Ekonomi 45 günlük geri sayım

45 günlük geri sayım

13.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

29 Ekim’de açılacak İstanbul Yeni Havalimanı için 45 günlük geri sayım başladı. Açılış öncesi 9 bin kişi ve 10 uçak ile 3 entegre deneme yapılıp, havalimanı tüm bileşenleriyle test edilecek.

45 günlük geri sayım

Limak-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu tarafından hayata geçirilen İstanbul Yeni Havalimanı’nın resmi açılışına 45 gün kaldı. 2014’te temeli atılan projede artık son çalışmalar yapılıyor. Operasyonel Hazırlık ve Havalimanı Taşınması adı verilen ORAT sürecinde bulunan havalimanında deneme operasyonları başlıyor. 168 kişinin yönettiği süreçte, Güney Kore’nin dünyaya açılan kapısı olan Seul’deki Incheon Uluslararası Havalimanı İşletmesi ve Kuzey Avrupa’nın en önemli aktarma merkezlerinden Kopenhag Uluslararası Havalimanı şirketleri de destek veriyor. Havalimanının açılış töreni öncesinde ise 3 büyük entegre deneme operasyonu gerçekleştirilecek. Bu denemeye katılan personel ve yolcular, havalimanındaki tüm birimleri ve organizasyonları test edecek.

Haberin Devamı

45 günlük geri sayım

46 senaryo denendi

Havalimanı taşınma ve operasyon süreçlerinin doğru yönetilmesi için 4 el kitabı hazırlandı. Daha sonra eğitim safhasına geçildi. Son olarak ise denemeler yapılmak üzere son safhaya geçildi. İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Kadri Samsunlu, 4 aşamadan oluşan ORAT sürecinin eğitim bölümünde DHMİ Genel Müdürlüğü önderliğinde tüm paydaş firmaların çalışanlarına 27 bin sınıf eğitimi, 28 bin saha eğitimi verildiğini söyledi. 31 Mayıs’tan bu yana 46 senaryo denendi. Denemelerle ilgili Samsunlu şu bilgileri verdi:

Cast’tan oyuncu...

“İlk deneme operasyonu 24 Eylül haftasında olacak. 1000 sahte yolcu, 2 bin bagaj, 800 personel, 2 gerçek uçak (THY) ile yapılacak. 2. deneme operasyonu ise ekimin ilk haftasında 3 bin sahte yolcu, 6 bin sahte bagaj, 1000 personel, 3 adet uçak ile yapılacak. Son denemede havalimanının tüm fiziki birimleri test edilecek. Ekimin ikinci haftasında gerçekleşecek bu son denemede 5 bin sahte yolcu, 10 bin sahte bagaj, 1000 personel, 5 adet gerçek uçak bulunacak.”

Haberin Devamı

Denemelerde yolcular, havalimanındaki her birimi kullanacak. Danışmaya soru soracak, silahını teslim edecek ya da bagajını verecek. Uçaklar ise yer hizmetlerini test edecek. Bu denemelere katılacak yolcular cast ajansları, öğrenciler ve havalimanı paydaşlarının çalışanlarından seçilecek. Samsunlu, “Bir sorun varsa ders çıkaracağız” dedi.

Paydaşlar çalışıyor

Havalimanı 29 Ekim’deki resmi açılışına kadar hazır olacak ama havayolu işletmeleri, THY, TGS, gümrük gibi onlarca paydaşın da bu sürece hazır olması gerekiyor. Samsunlu, bu nedenle paydaşların da çalışmalarını yaptığını anlatırken, “Atatürk Havalimanı 11 milyon metrekare. Burası ise 36 milyon metrekare. Örneğin çok önce kurulmuş bir bagaj sistemi yerine burada son teknoloji sistem var. Bu nedenle herkes kendini hazırlıyor” diye konuştu. ‘Bizim inşaatımız bitti’ diyen Samsunlu, “Pistlerimizin tümünü kapattık, asfaltlarımız tamam... Burada 71 kilometre yol var. Bunların büyük bir kısmı asfaltlandı. Binalar yapılıyor. Bunların tümünü 29 Ekim’de İGA olarak bitiriyorum” dedi.

Haberin Devamı

45 günlük geri sayım

İsim için araştırma yapılıyor

Kadri Samsunlu havalimanının ismi için ortakların yaptığı değerlendirmelerin sürdüğünü kaydedip, “İsim konusu, yönetim kurulu üyelerimizin dünya genelinde yaptıkları araştırma çalışmaları ve ilgili mercilerle yapılacak değerlendirmeler sonucu alınacak kararla belirlenecek” ifadesini kullandı.

En zorlu uçuşlara hazır

Kadri Samsunlu, hava sahasının bugün itibariyle CAT3 adı verilen standartla en zor şartlarda bile uçuşa hazır olduğunu söyledi. Samsunlu, “CAT3 sistemi, görüş mesafesinin çok az olduğu durumlarda iniş için imkan veriyor. Bu sayede en yoğun sisli durumda bile uçuşlarda bir aksama yaşanmıyor. Kule de hazır, tüm radar sistemleri ile bağlantılar da sağlandı” dedi.

Geniş gövdeli uçakların havalimanına inmesiyle ilgili hiçbir sorun bulunmadığını, dünyada mevcut uçakların buraya inmesi ve kapasiteyle ilgili bir problem olmadığını vurgulayan Samsunlu, projenin çevresindeki rüzgar türbinlerinin ortaklar tarafından satın alındığını, bunların 2019 yılı başından itibaren söküleceğini anlattı.

Haberin Devamı

İlk 15 gün 60 iniş-kalkış

Havalimanında yer alacak 2 pistin de yedekli olduğunu anlatan Samsunlu, bu sayede 50 saniye arayla iniş kalkış yaptırabileceklerini kaydetti.

İlk 15 gün havalimanında saat başına iniş kalkış olmak üzere 60 hareket gerçekleştirilecek. Pistler, 80-90 hareket için imkan veriyor. 31 Ekim’deki ilk tarifeli seferlerle ise 60 iniş ve kalkış, 7 bin 500 yolcu ağırlanması planlanıyor.

31 Ekim’de ilk uçuş saat 14.00’da İstanbul’dan Ankara’ya, ilk yurt dışı uçuş ise KKTC ve Azerbaycan’a olacak.

45 günlük geri sayım

Ulaşım çeşitlenecek

Kadri Samsunlu, İstanbul’da yeni bir merkez bölge oluşturulduğunu belirtirken, bu nedenle ulaşımla ilgili seçeneklerin giderek artacağını ifade etti. Samsunlu, “Metronun havalimanına 2020 yılında gelmesini bekliyoruz. Hasdal’dan olan D-20 bağlantısı hazır, yakında açılacak. Üçüncü köprünün bağlantı yolları ve şu an inşaatı oldukça ilerlemiş olan Kuzey Marmara Otoyolu ulaşımda ciddi bir hızlılık sağlayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 18 hattan oluşan lüks otobüs ihalesini yaptı. Bu hatların kapasitesi günlük olarak 128 bin. Bu da bizim açılışımızdan itibaren en az 1-1.5 yıl buranın ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilecek bir kapasite” dedi.

Haberin Devamı

Basın Ekspres Yolu bir süre yoğun olacak

Havalimanı açıldıktan sonra 45-50 bin kişinin çalışması bekleniyor. Mevcut durumda bölgede çalışan sayısı ise 34 bin. Atatürk Havalimanı taşınma sürecini hatırlatan Samsunlu, 29 Ekim’i 30 Ekim’e bağlayan gece 3’te başlayacak operasyonun 45 saat süreceğini söyledi.

700 aracın Atatürk Havalimanı içinde çalıştığı için plakasız olduğunu anlatan Samsunlu, bunların özel izinle kara yolundan taşınacağını dile getirdi.

Basın Ekspres Yolu’ndan gelecek araçlar nedeniyle bu süreçte bazı şeritlerin bloke edilmesini talep ettiklerini belirten Samsunlu, “O günlerde yol üzerinde tır ve araç yoğunluğu olabilir” dedi.

Belgeseli hazırlanıyor

29 Ekim için özel açılış çalışmaları yaptıklarını kaydeden Kadri Samsunlu, 2015’ten bu yana tüm süreçlerin kayıt altına alındığını, açılış günü 15 dakikalık bir belgesel göstereceklerini ifade etti. Havalimanının asıl belgeseli ise 45 dakika olacak ve yerli yabancı tüm medya kuruluşlarıyla paylaşılacak.