Açık Büfede 'Hayatta Kalma'

Üzerlerine soslar dökülmüş lezzetli kızartmalar, tabaklara dizilmiş sıra sıra tatlılar, rengarenk meyveler... Kısacası önünüzde uçsuz bucaksız bir okyanus gibi uzanan, baktığınızda hepsini tüketme isteği uyandıran yiyecekler...

Anladınız sanırım, özellikle de tatilde otellerde sık sık karşılaştığınız açık büfelerden söz ediyorum.

Kim bilir kaç kez o iştah açan görüntünün etkisinde kalıp aslında tüketemeyeceğiniz kadar yiyecek aldınız o açık büfelerden. Ya da kaç kez aslında artık doyduğunuz halde dayanamayıp "biraz daha, bir tane daha" diyerek fazla fazla yediniz.

Haberin Devamı

Hazır havalar da güzelleşmeye başlamışken, tatil planları yapılırken bu konuyu bir masaya yatıralım istedim.

Malum, yıl boyu formunu korumak için kılı kırk yaranların bile "kaçamakları" abarttığı, "bir kez yesem bir şey olmaz" deyip ipin ucunu kaçırdığı "tehlikeli zamanlar" tatil dönemleri.

Eğer işin inceliklerini bilirseniz, göz alabildiğine uzanan ve çoğu sırf sizin iştahınız açılsın diye o şekilde düzenlenen açık büfelerin önünde daha güçlü durup kontrolü elinizde tutabilirsiniz.

Gelin şimdi benim de çıktığım tatillerde sık sık uyguladığım ve faydasını hep gördüğüm o incelikleri sizinle paylaşayım.

İşte 10 maddede "açık büfe önünde hayatta kalma rehberi."

1- Önce strateji belirleyin: Açık büfeden yiyecekleri almaya başlamadan önce kısa bir keşif gezisine çıkın. Hangi yiyeceklerin yer aldığını görün ve sizin için hangilerinin daha sağlıklı olduğunu önce bir "göz kararı" belirleyin.

2- Oturacağınız masayı doğru seçin: Bu da strateji belirlemenin bir parçası. Çeşit çeşit yiyeceklerin, iştah açıcı bir şekilde sergilendiği açık büfeden olabildiğince uzak bir masaya oturun. Neden mi? Çok basit, çünkü insan gördüğünden etkilenir! Tabağınıza sağlıklı yiyecekleri alsanız bile gözünüzün takıldığı ve o an sizin için gereksiz olan bir tatlı ya da başka bir yiyecek bir anda ilginizi çekebilir ve kalkıp tabağınızı yeniden doldurabilirsiniz.

3- Tabağınızın temelini proteinle atın: Protein sizi uzun süre tok tutar, metabolizmanızı hızlandırır ve kan şekerinizi düzenler. Yani özetle aşırı yiyecek tüketmenizi önler. Bu yüzden ana yemeğinizi protein alabileceğiniz kaynaklardan seçin. Bu konuda birkaç örnek de vereyim isterseniz: Omlet, yumurta, kırmızı et, deniz ürünleri, tabağınıza alabileceğiniz sağlıklı besinler arasında. Elbette kızartma olanları değil buğulama ya da ızgara yöntemiyle pişirilenleri seçmeniz kaydıyla. Bu ana yemeği, salata ya da diğer sebzelerle daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

Haberin Devamı

4- Salata sosunu doğru seçin: Biraz önce "salata" dedim ama, elbette sosu da önemli. Kremalı soslar, sağlıklı beslenip kilosunu korumak isteyenlere göre değil. Zeytinyağlı ve limonlu bir sos ya da en azından domates bazlı bir sos seçin.

5- Yemeğe hafif bir çorba ya da salatayla başlayın: Böylece daha az yiyerek doyma olasılığınız yükselir. Eğer yaz sıcağında çorba içmeyenlerdenseniz, yemeğinize birkaç lokma salatayla başlayıp sonra ana yemeğe geçebilirsiniz.

6- İçeceklere dikkat! Yemeğin yanında bir şeyler içmek isteyebilirsiniz. Ama tercihiniz ambalajlı ya da şişelenmiş içeceklerden yana olmasın. Taze sıkılmış meyve sularını tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

7- Yavaş yavaş yiyin: Bu, zaten her zaman dikkat etmeniz gereken bir durum. Tabağınıza yiyeceklerinizi alın, masanıza oturun ve her bir lokmanın tadını çıkararak yavaş yavaş çiğneyin.

8- Tatlı yerine meyve: Elbette karşınızda sergilenen onca tatlıdan birini ya da bir kaçını yemek isteyebilirsiniz. Ama bana sorarsanız ilk olarak meyvelere yönelin. Meyve yemek, tatlı ihtiyacınızı karşılayacaktır.

9- Mutlaka tatlı yemek gerekirse: Diyelim ki canınız o öğünde çok tatlı çekti. Hafif bir sütlü tatlı yiyebilirsiniz, tatilde kendinize işkence etmeye gerek yok. Ama bir taneyle sınırlı kalın. Ardından bir tane daha yemeyin. Bir sonraki öğün de tatlıların yüzüne bile bakmadan geçin ki, yaptığınız kaçamağı dengeleme şansınız olsun.

10- Susuz kalmayın: Her zaman söylediğim ayrıntı bu. Kesinlikle susuz kalmayın. Ama yemek sırasında ya da yemekten hemen sonra da su içmeyin. Bir yarım saat kadar bekledikten sonra suyunuzu içebilirsiniz.


İşte böyle... Kontrolü elinizden bırakmazsanız, tatilde de sağlıklı beslenip kilo almadan evinize dönmek olası...

BERSU EKİNCİ
Bütünsel Beslenme Danışmanı