SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Akut vajinit nedir?

Normal vajinal ortamda akıntılar şeffaf, beyaz, kokusuz ve asidiktir. Kadınların %15-40 etkileyen vajinitler, vajinanın enfeksiyonu olarak tanımlanır. Akut vajinit nedir, akut vajinit belirtileri nelerdir sorularının cevaplarını Kadın hastalıkları doğum ve Tüp bebek uzmanı Op. Dr. Suzan Gençsoy açıkladı.

|

PembeNar Özel

Akut vajinit nedir?

Fizyolojik vajinal ortamda vajinal akıntı şeffaf veya beyazdır, kokusuzdur ve asidiktir. Bağışıklık sistemi ve normal florada bulunan lactobasillerin sağladığı asidik ortam, potansiyel patojen bakterilerin çoğalmasını engeller. Normalde kadınların %15-40 etkileyen vajinitler, vajinanın enfeksyonu olarak tanımlanır.

Akut vajinitin belirtileri:

Vajianal akıntı( rengi, miktarı ve kokusu normal akıntıdan farklı)

Vajinal yanma

Vajinal kaşıntı

Vajianal iritasyon ve batma.

Akut vajinitin en sık rastlanan tipleri:

Bakteriyal vajinozis %40-45

Vulvovajinal kandidiyazis(mantar kaynaklı) %20-25

Trikomoniyazis %15-20

Daha az rastlanan tipler arasında alerjik vajinitler,virüslerden kaynaklı vajinitler ve yabancı cisim sonucunda oluşan vajinitler.

Normal vajen ortamında bulunan Laktobasiller, ürettikleri laktik asit sayesinde asidik ortam sağlar ve kötü bakterilerin çoğalmasını engeller.

Vajen dengesi bozulduğu zaman patolojik bakteriler çoğalmaya başlar ve klinik şikâyetler ortaya çıkar. Vajinal akıntının tipine göre ,oluşan şikayetlere göre ve vajinal akıntıdan alınan örneğin kültür sonucuna göre tanı konulur ve gereken tedavi planı düzenlenir.

Akut vajinit nasıl tedavi edilir?

Tedavi esnasında vajinitin tipine göre bazen ayni anda eş tedavisi gerekebiliyor. Vajinit tedavilerinde probiotiklerin rolü son yıllarda giderek artmıştır.Tedavilere yardımcı olarak ve özellikle tekrarlayan vakalarda probiotikler vajinal ve oral yoldan kullanılabilir.

Vajinit çoğu zaman gebelik, diyabet, obezite gibi başka bir hastalığın eşlik ettiği ya da doğum kontrol hapları, kortizon, antibiyotik gibi ilaç kullanımının olduğu durumlarda görülür.

Özellikle tekrarlayan enfeksyonlarda kronik bir hastalık veya etken tespit edilebilir. Kadınlar sıkı hava geçirmeyen giysilerden uzak durmalılar, başta antibiyotikler ve kortizonolmak üzere kullandığı ilaçları kesmeliler. Çoğu kadının hijyen kaygısı ile başvurduğu sabunla temizlik, vajinal duş ya da arkadaş tavsiyesi ile kullanılan ilaçlar durumu daha da zorlaştırır. Her hastada tedavi farklı ve kişiye özeldir.

Sık rastlanan vajinitlerin sonucunda jinekolojik kanserlerin sıklığında bir fark gözlenmemiştir, ancak rahim ağzı kanseri şikayetlerinde vajinal akıntı artışı gözlendiği için,rutin kontrollerde pap-smear testinin yapılmasında yarar vardır.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.