Dünya Acil durum davası

Acil durum davası

20.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD’de 16 eyalet, Başkan Trump’ın “ulusal acil durum” ilanına karşı dava açtı. Dava gerekçesi olarak, Donald Trump yönetiminin “eyaletlere tahsis edilen parayı yağmalaması” gösterildi.

Acil durum davası

ABD’nin 16 eyaleti, Başkan Donald Trump’ın Meksika sınırına örülecek duvarı finanse etmek amacıyla ilan ettiği “ulusal acil durum”un kaldırılması amacıyla mahkemeye başvurdu.

Haberin Devamı

California eyaleti Başsavcısı Xavier Becerra, 16 eyalet adına, Trump’ın ülkenin güneyinde Meksika sınırına örülmesini istediği duvarı finansa etmek için ilan ettiği ulusal acil durumun kaldırılması amacıyla dava açtı. Becerra, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, “Başkan’ın anayasayı ve güçler ayrımını ihlali ile Kongre’nin Amerikan halkı ve eyaletlere tahsis ettiği parayı çalmasını durduracağız” dedi. Becerra, “Başkanlık yetkilerini kötüye kullanmasını engellemek için Başkan Trump’ı mahkemeye veriyoruz. Başkan Trump’ın, Kongre’nin eyaletlerimizde yaşayan insanların yararına aktarmış olduğu vergi gelirlerini tek taraflı olarak yağmalamasına dur demek için dava açıyoruz. Çoğumuz için, Başkanlık Ofisi, bir tiyatro salonu değildir” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Trump’ın bu girişimini durdurmak için dava açan eyaletleri Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Virginia ve California oluşturuyor. Eyaletlerden Maryland dışında hepsi Demokrat valiler tarafından yönetiliyor.

Hükümet kapanmıştı

Kongre’nin, ABD Başkanı’nın sınıra duvar için istediği fonu onaylamaması üzerine federal hükümetin tekrar kapanmaması için “yasa dışı göç ve uyuşturucu trafiğiyle” mücadeleyi gerekçe gösteren Trump, ulusal acil durum ilan etmişti. ABD Başkanı, aynı zamanda seçim kampanyası vaadi olan “duvar”ın finanse edilmesi için ABD’nin güney sınırında “insani kriz” yaşandığı gerekçesini göstermişti.

Sanders başkanlığa yeniden aday!

ABD’de Vermont Senatörü Bernie Sanders, 2020’deki başkanlık seçimlerinde aday olacağını açıkladı. Kendisini “demokratik sosyalist” olarak nitelendiren ve 2016’daki kampanyasıyla Demokratların siyasetlerini yeniden şekillendirmesine vesile olan 77 yaşındaki Sanders, destekçilerine gönderdiği elektronik postada, 2020’de başkanlık seçimlerinde aday olacağını duyurdu. Sanders, “Kampanyamız sadece Donald Trump’ı yenmekle ilgili değil. Ülkemizi dönüştürmek, ekonomik, sosyal, ırksal ve çevresel adalet ilkelerine dayalı bir yönetim yaratmakla ilgili” ifadesini kullandı. Sanders, CBS’ye yaptığı açıklamada da Beyaz Saray’a gitme arzusunun, 2016’nın devamı niteliği taşıdığını ve savunduğu politikaların bugün Demokrat Parti tarafından kucaklandığını söyledi.

Haberin Devamı

ABD’de mevcut siyasi düzene karşı eleştirel tavrıyla tanınan Sanders, 2016’da Demokratların başkanlık ön seçimlerinde eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın rakibi olmuş ve ön seçimi az farkla kaybetmişti. Sanders, o dönemde yüksek okul ücretlerinin kaldırılması ve tek ödeyenli sağlık sistemi önerilerinin ateşli savunuculuğunu yapmıştı. Sanders, seçim kampanyası için büyük firmalardan gelen yüksek bağışları kabul etmemesiyle dikkat çekmişti.