Siyaset 51 ilde Cumhur İttifakı

51 ilde Cumhur İttifakı

20.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

AK Parti ve MHP, yerel seçimlerde yarışacak adaylarının listelerini YSK’ya sundu. İki partinin oluşturduğu Cumhur İttifakı kapsamında;  27 büyükşehir ve 17 il AK Parti’ye, 3 büyükşehir ve 4 il MHP’ye bırakıldı.

51 ilde Cumhur İttifakı

51 ilde Cumhur İttifakı
Siyasi partiler, 31 Mart 2019 yerel seçiminde yarışacak aday listelerini il ve ilçe seçim kurullarına teslim etti. AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı 30 büyükşehir ve 21 ilde ittifak yaptı. 27 büyükşehir ve 17 il AK Parti’ye bırakıldı. 3 büyükşehir ve 4 il ise MHP’de kaldı. Kars, Bolu, Bilecik son dakikada ittifak kapsamına alındı. 2 bin 500’e yakın belediye meclis üyeliği MHP’ye verildi.

Haberin Devamı

Cumhur İttifakı yerel seçimlere dönük ittifak çalışmasına dün noktayı koyarak, hazırladığı ortak listeleri il ve ilçe seçim kurullarına teslim etti. YSK’ya teslim edilen listelere göre Cumhur İttifakı, CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’na karşı 30 büyükşehir ve 21 ilde ittifaka gitti. 30 büyükşehirden İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 27 büyükşehir belediyesi AK Parti’ye bırakıldı. Manisa, Mersin ve Adana büyükşehir belediyeleri ise MHP’de kaldı.

Kars ve Iğdır MHP’ye

Millet İttifakı’nın geriye kalan 51 ilin bazılarında ittifaka gitmesi üzerine Cumhur İttifakı da yereldeki ittifakı genişletti. Günlerce süren müzakereler sonucu 51 ilin 21’inde ittifakla seçime gidilmesine karar verildi. 30 ilde ise AK Parti ve MHP adayları kıyasıya mücadele verecek. İttifaka gidilen yeni 21 ilden 17’si AK Parti’ye, 4’ü MHP’ye bırakıldı. AK Parti; Hakkari, Şırnak, Siirt, Ardahan, Yalova, Ağrı, Giresun, Artvin, Edirne, Muş, Sinop, Bitlis, Çanakkale, Burdur, Bolu, Bilecik ve Rize’yi aldı. MHP’ye de ise Iğdır, Kars, Kırklareli ve Osmaniye bırakıldı. AK Parti ve MHP, Rize ile Osmaniye konusunda çok önceden karşılıklı jest yaparak aday çıkarmama kararı almıştı. Cumhur ittifakında, Iğdır ve Kırklareli’nin ardından dün son dakika sürprizi yaşandı. Kars, Bolu ve Bilecik illeri son anda ittifak listesine girdi.

Haberin Devamı

Son dakika sürprizleri

Kars’ta uzun süren müzakerelerde AK Parti ve MHP’nin ayrı ayrı seçime girmesi konusunda uzlaşmaya varılmıştı. Ancak son dakika kararıyla AK Parti adayının çekilmesi uygun görüldü. AK Parti’ye oy veren bazı vatandaşların MHP’ye yönelmeyerek HDP’ye gideceği olasılığının önüne saha çalışmasıyla geçilebileceği tespiti yapıldı. Cumhur ittifakının müzakere ettiği Zonguldak ve Tokat üzerinde ise uzlaşma sağlanamadı. Partiler kendi adaylarıyla yarışa girme kararı aldı.

Sembolik jestler

Bu arada AK Parti ile MHP, sembolik ilçelerde de karşılıklı jestler yaptı. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunda ilk adımı olan Söğüt MHP’ye bırakılırken, Türklerin Anadolu’ya giriş yaptığı Malazgirt ve yakın zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaret ettiği Ahlat’ta AK Parti’nin adayının yarışmasına karar verildi.

Haberin Devamı

Meclis üyelikleri

Cumhur ittifakı il genel meclisi ve belediye meclis üyelikleri konusunda da uzlaşmaya vardı. 2014 yerel seçimlerinde alınan sonuçlar üzerinde yapılan hesaplamalar doğrultusunda ittifak yapılan büyükşehir ve il belediyelerinde ortak listeler hazırlandı. 2014 yılında MHP’nin elindeki meclis üyeliklerinden Cumhur İttifakı kapsamına girenler büyük ölçüde korundu. AK Parti’nin de MHP’nin yarışa girdiği yerlerdeki belediye meclis üyelikleri aynen dikkate alındı. Ayrıca MHP’nin 2014 yılında meclis üyeliği çıkaramadığı yerlerde de listelerde oy oranları doğrultusunda belli miktarda üyelik verildi. Bu kapsamda 2 bin 500’e yakın meclis üyeliği MHP’ye bırakıldı. Bu üyeliklerden 2 bin civarındaki üyenin seçilebilecek yerlerde bulunduğu öğrenildi. MHP’nin tek başına yarıştığı iller dahil meclis üyeliklerindeki hedefi ise 5 bin.

MHP 2014’te 20 bin 496 meclis üyeliğinden 174 il genel meclisi üyesi, 3 bin 501 belediye meclis üyesi kazanmıştı. , vefat, başka partiye transferler dikkate alındığında bu sayı 2 bin 565’e düşmüştü. AK Parti ise 2014’te 10 bin 530 belediye meclis üyeliği, 779 il genel meclis üyeliği kazanmıştı. Bugün yapılması planlanan AK Parti MKYK toplantısının da iptal edildiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Erdoğan gün boyu mesai yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin aday listeleri için İstanbul’da kurmayları ile gün boyu mesai yaptı. AK Parti ve MHP’nin Cumhur İttifakkı’nı genişletme çalışmaları kapsamında MHP ve AK Parti daha önce açıklanan adaylarını çekme kararı almıştı. Tüm bu aday çekme süreci Erdoğan tarafından yönetildi. Bazı kurmayları ile İstanbul’da bir araya gelen Erdoğan, telefon trafiği ile gelişmeleri takip ederken ittifaktaki illerin son durumları da ele alındı. Çalışmalar ve telefon trafiği sonucunda 3 büyükşehir ve Osmaniye’nin ardından 4 ilde daha aday gösterilmemesine karar verildi.

Ankara ve İstanbul AK Parti’de

Haberin Devamı

AK Parti’ye bırakılan 27 büyükşehir: Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Mardin, İzmir, İstanbul, Muğla, Maraş, Sakarya, Ordu, Konya, Van, Samsun, Urfa, Trabzon ve Tekirdağ. MHP’ye bırakılan büyükşehirler: Adana, Manisa ve Mersin.