Dünya Afrika Birliği’nin Ali Bongo endişesi

Afrika Birliği’nin Ali Bongo endişesi

20.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Afrika Birliği (AU), 24 Ekim’de Suudi Arabistan’da hastaneye kaldırılan Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo’nun sağlık durumuyla ilgili bazı gelişmelerden endişe duyulduğunu belirterek, uzman heyet göndereceğini bildirdi.

Afrika  Birliği’nin Ali Bongo endişesi

Birlikten yapılan açıklamada, “AU Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, Gabon Cumhurbaşkanı’nın sağlık durumuyla ilgili bazı gelişmelerden endişe duyuyor” denildi. Açıklamada, başkent Libreville’ye gönderilecek heyetin Bongo’nun sağlığı ve ülkedeki siyasi durumla ilgili “bilgi edineceği” kaydedildi. “Gabon’un tüm siyasi aktörleri ve kurumları, ülkenin birliğini, huzurunu ve istikrarını korumak için sorumluluk içinde çabalarını birleştirmeli” denilen açıklamada, AU’nun ülkedeki anayasal düzene sıkı sıkıya bağlı olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Bongo’nun sağlık durumunun belirsizliğini koruması nedeniyle, geçen hafta Başbakan Emmanuel Issoze Ngondet’in talebi üzerine, Anayasa Mahkemesi tarafından, anayasanın 13. maddesine yapılan bir eklemeyle Bongo’nun bazı görevler geçici olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Pierre-Claver Maganga Moussavou’ya verilmişti.

Felç mi, öldü mü?

Suudi Arabistan’da düzenlenen “Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı”na katılmak için Riyad’a gittiği 24 Ekim’den bu yana kameralar karşısına çıkmayan Bongo’nun sağlık durumuyla ilgili medyada farklı iddialar yer almıştı. Uluslararası medya, Bongo’nun felç geçirdiğini veya öldüğünü öne sürmüştü. Son olarak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ike Ngouoni, Cumhurbaşkanı’nın son aylardaki yoğun programı nedeniyle aşırı halsizlik yüzünden Riyad’da hastaneye kaldırıldığını açıklamıştı. Ngouoni, ciddi rahatsızlık geçiren Bongo’nun iyileşmeye ve tüm fiziksel yetilerini geri kazanmaya başladığını duyurmuştu.