Siyaset AK Parti ittifak formülü arıyor

AK Parti ittifak formülü arıyor

21.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

AK Parti kurmayları MHP ile süren “ittifak ruhunun” zarar görmemesi için yerel seçimde de ittifakın yapılması gerekliliğine dikkat çekiyor. Ancak ittifakın getireceği sıkıntıların asgariye indirilmesi için formül arayışları sürüyor.

AK Parti ittifak formülü arıyor

AK Parti, 24 Haziran’da ittifak yaptığı MHP ve BBP ile yerel seçimlerde de ittifak yapabilmenin formülünü arıyor. Parti kurmayları da tüm zorluklara rağmen 15 Temmuz sürecinde MHP ile başlayan, “ittifak ruhunun” zarar görmemesi için ittifakın yapılması gerekliliğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

AK Parti, yerel seçimlerde adayların belirlenmesi sürecinin yanı sıra MHP ile ittifakın nasıl yapılacağına dair de bir komisyon oluşturdu. Komisyonun çalışmalarıyla ittifakın nasıl işleyeceği ve nasıl uygulanacağının formülü belirlenecek.

‘Zor ama gerekli’

AK Parti kurmayları, MHP ile yerelde ittifakın genel seçimde olduğu gibi kolay olmadığını ifade ediyor. İttifakın “zorluklarına” ve “sıkıntılarına” vurgu yapan kurmaylar, ancak tüm bu zorluklara rağmen 15 Temmuz sürecinde MHP ile başlayan “ittifak ruhunun” zarar görmemesi için ittifakın yapılması gerekliliğine dikkat çekiyor. Kurmaylar, 15 Temmuz’un ardından başlayan karşılıklı olumlu sürece vurgu yaparak, “Kamuoyunda var olan birlik ve beraberlik ruhunun devam etmesi için ittifak ne düzeyde olursa olsun devam etmeli. Sınırlı düzeyde bile olsa ittifak seçmen üzerinde olumlu etki yapacak” değerlendirmesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

İstanbul, Ankara ve İzmir’de AK Parti’nin kazanmasının önemine vurgu yapan kurmaylar, MHP’den bu konuda “destek ve anlayış” isteyecek. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin bu illerde aday gösterilmeyeceğine dair açıklamaları da AK Parti cephesinde “ittifakı güçlendiren değerlendirmeler” olarak yorumlandı. Bundan sonra izlenecek yol MHP ile belirlenecek. Kurmaylar, özellikle İstanbul ve Ankara’da büyükşehir belediye meclisleri ve ilçe belediye meclislerinde “yeterli sayıda” MHP’linin aday gösterilebileceği ve bazı MHP’lilere büyükşehir belediyesi meclisinde de üst düzey görevler verilebileceğini ifade ediyor.

AK Parti, özellikle gündemde olan, MHP’nin de kazanma şansının bulunduğu Adana, Mersin ve Manisa’da “aday göstermeme” gibi bir formülü şu aşamada gündemde tutmuyor. Bu illerde 24 Haziran’da AK Parti’nin birinci parti olduğuna dikkati çeken kurmaylar, buralarda zaten “AK Parti veya MHP’nin kazanacağı” değerlendirmesini ve halkın doğal ittifakı kuracağı yorumunu yapıyor. Kurmaylar, Adana, Mersin gibi illerde aday çıkartılmamasının seçimlerde birinci olan partinin kurumsal yapısına zarar vereceğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

İttifakta öncelik

İttifakın AK Parti ve MHP’nin birinci olmadığı CHP’nin elinde olan ve HDP’nin elinde olup kayyumlara devredilen illerde ve ilçelerde yapılmasına vurgu yapan kurmaylar, ittifak görüşmelerinde öncelikle buralara yoğunlaşılacağını ifade ediyor. Kurmaylar, “Yerel seçimlerin oy atmosferi farklıdır. İki artı iki her zaman dört etmiyor” değerlendirmesi de yaptı. Yapılacak görüşmelerde “Cumhur İttifakı”nın muhalefette olduğu il ve ilçeler için özel çalışma yapılarak adayların belirlenmesi bekleniyor.

Öte yandan Erdoğan’ın ABD ve Almanya seyahati sonrasında Meclis’in açıldığı hafta MHP lideri Devlet Bahçeli ile bir araya gelmesi ve ittifak sürecinin yanı sıra yurt dışı temasları ile Suriye konusunda da görüş alışverişinde bulunması bekleniyor.

Açıklama uyarısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da partide Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki dışında ittifak ile ilgili kamuoyuna açıklama yapılmasını istemediği bu konuda kurmaylarını uyararak, “İttifak yapılır veya yapılmaz, değerlendirmelerimizi kurullarımızda yapacağız. Bu konuda kamuoyunda tartışılacak ittifak ruhunu zedeleyecek ifadelerden biz kaçınalım” uyarısı yaptığı öğrenildi.