Siyaset ‘30 bin 609 kişi lekelenmedi’

‘30 bin 609 kişi lekelenmedi’

08.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

‘Ceza Muhakemesinde Lekelenmeme Hakkı Çalıştayı’nda konuşan Adalet Bakanı Gül, ‘Bugüne kadar 30 bin 609 soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair karar verilmiştir. Bu kişiler, asılsız ihbarlarla lekenecekti’ dedi

‘30 bin 609 kişi lekelenmedi’

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, lekelenmeme hakkına ilişkin, “Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar toplam 30 bin 609 soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair karar verilmiştir. Aslında soyut, asılsız, temelsiz ihbarlarla bu kişiler lekelenecekti ama getirdiğimiz düzenlemeyle lekelenmedi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gül, dün Ankara Hâkimevi’nde düzenlenen, “Ceza Muhakemesinde Lekelenmeme Hakkı Çalıştayı”nda yaptığı konuşmada, suç ve suçlulukla mücadelede ceza adaleti sisteminin hızlı, etkin ve adil işleyişinin büyük önem taşıdığını belirti. Gül, bir tek suçun bile cezasız kalmasına asla rıza gösterilemeyeceğine işaret ederek, bir tek masumun bile haksız suçlanmasına ve gereksiz işlemlerin muhatabı olmasına da müsaade edilmemesi gerektiğini vurguladı.

‘Her şeyden daha kıymetli’

Anayasanın 38. maddesinde temel bir kural olarak yer bulan masumiyet karinesinin, tarafı olunan uluslararası belgelerde de ceza hukukunun evrensel ilkeleri arasında sayıldığını belirten Gül, masumiyet karinesinin, en başta soruşturma ve kovuşturma makamlarının, suçluluk konusunda bir ön yargıyla hareket etmemesi anlamını taşıdığını anlattı. Yapılan düzenlemeyle, soruşturma öncesinde bir ön değerlendirme mekanizmasının oluşturulduğunu kaydeden Gül, bu ilkeyle suçluluk konusundaki değerlendirmenin, kesinleşmiş bir mahkeme kararıyla doğrulanması şartına bağlandığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Gül, şöyle devam etti: “Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar toplam 30 bin 609 soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair karar verilmiştir. Aslında soyut, asılsız, temelsiz ihbarlarla bu kişiler lekelenecekti ama getirdiğimiz düzenlemeyle 30 bin 609 kişi lekelenmedi. 30 bin 609 kişinin evine, iş yerine, şüpheli sıfatı aldığı için bir polis, kolluk gitmedi, savcının huzuruna çıkmadı. İnsan haysiyetinin, onurunun temel bir hak olduğu ve devletin bu onuru koruması görevinden hareketle çok önemli bir reform ortaya konmuştur.”

‘Doğru ve adil işletmek’

Adalet Bakanı Gül, “Amacımız, ceza adaleti sistemini hiçbir sosyal maliyete yol açmadan, doğru ve adil biçimde işletmektir. Suçla ve suçlulukla mücadele ederken, asla ve asla masum vatandaşları incitmemektir. Kuru ile yaşın, masum ile suçlunun birbirinden ayrıldığı bir adalet sistemi devletin temelidir. Bu anlamda lekelenmeme hakkı da çok önemli reformlardandır” dedi.