Ağlatmayın artık bebekleri!

Doğumda bebek ağlamak zorunda değil

Size hep doğumda bebek ağlamasının çok iyi bir şey olduğu anlatıldı.

“Ağlasın, ciğerleri açılsın.”

Aslında bebek doğduğu anda ilk refleks ağlamasını yapar. Bu sevindirici bir haberdir. Bebeğin sağlıklı olduğunu gösterir. Ama sonraki ağlamalar tamamen nefes açlığı ve anneden ayrılıştır.

Çünkü:

  1. Doğar doğmaz bebeğin oksijen kaynağını yani göbek kordonunu kesersiniz. Bebek nefes açlığı içinde kalır. Bunu gidermek için ağlar.
  2. Anneye vermek yerine tanımadığı kişilerin ellerinde, ışıkların altında yatırırsınız. Annesini arar, ağlar.
  3. Sert bezlerle sanki bir şey hissetmiyor gibi siler, boğazından içeri aspiratör hortumları sokarsınız. Acı çeker, ağlar.
  4. Sonra giydirerek ten tene temas hakkını elinden alıp anneye şöyle bir koklatırsınız. Bakın orada bir an susar.
  5. Ve son olarak bakım adı altında onu anneden uzaklaştırıp, en az 30-60 dakika tek başına bir odada tanımadığı kişilerin ellerine bırakırsınız. Yalnız kalır, ağlar.

Bu bebek ağlamasında kim ağlasın. Oysa farklı bir doğum ve farklı bir karşılama mümkün. Nasıl mı?

  • Bebek doğar doğmaz onu anne cildine bırakın.
  • Kordonu en az 1 dakika kesmeyin. Böylece hem geçiş döneminde oksijeni hem de içerde bıraktığı 80-120 ml kanını geri alabilsin.
  • Anne ile mümkün en geniş yüzeyi ile çıplak Ten Tene Temas halinde tutun.
  • Ve bir daha oradan almayın.

İşte o zaman bu bebeklerin ağlamadığını, sadece düzenli nefesler aldığını göreceksiniz. Çünkü ağlamaya ihtiyaçları yoktur ve annenin güvenli ve tanıdık kollarının arasındadır. Yapılan çalışmalar anne göğsüne bırakılan bebeklerin 9 aşamada 20-50 dakika içinde kendiliğinden tırmanarak memeyi bulduğunu ve emmeye başladığını gösteriyor. İŞTE BAĞLANMA DEDİĞİMİZİN ASLI BUDUR.

Haberin Devamı

İlk bakımlar mı dediniz? Hepsi anne kucağında yapılabilir. Gerekli aşı ve ilaçların uygulanması da zaten acil değildir. 2 saat sonra da yapılabilir.

Kordonun erkenden kesilmemesi sayesinde bebekler basınç farkından dolayı içerde bıraktığı kanı geri alır. Bu yüzden bu bebeklerde anemi daha az görülür. Ayrıca bu bebekler daha kolay ısınır, kan şekerleri daha kolay regüle olur. Doğum terapistlerinin bulguları ile bu bebekler hayata daha güvenle başlarlar ve sağlıklı bağlanma olur.

Yapılan tüm çalışmalar ve Sağlık Bakanlığı eğitimleri bu anlattıklarımı doğrulamaktadır. Tüm bu anlatılanlar gerekli durumlarda uygulanabilecek sezaryen ameliyatında da yapılabilir.

Doğumda Ten tene Temas ilk insanlık hakkıdır. Doğumlara ve ilk insanlık hakkına sahip çıkmak annelerin doğumdaki ilk hedefi olmalıdır. Doğumdaki haklarınızı öğrenmek için mutlaka uluslararası standartlarda doğuma hazırlık eğitimi alın.

Op.Dr.Hakan Çoker

Keşkesiz Doğum Eğitmeni