranında insanlar, ‘Ben birazcık daha düşüneyim. Bu sadece benim isteğim, gerçek ihtiyacım değil’ diyerek, bu ‘Benim isteğim’ butonuna tıkladılar. Bu farkındalıkla insanların büyük kazanımlar yaşayacağını düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

En çok yılbaşında

Uygulamalarının altında yatan fikrin her ne alıyorsanız kendinize sadece 3 saniye düşünme süresi vermeniz yönünde olduğunu dile getiren Sabuncuoğlu, “Gerçekten istediğim mi, ihtiyacım mı? Almazsam ne yaparım? Aslında bizim uygulamamızın asıl amacı insanlara bu düşünme zamanını vermek. Onun dışında genellemelere karşıyız. İnsanlar kendi önceliklerine, kendi ihtiyaçlarına göre kontrollü harcadığı müddetçe her şey ihtiyaçtır. İnsanlar kendi ihtiyaçlarına göre harcamadığı sürece de her şey onların anlık bir isteği olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Mehmet Ali Sabuncuoğlu, uygulamalarının şu anda mobil cihazlar için geliştirilmediğini, mobilin yükselişine karşın alışverişin büyük çoğunluğunun halen daha masaüstü ve dizüstü cihazlardan tamamlandığını aktarara, yüzde 76 ile Chrome tarayıcısının lider olduğunu, bu nedenle çözümü Chrome uygulama olarak tasarladıklarını kaydetti. Türkiye’de yılbaşı öncesi, Kara Cuma ve Okula Dönüş olarak da bilinen eylül dönemlerinde e-ticaret rakamlarının tavan yaptığını dile getiren Sabuncuoğlu, bu döneme pazarlamacı ve reklamcıların da çok geniş kaynaklarla hazırlandığını, psikolojik baskı sonucunda tüketicilerde indirimi kaçırma korkusu oluştuğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Nasıl çalışıyor?

Sabuncuoğlu, Dost Eli’nin Chrome tarayıcıda nasıl çalıştığını ise şöyle anlattı: “Uygulamamız şu an masaüstü bilgisayarlardaki Chrome tarayıcılarda hizmet veriyor. Alışveriş yapıldığını otomatik olarak anlayıp hatırlatma mesajını gösteriyor. Çalışma mantığı çok basit. İnternet sayfasında ‘CVC’ kelimesi geçiyorsa, otomatik olarak hatırlatıcı çalışıyor. Alışveriş yapmadan önce satın almadaki kararlılığınızı size soruyor. Bu basit hatırlatıcı sayesinde sonradan pişman olacağınız alışverişler yapmıyorsunuz. Eğer alışveriş yapmakta kararlıysanız hatırlatıcıyı kolaylıkla kapatabilirsiniz. Alışveriş deneyiminize kaldığınız yerden kesintisiz şekilde devam edebilirsiniz. Dost Eli uygulaması sadece hatırlatır. Hiç bir şekilde internet deneyiminizi engellemez. Sizi zorlamaz. Hiçbir veriyi kaydetmez, analiz etmez, tamamen güvenlidir.”