Antalya 7. Uluslararası Sağlıkta Performans Ve Kalite Kongresi Antalya'da Başladı

7. Uluslararası Sağlıkta Performans Ve Kalite Kongresi Antalya'da Başladı

11.01.2018 - 13:55 | Son Güncellenme:

.

7. Uluslararası Sağlıkta Performans Ve Kalite Kongresi Antalyada Başladı

Antalya’da düzenlenen 7. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi’nde konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Türkiye’nin 1 milyonluk sağlık ordusunun dış ülkelere sağlık hizmeti götüreceğini söyledi.
Sağlık Bakanlığının, Dünya Sağlık Örgütü, OECD ve akreditasyon kuruluşu ISQua destekleriyle düzenlediği 7. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi Antalya Kemer’de başladı. 3 gün sürecek olan ve bu yılki konusu "Sağlıkta Dönüşümün 2. Fazında Klinik Kalite ve İnovatif Yaklaşımlar" olarak belirlenen kongreye Türkiye ve değişik ülkelerden 2 bin 500’e yakın bilim insanı ve sağlık yöneticileriyle sağlık çalışanları katıldı. Kongrenin açılışına katılan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, sağlık sektöründeki fiziki koşullar, idari işleyiş ve hizmetler alanındaki yenilikleri anlattı ve Türkiye’nin 1 milyonluk sağlık ordusunun dış ülkelere sağlık hizmeti götüreceğini söyledi.

""Türkiye gelecekte sağlıkta parlayan yıldız olacak "
Hastanelerdeki uzun kuyruk ve çileli bekleyişlerin geride kaldığını ifade eden Gümüş, "Hastaların hekimlere ulaşamaması artık geride kalıyor. Yeni hastanelerle beraber fiziki mekanları tamamlayan bir Türkiye var. Bu yıl Kayseri, Eskişehir, Elazığ başta olmak üzere yeni şehir hastanelerini açacağız. Manisa ardından geliyor ve 40 bin yataklı 32 şehir hastanemizi tamamlayacağız. En büyükleri Ankara Bilkent, o da yavaş yavaş hazır olmaya başladı. Artık nitelikli yatakları hayata geçiriyoruz. Yeni personel daha güzel nitelikli mekanlarda çalışacaklar" dedi.
Modern hastanelerle bütünleşen bir sağlık hizmetine gidildiğini aktaran Gümüş, "Türkiye gelecekte sağlıkta parlayan yıldız olacak bunu görüyoruz. Bunu hep birlikte başaracağız. İlaçta kendine yeter ürünleri, aşısını yani kullandıklarını üreten bir Türkiye, önce kendi ülkemize bölgemize ve tüm dünyaya hizmet verecek. 1 milyona yakın bir orduyuz. Bu ordu hem bu ülkeye yetecek, hem de diğer ülkelere. Artık bizim sağlık hizmetlerimizi yönlendirebilir misiniz diyen ülkeler var" diye konuştu.

İl Sağlıkta tek yönetim
Gümüş, diğer alanlara göre sağlık sektörünün doğrudan insanı ilgilendirdiğini ve kalitenin bu nedenle çok daha önemli olduğuna işaret ederek, "Sorunlu alanlar, başaramadığımız alanlar da var, bunları yeniden masaya yatırıyoruz. Acil servislerin yeniden modernizasyonunu, valeden başlayarak, hastaların bilgilendirilmesine, acildeki personel sayılarının artırılmasına yönelik çalışmalar var. Özellikle de 500’den fazla hastası olan acil servisleri izliyoruz. Aynı şekilde poliklinik hizmetleri, hastaneler sabah kalabalık oluyor. Bunun gün boyu randevu sistemi ile giderilmesi gerekiyor. Yeni mekanları, hekim sayısını artırıyoruz. Özellikli hizmetler planlıyoruz. İkinci fazda, sorunların üzerine gideceğiz. Bunu başaracağız. İl bazında yönetimi il sağlık müdürü bazında teke indiriyoruz, böylelikle karışıklığa son vereceğiz" ifadelerini kaydetti
2018’den itibaren esas temalarının kalite olacağını kaydeden Gümüş, "Son 15 yılda Dünya Sağlık Örgütü, OECD, ISQua ile yakın işbirliği yapıyoruz. Kamu ve özel ait bin 500’e yakın hastane, 400’e yakın diyaliz merkezi, ağız ve diş sağlığı merkezleri gibi 2 bin 500’e yakın sağlık kuruluşu hasta memnuniyetini önceliğine alan sağlıkta kalite standartlarına uyum bakımından sürekli değerlendiriliyor. Sahadaki tecrübe çok önemli, sizden gelen önerileri değerlendireceğiz" dedi.

Sağlık personeline 5 yılda bir ödüllü sınav
Gümüş, önümüzdeki dönemde tüm sağlık personelinin 5 yılda bir gönüllü olarak branş sınavına tabi tutulacağını belirterek, sınav sonucuna göre ödüllendirmenin olacağı sürece gönüllü olarak katılımın sağlanacağı sınavlar sayesinde çalışanların her an oyuna girecek bir sporcu gibi kendini yenilenmesi, bilgilerini tazelemesi gerektiğini belirtti.

"2018’de 27 bin yeni personel alınacak"
Gümüş, 2018 yılında 27 bin sağlık personeli alacaklarını, yaklaşık 55 bin kişinin ordularına katılacağını bildirdi. Gümüş, "Ocak sonuna doğru yeni hemşirelerimizi sorun yaşayan hastanelerimize göndereceğiz. Hızlı şekilde özellikle hemşirelik yükünü azaltacağız" şeklinde konuştu.
Sağlık hizmetinin bir gönül işi olduğunu anlatan Gümüş, "Bu gönülden gelen sıradışı bir iş. Bir süre önce ambulans şoförü sırtına alıyor hastasını ve eve götürüyor, bunu izledik. Bunun gibi on binlerce kahramanımız var. Kahraman bir tane değil, çok sayıda kahramanlarımız var. Hastalar gibi çalışanların da memnun olduğu bir sistemi kurgulamaya çalışıyoruz. Yeni dönemde sağlıkta şiddete dur diyoruz, sağlık hizmetlerinde dönüşüme devam diyoruz, kaliteye inadına devam diyoruz" dedi.