Dünya Aile dramı ortaya çıktı

Aile dramı ortaya çıktı

20.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’de Başkan Donald Trump’ın Savunma Bakan adayı ve geçici vekil görevindeki Patrick Shanahan’ın bakan adaylığından geri çekilme kararı almasının yarattığı etki devam ediyor. Shanahan tarafından yapılan açıklamada, adaylıktan çekilme kararının tamamen ailevi sebeplerle ilgili olduğu ve eski eşi ve çocuğuyla ilgili çıkan aile içi şiddet haberleri nedeniyle adaylık için “kötü bir zamanlama” olduğunu ifade edildi.

Aile dramı ortaya çıktı

Medyaya yansıyan haberlere göre, 2011 yılında Shanahan’ın o dönem 17 yaşında olan oğlunun, annesini beyzbol sopasıyla dövdüğü ve kafatasını çatlattığı, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) da Shanahan ile eski eşinin birbirlerini saldırıyla suçladıkları 2010 yılında meydana gelen bir olayı araştırdığı belirtildi.

Haberin Devamı

Yeni vekil Esper

Shanahan ise olaya ilişkin “Eskiden kalma acı verici ve çok özel aile meselelerinin deşilmesi ve eksik, dolayısıyla yanıltıcı bir şekilde tarif edilmesi talihsiz” açıklamasında bulundu. Öte yandan Trump, Shanahan’ın kararının ardından Kara Kuvvetleri Genel Sekreteri Mark Esper’ı yeni savunma bakan vekili olarak atadığını bildirdi. Esper, 1986’da ABD Harp Akademisinden mezun olarak ilk dış görevlerinden birini Birinci Körfez Savaşında Orta Doğu’daki 101’nci Hava İndirme Tümeni’nde yapmıştı. Daha sonra Avrupa başta olmak üzere ABD Kara Kuvvetlerinde çeşitli yerlerde görev yapan Esper, 2007’de ordudan emekli olmuş, Kasım 2017’de ise Senato’nun onayıyla Kara Kuvvetleri Genel Sekreteri görevini üstlenmişti. Esper’in, mevcut görevinden önce Patriot sistemlerinin üreticisi Raytheon şirketinin lobi faaliyetlerini yürüttüğü belirtiliyor. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun sınıf arkadaşı Esper, Trump’ın savunma bakan adayları arasında 3. sırada yer alıyordu.

Haberin Devamı

‘Politikada değişiklik beklenmiyor’

Milliyet yazarı ve emekli binbaşı Nihat Ali Özcan, ABD Savunma Bakanlığı’nda yaşanan değişime ilişkin konuştu. Özcan, Savunma Bakanlığı’na atanacak kişinin geçmişine yönelik titizlikle araştırmalar yürütüldüğünü ancak buna rağmen göreve gelen Shanahan’ın, ailesel şiddet olaylarının ortaya çıkmasıyla görevi bırakma kararı almış olduğunu ifade etti. ABD’de yürütülen dış politika kararlarının Başkan Trump’ın fikirleri çerçevesinde belirlendiğini ve buna zıt düşecek herhangi birinin başkanlığa gelmesinin beklenmediğini belirten Özcan, Türkiye’ye yönelik ilişkilerin ise, Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la olan görüşmesinin ardından şekilleneceğini kaydetti. Özcan, Savunma Bakanlığı’na vekil olarak seçilen Mark Esper’in, ülkenin Orta Doğu ve İran politikalarında da değişikliğe neden olmasının beklenmediğini ifade etti.