SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Âdet düzensizliğinin nedenleri

Hormonların düzenli ve dengeli çalışması sonucunda kadınlar her ay düzenli bir şekilde âdet görürler. Bazı sebeplerden dolayı âdet döngüsü düzensizleşebilir. Bu da birtakım sorunlara neden olabilmektedir.

|

Âdetin ilk görülmeye başladığı zamandan sonraki ilk birkaç yıl düzensizlik görülebilir. Bu oldukça normal bir durumdur. Âdet döngüsünün düzene girebilmesi için hormonların dengelenmesi gerekir. Ondan sonra âdet döngüsü düzene girer. Aynı şekilde âdetin sona ermeye başladığı perimenopoz ve menopoz dönemlerinde de hormonların dengelenmesi gerekir.

Adet düzensizliğinin nedenleri nelerdir?

Stres, âdet düzenini etkileyen bir faktördür. Yeteri kadar beslenmeme, aşırı kilolu veya zayıf olma, gerginlik, sıkıntı ve hastalıklar, âdet düzeninin bozulmasına sebep olabilir.

Doğum kontrol hapları hamile kalmayı engeller. Aynı zamanda âdet düzensizliğine neden olabilirler.

Rahimde oluşan polipler, rahim iç tabakasında rastlanan ve kansere yol açmayan oluşumlardır. Miyom ise rahim duvarına yapışık duran tümördür. Daha çok iyi huylu olarak bulunurlar. Fakat kanamaya ve ağrıya, aynı zamanda âdet düzensizliğine sebep olabilirler.

Endometriozis, âdet kanamaları sırasında rahim içi dokuların kadının tüplerinden geçerek karın boşluğuna yerleşmesi ve burada kalarak gelişimini sürdürmesi durumudur. Genç kadınlarda görülen kronik ağrılı bir hastalıktır. Endometriozis belirtileri arasında âdet düzensizliği de vardır. Aynı zamanda şiddetli kramplara, cinsel ilişki sırasında ağrıya, normalin dışında kanamaya, âdet öncesi ve sonrasında ağrılara neden olabilir.

Kadın üreme sisteminde etkin olan "iltihaplı pelvik" bir çeşit enfeksiyondur. Cinsel ilişki, düşük, doğum ve kürtaj gibi operasyonlardan vajinaya sıçrayıp enfeksiyona neden olabilir. Bu da âdet düzenliğine yol açabilir. Bunun yanı sıra vajinal koku, şiddetli ağrı, bulantı ve ateşe de neden olabilir.

Polikistik over sendromunda yumurtalıklar olması gerekenden fazla erkeklik hormonu üretirler. Bunun sonucunda kistler meydana gelebilir. Kistlerin oluşmasıyla aşırı kıllanma ve âdette düzensizlik görülebilir.

40 yaşının altında olan kadınlarda, yumurtalığın görevlerini tam olarak yerine getirmediği durumlarda prematüre yumurtalık yetmezliği görülür. Âdet kanamaları düzensiz olabilir veya hiç görülmeyebilir. Genetik olarak meydana gelebileceği gibi kemoterapi ve radyoterapi gören kadınlarda da görülebilir.

Tüm bunların yanı sıra âdet düzensizliğine başka sebepler de gösterilebilir. Aşırı egzersiz, tiroid problemleri, karaciğer hastalığı, steroidler, antidepresanlar ve diyabet sorunları âdet düzensizliğine neden olabilir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.