Dünya AB’de ‘dışlama’ krizi!

AB’de ‘dışlama’ krizi!

13.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Parlamentosu, Macaristan hakkında yaptırım prosedürü açılması çağrısı yapan raporu kabul etti. Bu kararla Budapeşte yönetiminin AB kurumlarındaki söz hakkı askıya alınabilir

AB’de ‘dışlama’ krizi

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) değerlerini sistematik olarak ihlal ettiği öne sürülen Macaristan hakkında yaptırım prosedürü açılması çağrısı yapan raporu oylayarak kabul etti.

Haberin Devamı

Strazburg’da devam eden AP Genel Kurulu, önceki günkü oturumda tartışılan “Macaristan’ın durumu” konulu raporu dün oyladı. Genel Kurul’da 197 hayır ve 48 çekimser oya karşı 448 evet oyuyla kabul edilen rapor, “bu ülkenin, AB içerisindeki karar alma süreçlerinin dışında kalması” anlamına gelen yaptırımların Macaristan’a uygulanmasını sağlayacak AB anlaşmasının 7’nci maddesinin çalıştırılmasını öngörüyor. Bu durumda Macaristan’ın AB içindeki oy hakkı askıya alınabilir. Aynı prosedür Aralık 2017’de Polonya için yürürlüğe konmuştu.

Orban sert çıktı

AP’nin kararıyla, AB değerlerini sistematik olarak ihlal ettiği öne sürülen Macaristan hakkında yaptırım prosedürü açılması için AB Komisyonu’na yeşil ışık yakıldı. AP’de ilk kez bir üye ülke hakkında hukukun üstünlüğü ilkesinin aşındığı gerekçesiyle çalıştırılan yaptırım kararına, Macaristan yönetimi sert tepki göstermişti.

Haberin Devamı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkesinin AB kararlarında oy hakkının elinden alınması çağrılarına tepki göstererek, “Bir topluluk, sınırlarını koruyanları cezalandırıyor. Her şeyi olduğu gibi açıkça söyleyelim. Macar halkı göçmenlere ‘hayır’ dediği için Macaristan’ı cezalandırmak istiyorsunuz” ifadelerini kullanmıştı. AP’nin hazırladığı raporda 37 hata bulunduğunu belirten Orban, “Siz bir hükümeti değil, bir ülkeyi cezalandırıyorsunuz. Macaristan’ın geleceği hakkında Macar halkının yerine siz karar vermek istiyorsunuz” demişti. Orban, “Şantajlara boyun eğmeyeceğiz. Macaristan sınırlarını koruyacak, kaçak göçmenleri durduracak ve haklarını savunacaktır. Bunu gerekirse size karşı da yapacaktır. Sınırlarımızı kendimiz koruyacağız ve kimle yaşayacağımıza kendimiz karar vereceğiz” diye konuşmuştu.

7. madde nedir?

Daha önce sadece Polonya’ya karşı uygulanan yaptırımlar, AB antlaşması olarak da adlandırılan Maastricht Antlaşması’nın 7. maddesinde yer alıyor. AB sözleşmesinin birliğin değerlerine karşı hareket eden ülkelere yaptırımları düzenleyen ve Birlik içerisinde “nükleer silah” olarak değerlendiren 7. maddenin uygulanması durumunda, Macaristan’ın AB kararlarında oy kullanma hakkı askıya alınacak.

Haberin Devamı

Göçmen karşıtı bir kampanya yürüten Orban’ın partisi, Nisan ayındaki genel seçimlerde meclisteki sandalyelerin 3’te 2’sini kazanmıştı. Macaristan’da 2010’dan beri iktidarda olan sağ Fidezs partisi lideri Viktor Orban, ülkedeki yargı, basın ve sivil toplum kuruluşları üzerinde baskı kurarak, muhalif sesleri bastırmaya çalışmakla suçlanıyor. Ülke ayrıca sığınmacılara karşı uyguladığı kötü muamele ve sığınmacıları kabul etmeme politikasıyla da gündeme geliyor.

AB’den ‘terör içeriği’ kararı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Google, Facebook ve Twitter gibi çeşitli sanal platformlarda yer alan terörle ilgili içeriklerin hızla kaldırılmasına yönelik düzenleme teklif etti. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB’nin durumuna ilişkin yaptığı konuşmada, çeşitli internet platformlarında yer alan terörle ilgili içeriklerin hızlıca kaldırılmasını sağlayacak yeni kurallar getirilmesini öngören teklifi açıkladı. Buna göre, sanal platformlar, üye ülkelerin yetkili makamlarından başvuru yapılması durumunda terörle ilgili içerikleri 1 saat içerisinde kaldırmak zorunda olacak. İçerik kaldırılmasına ilişkin sistematik hatalar yaşanması halinde ise hizmet sağlayıcılar, bir önceki yıl küresel cirolarının yüzde 4’üne varan para cezasına çarptırılacak.