Siyaset ABD heyeti Patriot’lar için ikinci kez geldi

ABD heyeti Patriot’lar için ikinci kez geldi

16.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’ye 3.5 milyar dolarlık, Patriot füze savunma sistemi teklifinde bulunan ABD’den, Ankara’ya ikinci kez heyet geldi. Savunma Sanayii Başkanlığı’nda yapılan görüşmelerde teknik konular konuşuldu.

ABD heyeti Patriot’lar için ikinci kez geldi

Türkiye ve ABD arasındaki heyetler trafiği devam ediyor. 3 Ocak’ta Türkiye’ye gelerek, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın onayladığı 3.5 milyarlık Patriot satışını Türk tarafına ileten ABD heyeti, ikinci kez Ankara’ya geldi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve ABD Büyükelçiliği’nden yetkililerinden oluşan heyet, dün sabah saatlerinde Savunma Sanayi Başkanlığı’nda Türk yetkililerle bir araya geldi. Görüşmede, 3.5 milyar dolarlık teklif tekrar gözden geçirilirken, teklifin teknik detayları ele alındı. Türkiye’nin uygun kredi, teknoloji transferi ve ortak üretim talepleri de görüşmede gündeme geldi.

Haberin Devamı

Uyum sorunu

Öte yandan ABD heyeti, S-400 hava savunma sistemi ile F-35 uçaklarının uyumu konusunda endişe taşıyor. Görüşmelerde, Türk heyetinin S-400’lerle ilgili teknik bir sorunla karşılaşılmayacağını anlattığı değerlendiriliyor.

ABD, Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 savunma sistemlerinden vazgeçmesini istiyor. Ankara ise, S-400’lerden geri dönüş olmayacağının altını çiziyor. Görüşmeler sonrasında Patriot fiyatının 2.5 milyar dolar seviyesine ineceği öngörülüyor. Heyetler görüşmelerine bugün de devam edecek.