Ekonomi 455 yerli ve milli baz istasyonu sahada

455 yerli ve milli baz istasyonu sahada

16.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Metin Balcı, Türkiye’nin ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK’ın Evrensel Hizmet Projesi kapsamında 834’ünün teslimatının yapıldığını belirterek, “Teslim  ettiğimiz 834 baz istasyonundan 455’i, halkımıza hizmet veriyor, diğerlerinin ise kurulum çalışmaları devam ediyor” dedi.

455 yerli ve milli baz istasyonu sahada

Balcı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının desteğiyle Savunma Sanayii Başkanlığının koordinasyonunda, ASELSAN ana yükleniciliğinde, Netaş ile Argela’nın katkıları, 100’den fazla şirketin katılımıyla Türk mühendislerce Türkiye’nin ilk milli baz istasyonu ULAK’ın geliştirildiğini anımsattı.

Haberin Devamı

5 ülkeden biri

Türkiye’nin tasarımı tamamen yerli ULAK ile dünyanın baz istasyonu üreten 5 ülkesinden biri haline geldiğine dikkati çeken Balcı, haberleşme sistemini daha güvenli hale getirecek ULAK’ın, teknolojiyi alan ve kullanan değil, tasarlayan, üreten ve satan ülke haline gelinmesinde önemli bir adım olduğunu anlattı.

Görüşmeler sürüyor

4.5G baz istasyonlarına yatırımın, 2024 yılına kadar devam etmesinin beklendiğini dile getiren Balcı, bu sürede yaklaşık 20 bin 4.5G baz istasyonuna yatırım yapılmasının öngörüldüğünü kaydetti. Balcı, “Bu kapsamda yeni siparişler için BTK koordinesinde operatörlerle görüşmelerimiz sürüyor. Süratle değişen, kendini yenileyen ve yüksek teknoloji gerektiren iletişim altyapılarında teknolojik, ekonomik ve siber güvenlik açılarından milli ve yerli ürünler ile yerimizi almalı ve devam ettirmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

‘ULAK 5G olacak’

Hedefleri ötelemeden yerlilik ve millilik oranlarını bugünden başlayarak yakalamak istediklerine işaret eden Balcı, operatörlerin altyapılarında oluşturulacak 4.5G ULAK altyapısını, yine yerli ve milli imkanlarla ULAK 5G’ye dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi. Balcı, 5G’ye giden yolun 4,5G’den geçtiğine inandıklarını dile getirerek, ULAK Haberleşme’nin, ekosistemiyle geliştirdiği 4.5G ULAK Baz İstasyonu’nun, 5G uyumlu MİLAT Ağ Yönetim ve Analiz Sistemi ve 5G Çekirdek Şebeke projelerinde oluşturulan birikim ve tecrübeyle Türkiye’nin 5G’si için çalışmalara hızla devam ettiğini bildirdi.