Siyaset AK Parti’de değişim kongrede de sürdü

AK Parti’de değişim kongrede de sürdü

19.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

AK Parti kongresinde, başta MKYK olmak üzere yetkili kurullarda kapsamlı değişikliğe gidildi. 29 yeni ismin girdiği MKYK’da ilk kez bakan yer almadı.

AK Parti’de değişim kongrede de sürdü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti’de başlattığı “değişim” süreci, parti yetkili kurullarına da yansıdı. Erdoğan, dün gerçekleştirilen kongrede başta Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) olmak üzere parti yetkili kurullarında kapsamlı bir değişikliğe gitti. 29 yeni ismin girdiği 50 üyeli MKYK’daki değişim oranı yüzde 58’i buldu. Kurulda tecrübeli-genç dengesini koruyan Erdoğan, bu çerçevede 15 genel başkan yardımcısından 13’ünü yeniden MKYK üyesi yaptı. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümeti’nde görev alan 4 bakanı liste dışı bıraktı. Böylece AK Parti’de ilk kez “bakansız” bir MKYK oluştu.

Haberin Devamı

AK Parti’de değişim kongrede de sürdü

AK Parti kongresinde, Genel Başkan seçimiyle birlikte MKYK, Merkez Disiplin Kurulu ve Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu üyelikleri için de seçim yapıldı. Tek aday olarak Genel Başkanlığa yeniden seçilen Erdoğan, 50 kişilik MKYK’sının 42’sini milletvekillerinden oluşturdu.

29 isim dışarıda kaldı

Bir önceki MKYK’dan 21 isim dünkü kongrede yerini korudu. Aralarında milletvekilliğinden istifa ederek yeni sistemin kabinesine giren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün de bulunduğu 29 isim MKYK dışı kaldı. 15 MYK üyesinden 13’ünü yeniden MKYK üyesi yapan Erdoğan, genel başkan yardımcılarından sadece Mehdi Eker ve Ravza Kavacı Kan’ı liste dışı bıraktı.

Haberin Devamı

Erdoğan, parti içinde rahatsızlık yaratacağı belirtilen “çifte koltuk” uygulamasından da kaçındı. Bakanlık, Meclis grup yöneticiliği, TBMM ihtisas Komisyonu Başkanlığı gibi görevlere seçilen isimleri MKYK dışı bıraktı. Bu çerçevede TBMM’de komisyon başkanlığına seçilen Bekir Bozdağ ile Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş ve Cahit Özkan, MKYK listesinde yer bulamadı. Bunun tek istisnası TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanlığı’nı yürüten Numan Kurtulmuş ile TBMM Kadın Erkek Fırşat Eşitliği Komisyonu Başkanı Jülide Sarıeroğlu oldu. AK Parti’nin sembol isimlerinden Burhan Kuzu da dünkü kongreyle MKYK üyeliğine veda etti.

Erdoğan, parlamentoda yer alan eski bakanlar Ahmet Arslan, Bülent Tüfekçi, Fatma Betül Sayan Kaya, Lütfü Elvan ile Mehmet Özhaseki’yi MKYK’ya taşıdı. 24 Haziran seçimlerinde aday olmayan eski bakanlardan Ömer Çelik’i de kurul üyesi yaptı. 24 Haziran’da aday gösterilmeyen Mardin eski Milletvekili Orhan Miroğlu da MKYK’ya girdi. Erdoğan, kurulda kadın üye sayısını da 9’dan 15’e yükseltti.

MKYK’da yeni isimler

MKYK’da 21 yaşındaki Hatice Merve Tatar gibi genç isimler de yer buldu. 15 Temmuz gazisi Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu’nun da parti yönetimine girmesi dikkati çekti. AK Parti MKYK’da görev alan 29 yeni isim şöyle:

“Ahmet Arslan (Kars milletvekili eski bakan), Sami Ceylan (Çorum milletvekili) Ahmet Tan (Kütahya milletvekili), Ali İhsan Yavuz (Sakarya Milletveklili, SKM Başkanı), Bülent Tüfenkci (Malatya Milletvekili, eski bakan), Büşra Peker, Emine Zeybek (Kocaeli eki kadın kolları il başkanı. Belediye meclis üyesi), Erkan Kandemir (İstanbul Milletvekili) Fatma Aksal (Edirne milletvekili), Fatma Betül Sayan Kaya (İstanbul milletvekili, eski bakan), Gökçen Özdoğan Enç (Eski Antalya Milletvekili), Hacı Bayram Türkoğlu (Hatay milletvekili), Hatice Merve Tatar (1997 doğumlu. Gaziantep il yönetiminde), İffet Polat (İstanbul milletvekili), Leyla Şahin Usta (Konya milletvekili), Lütfi Elvan (Mersin milletvekili, eski bakan), Mehmet Özhaseki (Kayseri milletvekili, eski bakan), Metin Bulut (Elazığ milletvekili), Metin Yavuz (Aydın milletvekili), Mustafa Yeneroğlu (İstanbul milletvekili), Mahmut Atilla Kaya (İzmir milletvekili), Numan Kurtulmuş (İstanbul Milletvekili), Orhan Miroğlu (Mardin eski milletvekili), Osman Nuri Gülaçar (Van Milletvekili), Ömer Çelik (Eski bakan), Tuba Işık Ercan (İstanbul eski il yönetim kurulu üyesi), Vildan Polat (İş kadını. Poler Turizm Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Ş.Urfa Kadın Girişimciler Kurulu Bşk., KADEM Urfa İl Temsilcisi), Yavuz Subaşı (Balıkesir milletvekili) Zehra Taşkesenlioğlu (Erzurum milletvekili).

Haberin Devamı

Veda edenler

Haberin Devamı

Dünkü kongreyle MKYK’ya veda isimler ise şunlar: “Abdulhamit Gül, Ali Aydınlıoğlu, Asuman Erdoğan, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Burhan Kuzu, Bülent Karakuş, Cahit Özkan, Ethem Sancak, Fevzi Şanverdi, Hacı Ahmet Özdemir, İsa Sinan Göktaş, İshak Gazel, Emral Karayel, Mehmet Emin Yılmaz, Mehdi Eker, Mehmet Muş, Mustafa Hilmi Dülger, Mustafa Savaş, Ravza Kavakçı Kan, Recep Uncuoğlu, Rümeysa Kadak, Süleyman Soylu, Tamer Dağlı, Yasemin Atasever, Zeki Aygün, Zelkif Kazdal, Zeyid Aslan, Zeynep Alkış.”

AK Parti’de değişim kongrede de sürdü

Yerlerini koruyanlar

MKYK’da yerlerini koruyan 21 isim de şöyle: “Ahmet Sorgun, Cevdet yılmaz, Çiğdem Karaaslan, Efkan Ala, Erol Kaya, Fatih Şahin, Hamza Dağ, Harun Karacan, Hatice Kübra Öztürk Gökkaya, Hayati Yazıcı, İbrahim Halil Yıldız, Jülide sarıeroğlu, Mahir Ünal, Markar Eseyan, Murat Baybatur, Mustafa Ataş, Mustafa Köse, Mustafa Yel, Nurettin Canikli, Öznur Çalık, Vedat Demiröz.”

Haberin Devamı

AK Parti’de değişim kongrede de sürdü

Kongrede yapılan seçim sonucu Merkez Disiplin Kurulu (MDK) üyeliklerine Ahmet Aydın, Abdülkadir Özel, Ali Özkaya, Behiye Eker Albayrak, Betül Altınsoy Yanılmaz, Fatma Öncü, Kerem Ali Sürekli, Osman Mesten, Serap Yahşi Yaşar, Serkan Bayram, Türk İslam Karakoç seçildi.

Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu da Yalçın Akdoğan, İlyas Şeker ile Ayşe Keşir’den oluştu.

21 YAŞINDA MKYK’YA GİRDİ

AK Parti’de değişim kongrede de sürdü

AK Parti MKYK’da 21 yaşındaki Hatice Merve Tatar da yer aldı. İmam hatip lisesi mezunu olan Tatar, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde okuyor. MKYK’ya giren Vildan Polat ise, Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) Şanlıurfa İl Temsilcisi olarak görev yapıyor. KADEM’in eğitim komisyonunda görev yapan Tuba Işık Ercan da MYKK’ya giren başka bir isim oldu. Şanlıurfa’da seçim çalışması sırasında kardeşini kaybeden Halil İbrahim Yıldız da MKYK’daki yerini korudu.

Etik Kurulu yenilendi

Kongrede, 5 kişilik AK Parti Siyasi Erdem ve Etik Kurulu da yenilendi. Kurul’da sadece İstanbul eski milletvekili ve AK Parti Genel Başkan danışmanlarından Halide İncekara yerini korudu.

Kongrede Divan Başkanlığı’nı da üstlenen TBMM eski Başkanı Mehmet Ali Şahin, 24 Haziran seçimlerinde aday listelerinde yer almayan TBMM eski Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ve Metin Külünk ile Gümüşhane eski Milletvekili Kemalettin Aydın ise kurulun 4 yeni üyesi oldu.