Dünya ‘ABD’yi hedef alırız’

‘ABD’yi hedef alırız’

21.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Putin, INF anlaşmasını askıya alan ABD’yi çok sert biçimde uyardı. Putin, ABD’nin Avrupa’da füze konuşlandırması durumunda sadece Avrupa’yı değil, Amerika’yı da hedef alacaklarını belirtti

‘ABD’yi hedef alırız’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen yılki seçimleri kazanmasının ardından ilk kez Rusya Parlamentosu ve ulusa seslendi. Putin, konuşmasının önemli bir bölümünü ABD’ye ayırdı ve yüksek perdeden uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Rus lider, Federal Meclis üyelerine hitaben yaptığı yıllık konuşmada, ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekilme kararını ve gündemi değerlendirdi. Putin, ABD’yi Avrupa’da kısa ve orta menzilli füzeler konuşlandırmaması yolunda sert biçimde uyardı. ABD’nin, INF’den çekilme kararı aldığını hatırlatan Putin, “ABD, Tomahawk füzeleri için fırlatma sistemini Romanya ve Polonya’da kurarak anlaşmayı kendisi ihlal etti. Sonra da Rusya’yı suçladı. ABD, kendi füzelerini Avrupa’da yerleştirmeye devam ederse biz de buna karşı asimetrik adımlar atacağız” diye konuştu. Putin, Avrupa’ya orta menzilli füze konuşlandırılmasına, sadece füzelere ev sahipliği yapan Avrupa ülkelerini değil, ABD’yi kastederek, “karar merkezlerini hedef alarak yanıt vereceklerini” söyledi. Putin, “Amerikan elit kesimi, herkesten farklı ve ayrıcalıklı olduklarına dair yanlış bir inanca sahip olabilir. Herhalde hesap yapmayı biliyorlar. Silah sistemlerimizin menzilini ve hızını hesaplasınlar. Önce hesaplayın, sonra Rusya için yeni tehditler oluşturabilecek kararlar alın. Şüpheniz olmasın, Rusya bu kararlarınıza cevap verir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Endişe yaratıyor

Rus lider, ülkesinin çatışma peşinde koşmadığını ve ABD’nin INF Anlaşması’ndan çekilmesine tepki olarak Avrupa’da füze konuşlandıran ilk taraf olmayacağını belirtirken, buna karşın herhangi bir füze konuşlandırma kararına yanıtının kararlılıkla verileceğini söyledi, Amerikalı siyasetçilerin herhangi bir adım atmadan önce riskleri hesaplaması gerektiğini vurguladı. Putin, istek olursa konuyla ilgili olarak ABD ile yeniden masaya oturmaya hazır olduklarını belirtti ancak bu girişimin artık kendilerden gelmeyeceği vurgusunu yaptı.

Putin konuşmasında farklı konulara da değindi. Putin, Avrupa Birliği’nin Rusya ile düzgün siyasi ve ekonomik ilişkiler tesis edeceğine inandığını dile getirdi. Rusya’nın dış politikasını değerlendiren Putin, “Rusya, ortak pazarlar oluşturmaya devam edecek. Bu konuda Rusya, Çin ve Hindistan ile ilişkilerin geliştirilmesine önem veriyor” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Putin’in konuşmasında büyük yer kaplayan ABD’nin INF anlaşmasıyla ilgili kararı ve Rusya’nın buna yanıtı dünyada büyük endişe yaratıyor. ABD Başkanı Donald Trump, Washington’ın anlaşmadan çekilme sürecine başlayacağını açıklamış, Putin ise misillemede bulunmuş ve Moskova’nın da INF’yi ihlal edebilecek yeni türde silahlar üzerinde çalışmaya başlayacağını söylemişti. Birçok uzman, iki ülkenin anlaşmadan çekilmesinin yeni bir silah yarışının başlangıcı olacağını söylüyor.