Geri Dön

Karakuş tatlısı tarifi

Adana'nın meşhur tatlısı olarak bilinen karakuş tatlısı için malzemeleri hazırlayın. Adana'nın kebabı ünlü olduğu kadar karakuş tatlısı da çok konuşulan lezzetler arasında yer alıyor. Özellikle şehirde ki kişiler bu tatlıyı en çok misafir geldiklerinde yaptıkları için "misafir tatlısı" olarak da biliniyor. Kızaran hamurun içerisinde bulunan cevizli ve tarçınlı harç, tadı damağınızda kalacak bir lezzet şöleni yaşatacak. Peki, karakuş tatlısı nasıl yapılır? İşte karakuş tatlısı için malzemeler...

Karakuş tatlısı tarifi
  • Yağda
  • 6+ Kişilik
  • 60+ dk (Hazırlanma Süresi)
  • 40 dk (Pişirme Süresi)

Malzemeler

-1 adet yumurta
-1 çay bardağı yoğurt
-1 çay bardağı su
-1/2 çay bardağı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı sirke
-1/2 çay kaşığı kabartma tozu
-1/2 çay kaşığı tuz
-5 su bardağı un

Şerbeti için:
-3,5 su bardağı su
-3 su bardağı toz şeker
-1/2 adet limon

Kızartmak için:
-1/2 su bardağı sıvı yağ

Açmak için:
-3 yemek kaşığı nişasta

Karakuş Tatlısı Nasıl Yapılır?

Karakuş tatlısı için pişirme önerileri: Tatlınızı yağda kızartmak istemiyorsanız fırında da yapabilirsiniz, ama orijinali yağda kızartılarak yapılmaktadır. Fırında pişirmek istiyorsanız 180 derece fırında üstü kızarana dek pişirmeniz yeterli olacaktır.

Karakuş tatlısı püf noktaları: Soğuk şerbet-sıcak tatlı denklemi şerbetli tatlıların çoğunda olduğu gibi bu tatlıda da geçerli. O yüzden öncelikle şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakmalısınız.

Şerbetini hazırlamak için:

-Şerbetinizi hazırlayarak işe başlayın. Şerbet için gerekli olan su ve toz şekeri bir tencereye alın, içerisine yarım limonun suyunu sıkın ve kabuğuyla birlikte limonu da içine atın.

-Ocağın altını açın ve şeker eriyene dek karıştırın.

-Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 15 dakika kaynatmanız yeterli olacaktır. Şerbetiniz hazır, limonun kabuğunu içinden çıkartın ve soğumaya bırakın.

Hamuru için:

-Hamur için gerekli tüm malzemeleri bir yoğurma kabında karıştırın ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene dek yoğurun. Un az gelirse bir miktar daha ilave edebilirsiniz.

-Hamuru yoğurduktan sonra hamuru 6 eşit parçaya ayırıp yuvarlayın ve bu bezelerin üstünü nemli bir bezle öreterek yaklaşık 15 dakika dinlenmeye bırakın.

İç harcı hazırlamak için:

-Ceviz içini, tarçını ve toz şekeri bir kabın içerisinde karıştırın. İç harcınız hazır.

Birleştirme ve pişirmesi için:

-Hamur dinlendikten sonra, hamuru açacağınız zemine bolca nişasta serpin.

-Bezelerden birini alın ve üstüne de nişasta serperek, açabildiğiniz kadar ince bir hamur açın.

-Bezeyi bu şekilde açtıktan sonra, açtığınız yufkanın yarısına kadar kısmını, yaklaşık 3 parmak genişliğinde olacak şekilde akordiyon şeklinde katlayın.

-Katladığınız bu kısma yan yana, öbek öbek hazırladığınız iç harçtan, aralarında 2 parmak kadar mesafe bırakarak koyun.

-Yufkanın katlamadığınız diğer yarısını da akordeon şeklinde olacak şekilde, öbek öbek koyduğunuz iç harcın üzerine kapatın ve üstüne hafifçe bastırın.

-Öbeklerin yanlarından hamuru büzüştürerek parmağınızla bir şeker paketi yapıyormuşçasına sıkıştırın.

-Sıkıştırdığınız yerlerden öbekleri kesin ve açılmaması için yanlarından tekrar sıkıştırarak minik minik şeker paketleri şeklinde tatlınızı şekillendirin.

-Bu şekilde tüm hamuru hazırlayın.

-Hazırladığınız tatlıları, bolca yağ koyup, iyice kızdırdığınız bir kızartma tavasına alın ve hamurları içine atın, altını kısın ve bu şekilde çevirerek altını ve üstünü güzelce kızartın.

-Kızarttığınız tatlıları soğumuş olan şerbetin içine atın. Karakuş tatlınız hazırdır!

Yediğim İçtiğim Sizin Olsun | İlk Defa Ekşili Levrek Yaptık Yediğim İçtiğim Sizin Olsun'un yepyeni bölümünde Gülşah Karaman, Şef İbrahim Bayraktar ile birlikte Ekşili Levrek yaptı ve dünyanın en iyi tatlısı olarak seçtiği Kestaneli Helvaniyi tattı! Keyifli seyirler...
Yazarlar

Sıradaki Haber