Ekonomi 475.5 milyon TL’ye on yıllık bilet

475.5 milyon TL’ye on yıllık bilet

05.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’un 29 Ekim’de açılacak yeni havalimanına yolcuları Altur-Havaş-Free Turizm taşıyacak. Konsorsiyum 10 yıllık hizmet için yapılan ihaleyi 475 milyon 488 bin liraya aldı.

475.5 milyon TL’ye on yıllık bilet

İstanbul Yeni Havalimanı yolcu taşıma ihalesini Altur-Havaş-Free Turizm konsorsiyumu KDV dahil 475 milyon 488 bin TL bedelle kazandı. İhale öncesinde belirlenen tahmin edilen bedel ise KDV dahil 468 milyon liraydı. İlk etabı 29 Ekim’de açılacak Yeni Havalimanı’na 150 otobüsle 18 hat üzerinden yapılacak seferleri hangi işletmenin alacağıyla ilgili bugün düzenlenen ihaleye, birisi üçlü konsorsiyum üç teklif verildi. İhaleye, Altur Turizm, Havaş ve Free Turizm konsorsiyum olarak teklif verirken, Platform Turizm ve Sarılar Turizm de ayrı ayrı teklif verdiler. İhale Komisyonu Sarılar Turizm’in teklifini geçersiz saydı.

Haberin Devamı

İhaleye davet edilen firmalardan Turex Turizm’in Genel Müdürü Celal Kalkan, maliyetleri çok yüksek buldukları için teklif vermediklerini söyledi. İhaleye davetli katılan İstanbul Halk Ulaşım da teklif vermedi.

En uzak hat 30 TL

İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü, İstanbul genelinde Yeni Havalimanı toplu ulaşım entegrasyonu kapsamında, “Bagajlı Lüks Taşımacılık (BLT) Hatlarının” oluşturulması ve taşımacılığın uygun araçlarla karşılanması amacıyla 18 hat üzerinde 150 otobüs ile 10 yıl süreli toplu taşıma yapmak üzere hat kiralama ihalesini dün gerçekleştirdi.

Teknoloji ön planda

İhale şartnamesi gereğince bagajlı lüks taşımacılık yapacak olan ve günde 75 bin yolcu taşıması beklenen otobüs hatlarında, uzaklığına göre 12 ile 30 TL arasında ücret alınacak. İşletmeci 6 yaşına kadar olan çocuklardan ise ücret alamayacak.

Haberin Devamı

En çok aracın konulacağı yer ise 50 kilometrelik Yenikapı-Sirkeci hattı olacak. Her 11 dakikada bir aracın hareket edeceği hatta 23 araç hizmet verecek. Bu hattın ücreti ise 18 TL olacak. En pahalı ve en uzak hat ise Pendik ilçesinden olacak. Bu hatta ise 5 araçla sefer düzenlenecek. 93 kilometrelik Pendik hattının ücreti ise 30 TL olacak.

İhaleyi kazanan Altur-Havaş-Free Turizm konsorsiyumu önce gerekli onayları alacak. Ardından araçları 25 Ekim’de hazır hale getirecek ve havalimanının açılışının yapılacağı 29 Ekim’de hizmet vermeye başlayacak. 5 yaşından büyük araçlarla çalışılmayacak.

Araçlarda kameralar da yer alacak. Şoförün rahatça ulaşabileceği bir yerde çek-bas özellikli acil durum butonu bulunacak ve bu butona basıldığında alarm ve anlık kamera görüntüsü Kontrol Merkezi’ne gönderilecek. Şoför üstü kameralarda görüntü ve ses kayıt özelliği olacak. En az 30 gün kayıt yapabilecek. Araçlarda ücret toplama sistemi olacak. Her yolcu koltuğunda multimedia özelliklerine sahip dokunmatik LCD ekran olacak.

Üç şirket de taşımacılıkta tecrübeli

Altur, Galatasaray Kulübü Başkanı Abdurrahim Albayrak’a ait. Şirket 40 yılı aşkın süredir personel taşımacılığı sektöründe faaliyet gösteriyor ve her gün 8 bin araçlık filosuyla 200 bin personeli taşıyor. Havaş, TAV Havalimanları’nın iştiraki... Türkiye, Letonya ve Suudi Arabistan olmak üzere toplamda 3 ülkedeki 29 havalimanında 200’den fazla havayolu şirketine yer hizmetleri sunuyor. Airport Service Association (ASA) ile IATA Ground Handling Council (IGHC) üyesi olan Havaş, bugün iştirakleri ile birlikte, yaklaşık 465 bin uçuş ve 470 bin ton kargo hizmeti verip 100 milyondan fazla bagaj taşıyarak yılda 130 milyonun üzerinde yolcuya hizmet veriyor. Havaş ayrıca, 20 ilde havalimanı ile şehir merkezi arasında, havayolu taşımacılığı ile aynı konfora sahip otobüsleri ile yolcu taşımacılığı hizmeti de sunuyor.

Haberin Devamı

Free Turizm ise daha çok öğrenci taşımacılığıyla adını duyurmuş bir şirket. Efe Erboz’a ait olan Free Turizm özellikle üniversite öğrencilerine verdiği hizmetle dikkat çekiyor.