Antalya Akseki'nin Son Yorgancısı Mesleğini Sürdürüyor

Akseki'nin Son Yorgancısı Mesleğini Sürdürüyor

25.06.2018 - 11:49 | Son Güncellenme:

.

Aksekinin Son Yorgancısı Mesleğini Sürdürüyor

ANTALYA (AA) - Antalya'nın Akseki ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden olan yorgancılığın son ustası 53 yaşındaki Rafet Candan, mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Hızla gelişen teknoloji, unutulmaya yüz tutmuş birçok meslekle birlikte yorgancılık mesleğini de etkiledi. Yün yerine elyaf gibi temizliği çok daha kolay olan ürünlerin de geliştirilmesi ve sektörde kullanılmaya başlamasıyla, yorgancılar geçmişte yaşadığı yoğun iş temposunu arar hale geldi. Antalya'nın Akseki ilçesinde mesleğin en son yetiştirdiği çırak olan 53 yaşındaki Rafet Candan, mütevazi dükkanında mesleğini yaşatmaya devam ettiğini ve gelişen teknolojiyle yarışmakta büyük zorluklar çektiklerini söyledi.

14 yaşında çırak olarak mesleğe başladığını ifade eden Candan, "3-4 yıl kalfa olarak çalıştım, bu işi öğrendim. Daha sonra dükkan açtım. O gün bugündür yorgancılığa devam ediyorum. İşimizden şu anda memnun değiliz. Eskiden işler çoktu. Şu anda bir tek ben kaldım. Böyle giderse bende kapatacağım. Çünkü hazır yorganlar çıkınca bizim iş yapma şansımız azaldı." dedi.

Haberin Devamı

Evlenme çağına gelen genç kızların çeyiz sandıklarını süsleyen el yapımı yorgan ve yastıkların yerini artık sentetik malzemelerden, makineler tarafından üretilen ürünlerin aldığını kaydeden Rafet Candan, bu durumun yorgan ustalarını zor duruma düşürdüğünü belirtti. 30 yıl önce çırak olarak başlayan mesleğe ilk adımın atan Candan, mesleğin kaybolmaya yüz tuttuğunu kaydetti. Herkesin fabrikalarda üretilen sentetik yorganlardan almayı tercih ettiklerini ifade eden Candan, şunları söyledi:

"Genç kızlarımız evlenmeden önce çeyiz için aldıkları yorgan ve yastıkları elimizle dikiyorduk. İşlerimiz çok güzeldi. Düğün mevsimi geldiği zaman iş yerimiz dolup taşardı. Şimdi çırak bile bulamaz olduk. İnsanın ömrünün yarısı yatakta geçiyor. Yatak insan sağlığı ve rahatlığı için çok önemli. Biz elimizle organik yatak yorgan yapıyoruz. Bu mesleğin ayakta durması için aileler çocuklarına suni yatak yorgan yerine doğal pamuktan üretilen yorgan ve yastık almaları yönünde öncülük etmeleridir. Halkımız doğal ürüne dönmezse bu meslek artık yok olmaya mahkum kalacaktır."

Yorgancılık mesleğinin bir sanat olduğunu belirten Candan, "Yorgancılık apayrı bir sanattır. Yorganlara motifi bir tablo gibi işliyoruz, adeta iğne ile kuyu kazıyoruz. Motifleri müşteri katalogdan beğeniyor biz yorgana işliyoruz. Yorganın yanı sıra koltuk kılıfı, pike nevresim dikimi işi de yapıyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Candan, ipekli yorganları modellerine göre 100 ile 400 liradan yaptığını sözlerine ekledi.