Gündem ‘Aile yoksa birey de emniyette değildir’

‘Aile yoksa birey de emniyette değildir’

25.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte Grand Cevahir Otel’de düzenlediği “3. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi”nin son gününde gerçekleştirilen paralel oturumlarda “Ailenin olmadığı yerde, ailenin yangın yerine döndüğü zamanda bireyler de emniyette değildir. Böyle bir ortamda suç artarken, insanlar birbirlerinden teselli bulamaz hale gelir” denildi. KADEM Genel Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın da katıldığı zirve, sonuç bildirisinin okunması ile sona erdi.

‘Aile yoksa birey de emniyette değildir’

‘Seferberlik lazım’

Haberin Devamı

Zirveye katılan isimler arasındaki Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü’nden Prof. Dr. Kemal Sayar ise Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Kadına şiddetin hak olduğuna dair geleneksel kodlarımız bulunmuyor. Ancak maalesef aktüel kültürde ‘Böyle bir şey yok’ diyemeyiz. Kadınlara yönelik şiddet söz konusu olabiliyor. Kadının ikinci planda düşünülmesi sorunumuz halen devam ediyor. Bu sorunlar daha fazla eğitim, kadının sosyal hayatta daha fazla yer alması, toplumsal öncü rolünü ifa etmesi ve eşit haklar tanınmasıyla zaman içinde kırılacaktır. Seferberlik ilan edilmesi gerekiyor. Kadının ikinci plana itilmesi sadece Türkiye’de değil tüm dünyada sorun. Kadın profesörler veya CEO’lara daha az şans tanınıyor. Cinsiyetçi yaklaşım her yerde görülüyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Kadının rolü güçlendirilmeli’

Aileyi kuvvetlendirmek için kadının rolünün de her alanda güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kemal Sayar şunları söyledi: “Psikiyatri kliniğinde çoğu zaman güçsüz bırakılmış sessiz kadınların hikayesini dinliyoruz. Bu kadınların yaşadıkları sorunlar ya ruhsal ya da fiziksel olarak dışa vuruyor. Örselenmiş kadınların durumu çok ciddi biçimde ailede bozulmaya, artan iş yüküne neden oluyor. Toplumsal yaşamda kadınlarımıza ne kadar çok sahne açar ve temsil hakkı verirsek ataerkil yapıyı kırmış oluruz. Ailenin güçlendirilmesi konusundaki her çalışma güçlendirilmeli. Aileyi güçlendirmek demek milleti güçlendirmek demektir. Hepimizin bu çalışmalara katkı sunması gerekir. Ailenin olmadığı yerde, ailenin yangın yerine döndüğü zamanda bireyler de emniyette değildir. Böyle bir ortamda suç artarken, insanlar birbirlerinden teselli bulamaz hale gelir. Ailenin iyi olması bireysel ruh sağlığının iyi olmasıdır. Bu açıdan aile terapisi çok önemli.”

‘Aile yoksa birey de emniyette değildir’

Kadınlar için iş birliği

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Filistin Kadın İşlerinden Sorumlu Bakanı Hayfa Fahmi Al-Aga, KADEM’in zirvesinde görüştüler ve “Kadının Güçlendirilmesi Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı” imzaladılar.