Ekonomi 517 doktora öğrencisine 4.500 lira burs verilecek

517 doktora öğrencisine 4.500 lira burs verilecek

21.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 120 farklı proje aracılığıyla sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda 517 doktora öğrencisi yetiştirileceğini ve doktora öğrencilerine en fazla 5 yıl süre ile aylık 4 bin 500 TL burs vereceklerini belirtti.

517 doktora öğrencisine 4.500 lira burs verilecek

Varank, “13. Teknoloji Ödülleri Töreni”nde yaptığı konuşmada, “milli teknoloji, güçlü sanayi” vizyonunun önemini vurguladı.

Haberin Devamı

Varank, “Bürokrasinin azaltıldığı, araştırmacılarımızın, girişimcilerimizin ve sanayicilerimizin kaynaklara daha hızlı erişebildiği, çözüm odaklı ve proaktif bir yaklaşım benimsiyoruz. Yenilikçi her adımın ekonomik değere dönüşmesini önemsiyoruz” şeklinde konuştu. Ar-Ge destek programlarına ilişkin bilgi veren Varank, şu değerlendirmelerde bulundu: “KOSGEB, TÜBİTAK ve Bakanlığımız aracılığıyla birçok kolaylık sağlıyoruz. Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerini kendi bünyesinde yapmak isteyen firmalara ‘Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Belgesi’ veriyoruz. Bu belgeye sahip firmalar, vergi indirimi, sigorta prim desteği, gelir vergisi stopajı ve damga vergisi istisnası gibi imkânlardan faydalanıyorlar. Finalist 19 firmanın Ar-Ge merkezleri bu desteklerimizden faydalanıyor.

Haberin Devamı

‘3 yıl destek’

Varank, Sanayi Doktora Programı’yla, sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının üniversite-sanayi iş birliğiyle yetiştirilmesini ve sanayide doktoralı araştırmacı istihdamını teşvik ettiklerini söyledi. Bu kapsamda umut verici yeni bir gelişmeyi ilk kez paylaşmak istediğini aktaran Varank, “Açtığımız çağrı sonuçlandı, yüksek bir ilgi ve taleple karşılaştık. 33 üniversitenin, 77 farklı sanayi kuruluşuyla yaptığı iş birliği projeleri desteklenmeye hak kazandı” dedi. Varank, 120 farklı proje aracılığıyla sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda 517 doktora öğrencisi yetiştirileceğini ve doktora öğrencilerine en fazla 5 yıl süre ile aylık 4 bin 500 TL burs vereceklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Hedefimiz 500 doktora öğrencisiyle başlamaktı. Fakat nitelikli talep karşısında daha fazla öğrenci ve sanayicinin bu imkândan faydalanmasını istedik. Programın en cezbedici kısmıysa, doktora sonrası istihdam. Bu öğrencilere doktoraları bittikten sonra sanayi sektöründe istihdamları için 3 yıl boyunca destek sağlayacağız. Yani bursiyerlerimiz mezun olduktan sonra iş arama zahmetine girmeyecek, doktora yaptıkları alanda istihdam edilecekler. Böylelikle sanayide nitelikli bilgiyle katma değerli üretimin gerçekleşmesini sağlayacağız. Bu programın sonuçlarını şu anda web sitesinden ilan ettiler.”

Haberin Devamı

HÜRKUŞ tebriği

Varank, Teknoloji Büyük Ödülü’nü verirken, “Büyük ödülü alan proje HÜRKUŞ projesi. Ben de uçakla uçtum. Çok beğendim, çok tebrik ediyorum. Biraz da risk alarak uçtum. Beni çok korkuttular uçmadan önce. Dediler ki, ‘Çok titrer, çok sıcak olur.’ İçine bindim, ferah, çok güzelmiş, tebrik ediyoruz. Büyük gurur” diye konuştu.