SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Adet öncesi sendromunun sebebi kediniz olabilir

Her 12 kadından birinin adet öncesi sendromunu oldukça ciddi yaşadığını söyleyen uzmanlar, bunun hormon değişiklikleri ve genetik duyarlılıktan daha ciddi bir sebebinin olduğunu ortaya çıkardı.

|

Bazı kadınlar için adet dönemi duygusal bir erimeyi tetikler. Ancak adet öncesi sendromunu ciddi şekilde yaşayan kadınların semptomlarının hormon değişimlerinden daha başka bir sebebi ortaya çıktı.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, bu semptomlar kediler tarafından taşınan bir parazitten kaynaklanıyor olabilir. Uzmanlar, depresyon ve öfke gibi şiddetli semptomların kan dolaşımındaki bir parazite bağlı olduğunu buldu.

Kedi kumunu elleme yoluyla yakalanan toxoplasma gondii adı verilen bu organizmanın insanlarda kaygı, öfke ve şizofreniye yol açtığı daha önce açıklanmıştı. Ancak yeni araştırma, adet öncesi sendromunun da bu organizmayla bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı.

Milyonlarca kadın her ay ruh halinde değişimler, şişkinlik ve karın ağrısı yaşıyor. Ancak 12 kadından biri adet öncesi disforik bozukluk adı verilen, adet sendromunun daha ciddi halini yaşıyor. Disforik bozukluk kalıcı depresyon, aşırı öfke, özgüven düşüklüğü ve intihar düşüncelerini tetikliyor.

Şimdiye dek bu semptomların hormon değişimi ve genetik duyarlılığa bağlı olduğu düşünülüyordu. Ancak yeni araştırma bu duruma kedilerin neden olduğunu ortaya koydu. Toxoplasma gondii adı verilen küçük tek hücreli parazit kedi kakasında ve çiğ ette bulunuyor.

Meksikalı araştırmacılar, 151 kadını inceledi, kan örneklerini aldı. Kadınlardan 10 tanesinde organizmaya rastlandı. Semptomları karşılaştıran uzmanlar, bu 10 kadının adet dönemlerinde diğer kadınlara göre daha fazla kontrolünü kaybettiğini ve daha kötü hissettiğini gördü.

Duygu Bay / PembeNar

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.