SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Adım adım tüp bebek tedavisi

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Önder Koç, tüp bebek tedavisinin tüm aşamalarını sizler için anlattı.

|

Tüp bebek yani IVF, kadınların hamile kalmasına yardımcı olan en yaygın ve etkili yardımcı üreme teknolojisi türüdür. Yumurtanın vücudun dışına, laboratuvar ortamında döllenmesini ve daha sonra bir kadının rahmine yerleştirilmesini içerir.

İn vitro fertilizasyon (IVF), diğer tedaviler işe yaramadığında gebeliğin sağlanmasına yardımcı olabilir. İşlem, bir yumurtanın vücut dışında döllenmesini ve hamileliği sürdürmek için anne karnına yerleştirmeyi içerir.

Teknikler kliniğe bağlı olarak değişebilir, ancak tüp bebek (IVF) genellikle aşağıdaki adımları içerir:

1. Kadın, doğal adet döngüsünü bastırmak için genellikle yaklaşık 2 hafta boyunca günlük enjeksiyon şeklinde bir ilaç alır.

2. Doğurganlık hormonu folikülü uyarıcı hormonu (FSH) içeren doğurganlık ilaçları kadına verilir. FSH, yumurtalıkların normalden daha fazla yumurta üretmesini sağlar. Vajinal ultrason taramaları, yumurtalıklardaki süreci izleyebilir.

3. Yumurtalar "foliküler aspirasyon" olarak bilinen küçük bir cerrahi işlemle toplanır. Vajinadan ve bir yumurtalık içine çok ince bir iğne sokulur. İğne bir emme cihazına bağlıdır. Bu yumurtaları emer. Bu işlem her yumurtalık için tekrarlanır.

4. Toplanan yumurtalar erkek spermleri ile birlikte yerleştirilir ve çevresel olarak kontrol edilen bir odada tutulur. Birkaç saat sonra, sperm yumurtaya girmelidir. Bazen spermler doğrudan yumurtaya enjekte edilir. Bu, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) olarak bilinir. Döllenmiş yumurta bölünerek bir embriyo haline gelir. Transfer için en iyi embriyolardan biri veya ikisi seçilir. Daha sonra kadına rahim zarının embriyo almasına yardımcı olmak için progesteron veya insan koryonik gonadotrofin (hCG) verilir.

5. Bazen rahim içine birden fazla embriyo yerleştirilir. Normal olarak, doktor ideal embriyolar mevcut değilse, birden fazla embriyo transfer edebilir. Embriyonun transferi ince bir tüp veya kateter kullanılarak yapılır. Embriyo rahim zarına yapışırsa, sağlıklı embriyo büyümesi başlayabilir.

Uygun adaylar kimlerdir?

Korunmasız düzenli ilişkiye rağmen, yaklaşık 12 ay geçmesine karşın hamilelik gerçekleşmediyse çiftlerin bir kadın doğum uzmanından destek alması gerekir. Kadın doğum uzmanının gerekli gördüğü tarihten itibaren de tüp bebek tedavisine başlanabilir. Tüp bebek aşağıdaki durumlarda bir seçenek olabilir:

•Her iki tarafa da açıklanamayan kısırlık tanısı konulduğunda
•Doğurganlık ilaçlarının kullanılması veya intrauterin tohumlama (IUI) gibi diğer teknikler işe yaramadığında
•Kadının fallop tüpleri tıkalı olduğunda

Başarıyı etkileyebilecek diğer faktörler

Yaş dışında, ne zamandır hamile kalınmaya çalışıldığı, kısırlık nedeni, gebeliğin veya canlı doğumun gerçekleşip gerçekleşmediği, kullanılacak teknikler de başarıyı etkiler. Tüp bebek uygulamaları her çiftte farklı bir şekilde ilerler. Bu nedenle doğal yollarla bebek sahibi olamayan ve tüp bebek tedavisi görmek isteyen çiftlerin mutlaka bir kadın doğum uzmanından kendilerine özel bilgi almaları gerekir.

Prof. Dr. Önder Koç

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.