Teknoloji Adobe'deki hata 250 bin dolarlık dosyalarını silince şirkete dava açtı

Adobe'deki hata 250 bin dolarlık dosyalarını silince şirkete dava açtı

15.11.2018 - 11:53 | Son Güncellenme:

Adobe, Premiere Pro'daki bir hata yüzünden fotoğraf ve video dosyalarının büyük bir bölümünü kalıcı olarak silerek 250 bin dolarlık işi kaybettiğini iddia eden bir fotoğrafçı ve video yazarı tarafından dava ediliyor.

Adobedeki hata 250 bin dolarlık dosyalarını silince şirkete dava açtı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Ticari fotoğrafçı ve video yazarı Dave Cooper, Adobe Premier Pro yüzünden sahip olduğu fotoğraf ve videolardan oluşan 250 bin dolarlık çalışmalarını tamamen kaybedince Adobe'ye dava açtı. Dave Cooper, Premiere Pro CC 2017 sürüm 11.1.0'ı kullandığını iddia ediyor.

Premiere Pro, kullanıcıların bir video projesinde çalışma sırasında oluşturulan geçici dosyaları temizlemek için kullanabilecekleri Temiz Önbellek adlı bir işleve sahiptir. Bir proje tamamlandığında, Clean Cache (Önbellek Temizleme), disk boşluğunu yeniden boşaltmak için Media Cache dizini ve bu geçici dosyaların alt dizinlerini boşaltabilir.

2017'de kullanıcılar, Önbellek Temizlemenin amaçlanan işlevlerinin ötesine geçtiğini ve Medya Önbelleği dizini dışında bulunan dosyaları sildiğini bildirmeye başladı. Adobe Mayıs 2017’de bir düzeltme yayınladı:

Haberin Devamı

"Güncelleştirme, ortam önbelleği silinmesinin davranışını değiştirir. 11.1.1 ile, yalnızca Media Cache klasörünün alt dizinlerindeki dosyalar silinir. Onun yanında bulunan dosyalar bundan etkilenmeyecektir. Ancak, Media Cache klasörünü orijinal medyanızdan ayrı tutmanızı kesinlikle öneririz."

Cooper, Media Cache klasörünü harici bir sürücüye taşıdıktan sonra, Clean Cache komutunu çalıştırdığını ve programın JPEG dosyaları, PSD dosyaları, PDF dosyaları da dahil olmak üzere, Drive'dakivideolar dizininde 90 günden eski tüm dosyaları sildiğini belirtti. Dünya çapında 2010 ile 2017 arasında çekilen yaklaşık 500 saatlik çekimi temsil eden 10 bin bireysel video klip uçup gitti.

"Bay Cooper, deneyimli ve aranan ticari bir fotoğrafçı, video yazarı ve video editörüdür." diyen Cooper'ın avukatı sözlerine, "Davacı (D. Cooper), büyük çapta editörlük, reklam ve hükümet kuruluşları için on ikiden fazla ülkeye seyahat etti. Bay Cooper; Canon C100, Canon 5D Mark II ve Mark III kameraları ve lensleri de dahil olmak üzere, profesyonel kalitede video ekipmanlarını kullanarak görüntüler çekti. Davacı (Bay Cooper), görüntülerin yakalanması ve oluşturulmasının yaklaşık olarak 250.000$'lık değere sahip olduğunu / mâl olduğunu tahmin ediyor." dedi.

Haberin Devamı

Cooper ayrıca, yılda birkaç kez lisans kliplerini aldığını ve her klibi lisanslamak için genellikle 300 dolar civarında ücret ödediğini söylüyor.

Fotoğrafçı ve avukatları açıklanmayan bir miktar için Adobe ile anlaşmak istediler. Ancak Adobe taleplerini reddetti ve Cooper davasını açarak cevap verdi. Adobe, jüri üyeleri ve hakimin belirleyeceği miktarda zararı karşılayacak veya hasarı telafi edecek parayı ödemek için jüri davası talep etti.

Bu tür bir veri kaybı kabusunun sizin ve fotoğraflarınızın başına gelmesini istemiyorsanız, popüler bir yedekleme stratejisi olan 3-2-1 kuralını uygulayımn. Kural, her dosyanın en az 3 kopyasının 2 ayrı cihazda olması ve 1 kopyasının da tamamen çevrimdışı ortamda barındırılmasını gerektiriyor.