Siyaset ABD, 4 yıl sonra dediğimiz noktaya geldi

ABD, 4 yıl sonra dediğimiz noktaya geldi

16.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Başkanı Donald Trump’ın açılamalarının ardından yeniden gündeme gelen Suriye’de güvenli bölge tartışmalarına ilişkin, “Yaklaşık 4 yıl sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği noktaya geldiler” dedi.

ABD, 4 yıl sonra dediğimiz noktaya geldi

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Kabine Toplantısı’nın ardından konuşan Kalın, özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

HEM SAHADA HEM MASADA: Cumhurbaşkanımız takdim konuşmasında, Türkiye’nin iç ve dış güvenlik tedbirleri konusunda hiçbir zaman en ufak bir tereddüde mahal bırakmadan gerekli çalışmaları kapsamlı bir şekilde yapmaya devam edeceğini ifade ettiler. Türkiye yumuşak ve sert gücün, siyasetin ve diplomasinin bütün imkanlarını kullanarak hem sahada hem masada olmaya devam edecek. İster Suriye’de, ister Irak’ta, ister başka bölgelerde olsun teröre mücadele her satıhta devam edecek. Bu PKK terör örgütü olabilir, onun Suriye kolu YPG-PYD olabilir, FETÖ, DEAŞ, DHKP-C olabilir.

KOALİSYONLA YAPARIZ: ABD’nin artık kendileri için de bir maliyet haline gelen bu YPG-PYD terör örgütüyle ilişkisini kesmesinin zamanı çoktan gelmiştir. Suriye’de çekilme kararıyla birlikte artık yeni dinamikler devreye girmektedir. Bunu terör örgütlerine hiçbir fırsat vermeden, sivillerin zarar görmesini önleyecek bir şekilde, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği çerçevesinde yapabiliriz. Bunu koalisyonla birlikte yapabiliriz. Dolayısıyla aradan bu terör örgütünü çıkartmamız halinde bu planı çok daha kolay, meşru bir zeminde, yerel aktörleri de devreye sokarak gerçekleştirebiliriz. Amerikalı mevkidaşlarımıza verdiğimiz mesaj bu.

Haberin Devamı

POZİTİF GÜNDEMLE: Ekonomik tehdit vesaire konuları artık geride kaldı. Bugün yeni bir hedef kondu. Bu pozitif gündemle de biz çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

FIRAT’IN DOĞUSU İÇİN MODEL ÖNERDİ: Buna olumlu baktığımızı ifade ettik, ediyoruz. Bu Sayın Cumhurbaşkanımızın 4 yıldır dile getirdiği bir tekliftir. İlk defa Amerikan yönetimi tarafından en üst düzeyde bunun uygulanabilir bir plan olduğu ifade edilmiş oldu. 4 yıl sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği noktaya geldiler. Bu sevindirici. Bunun modeli nasıl olacak, alan nasıl şekillenecek, askeri, istihbari boyutu ne olacak, bununla ilgili görüşmeler devam ediyor. Güvenli bölge sadece Türkiye için değil, Suriye’deki mülteciler için de bir güvenli bölge. Burada terör örgütüne koruma sağlayacak bir plana evet dememiz asla söz konusu olamaz. Buranın kontrolü Türkiye’de olacak. Türkiye’nin askeri konuşlanması, istihbari faaliyetleriyle, yerel halkın sürece dahil edilmesiyle bir güvenli bölge oluşturulacak. Cerablus, El Bab, Afrin’de ve oradan İdlib’e uzanan coğrafyada bu gerçekleştirilmiş durumda. Benzer bir model Menbiç’te ve Fırat’ın doğusunda rahatlıkla uygulanabilir.

Haberin Devamı

KARŞILIKLI ‘NON-PAPER’: Amerikan heyeti 5 maddelik resmi bağlayıcılığı olmayan ‘non paper’ adı verilen bir kağıt verdiler. 5 madde konuştuğumuz konuları bir kağıt ana başlıklar itibariyle Amerika’nın çekilme kararını teyit eden bir kağıttır. DAEŞ’le mücadelenin devam edeceği ifade edilmektedir. Bizim katılmadığımız bir nokta olarak özellikle PYD-YPG ile ilgili birtakım düzenlemeler yapılmasını öngören ya da teklif eden bir kağıttır. Bir de Amerika’nın o bölgede yani koalisyonunun parçası olarak hava sahasını korumaya devam edeceğini ifade eden bir kağıt. Buna karşılık verdik, kendi kağıdımızı Amerikan tarafına ilettik. Bizde ABD’nin çekilme kararını olumlu bulduğumuzu ifade ettik.

Haberin Devamı

TEK PAKET: (3600 ek göstergeyle ilgili) İmamlar, öğretmenler, sağlık çalışanları ve polislerle ilgili, tek bir paket halinde geçirilmesi planlanıyor. Çalışma devam ediyor.