Adem elmasının (gırtlak çıkıntısının) küçültülmesi

Haberin Devamı

Fazla çıkıntılı bir gırtlak yapısı, erkekler için maskulen bir görüntü verse de bazen istenmeyebiliyor. Bu aşırı çıkıntılı gırtlak kıkırdağının küçültülmesini genelde bayanlar ve transeksüel bireyler istese de, bu ameliyatı olan erkek sayısı hiç de az değildir.

Transeksüel bireyler genellikle belirgin adem elmasını saklamak için fular takarlar. Bayan hastalar bu çıkıntının erkeksi görünümünden hiç hoşnut olmazlar. Maalesef bir çok hasta, bu sorunun çaresi olduğunu bilmeden hayatları boyunca bu sıkıntıyı çekerler. Aşırı belirgin adem elması kıkırdağı ufak bir ameliyatla küçültülebilir. Yabancı literatürde bu ameliyat "Adam's apple removal" olarak geçer. Bu şekilde internette arattığınızda göreceksiniz ki bu ameliyat yurtdışında sıkça yapılan bir ameliyattır.

Nedense ülkemizde pek ilgilenilmemiş, saklı kalmış bir ameliyattır. Bölgenin anatomisini iyi bilen bir cerrah için tamamen risksiz, hasta memnuniyeti son derece yüksek bir ameliyattır. Ameliyat, genel anestezi ile tam gırtlak çıkıntısının üzerine yapılan 2 santimlik bir kesiden yapılır. Neredeyse hiç kanama olmayan bir ameliyattır. Gırtlak çıkıntısı, üzerindeki ciltten sıyrılır ve sadece kıkırdak doku ortaya çıkarılır. Bu kıkırdak çok sert bir yapıdadır; genellikle bistüri işlemediği için bu fazla kısım ufak taneler şeklinde kırıla kırıla küçültülür. Son derece kontrollü, sadece kıkırdak dokunun dış yüzeyinde kalınan bir ameliyattır.

Ameliyat sırasında kesinlikle gırtlak iç yüzüne girilmez, tamamen gırtlak kıkırdağının dış yüzeyindeki fazla çıkıntı traşlanır. Burada tek püf noktası vardır; gırtlak çıkıntısını tamamen düzleştirmeye çalışmamak gerekir. Fazla kıkırdak alınırsa ses telleri etkilenebilir ve ses kısıklığı oluşabilir. Bu ameliyatta amacımız gırtlak çıkıntısını "tamamen düz hale getirmek" değil, "dikkat çekmeyecek kadar ufaltmak" olmalıdır. Ameliyattan geriye kalan kesi, 3 kat halinde estetik ve gizli dikişlerle kapatılır. İyileştikten sonra geriye çok ince ve belirsiz bir iz kalır; 6 ay sonra neredeyse izi hastanın kendisi bile göremez.

Aşırıya kaçılmadığı sürece hiç bir riski olmayan, hastaların son derece memnun kaldığı bir ameliyattır. Maalesef cerrahların pek ilgilenmediği, hastaların ise bilmediği bir ameliyat olduğundan yıllar boyunca ülkemizde pek yaygınlaşmamış ufak bir cerrahi girişimdir...

Op. Dr. Oytun İDİL
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı


Sorularınız için

oytunmd@gmail.com
GSM: 0 533 5690649 - 0 505 2965569

http://www.kozmetikcerrahi.com