Dünya ABD’den Yemen için önemli adım

ABD’den Yemen için önemli adım

11.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

ABD’den Yemen için önemli adım

Sivil ölümleri ve yaşanan kıtlık nedeniyle dünya kamuoyunun büyük tepkisini çeken Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen’e yönelik operasyonlarını etkileyebilecek bir gelişme yaşandı. ABD, Yemen’e yönelik operasyona katılan Suudi savaş uçaklarına havada yakıt ikmali desteğine son vereceğini açıkladı. Savunma Bakanı James Mattis tarafından yapılan açıklamada, “Suudi Arabistan Krallığının ABD hükümeti ile danışarak, Yemen operasyonlarına destek amaçlı olarak havadan ikmal konusunda kendi uçaklarını kullanma kararını destekliyoruz” ifadesine yer verildi. Mattis, ABD’nin aynı zamanda Yemen’de sivil kayıplarının önlenmesi konusunda Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonla çalışacağını ifade etti.

Haberin Devamı

ABD’de, Başkan Donald Trump’ın Suudi Arabistan yöneticileriyle yakın ilişkisine karşın Yemen’de yaşananlar nedeniyle ciddi bir rahatsızlık bulunuyordu. ABD Savunma Bakanlığı bütçesine ilişkin Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nda, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen’de sivil kayıpları ve altyapı tahribatını önlemek için gerekli önlemleri aldığına dair Dışişleri Bakanlığının bir onay raporu hazırlaması talep edilmişti. Bu onay raporu Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından sunulmuş, ancak bazı senatörler tarafından sahadaki bilgileri yansıtmadığı gerekçesiyle yadırganmıştı. Senatörlerin bu baskısının, ABD’nin kararında etkili olduğu yorumları yapılıyor.

BM’den ‘silah satmayın’ çağrısı

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Yemen’de süren iç savaşın tarafları olan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Husiler ve bunlara silah tedarik eden ülkelere, sivillerin acılarını sona erdirmek için acil adımlar atma çağrısında bulundu. Cenevre Sözleşmesi’ne göre, tüm devletlerin, savaşan tarafların uluslararası sözleşmelere saygı göstermesini sağlamak için yükümlülükleri olduğunu anımsatan Bachelet, “Silah transferlerinin şartlandırılması, sınırlandırılması veya reddedilmesi bir önlemdir” değerlendirmesinde bulundu.