SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Alçak tavanlı evler için 6 dekoratif çözüm

Tabii ki hepimiz aydınlık, havadar, geniş ve ferah yaşam alanlarına sahip olmak isteriz ancak evlerimizde bazen bu pek de mümkün değildir. Özellikle büyük şehirlerin merkezi semtlerinde yer alan apartman dairelerinde yaşıyorsanız ve eğer yüksek tavanlı tarihi binalarda yaşayan şanslı okurlarımızdan biri değilseniz o halde evinizin tavanının da biraz basık olma ihtimali oldukça yüksek.

|

Basık tavanların en büyük sıkıntısı odaları olduğundan daha küçük ve havasız göstermeleri. Ama bu elbette evinizin değiştirilemez kaderi değil; doğru dokunuşlarla basık tavanlı odalarınızda harikalar yaratabilir ve çok daha ferah, ışıl ışıl ve havadar yaşam alanları oluşturabilirsiniz. İşte basık tavanlı yaşam alanlarına sahip olanların mutlaka bilmesi ve uygulaması gereken 6 dekorasyon hilesi!

1. Doğru renk tercihleri

(Piwko-Bespoke Fitted Furniture / homify.com.tr)

Basık tavanlı yaşam alanlarının dekorasyonlarında tercih edilen renkler çok şeyi değiştirir. Alçak tavanın bunaltıcı ve basık bir hava yaratmaması için, özellikle duvarlarda ve tavanda ışığı iyi yansıtan açık renk tonlarını kullanmanızı tavsiye ederiz. Eğer söz konusu mekanın renksiz ve sıkıcı olmasını istemiyorsanız ve biraz renk katmak istiyorsanız duvarlarda pastel renk tonlarını, serinlik hissi yaratan açık mavi ya da açık lila tonlarını tercih edebilirsiniz. Genellikle alçak tavanlı yaşam alanları için tüm uzman dekoratörlerin hemfikir olduğu konulardan biri de tavanı daha yüksek göstermenin en kolay yolunun tavan renginin duvarlardan daha açık ve parlak seçilmesidir. Tavanda duvarla aynı rengi kullanmak yerine birkaç ton açığını kullanmak odanızı çok daha ferah bir atmosfere kavuşturacak hamlelerden biri. Zemin döşemesinde ise tam tersini düşünerek tavanla kontrast yaratacak daha koyu tonlar kullanmalısınız. Yani alçak tavanlı bir evde renkler tavandan zemine doğru tonlamalar haline koyulaşmalı. Mobilya tercihlerinizi de bu kuralı hatırlayarak yapabilirsiniz.

2. Akıllıca düzenlenmiş bir ışıklandırma

(Design by Torsten Müller / homify.com.tr)

Doğru ışıklandırmanın adeta alçak tavanlı odanızın boyunu uzatan bir etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Öncelikle alçak tavanlı yaşam alanlarında tavandan sarkan büyük ve gösterişli avizelerden kaçınmanız şart! Bunun yerine duvar aplikleri tercih ederseniz ışık duvardan süzülerek tavanı aydınlatacağı için tavanın daha yüksek olduğu yanılsaması yaratacaktır. Ama eğer yine de tavandan ışıklandırma da mutlaka olsun diyorsanız alçıpanellerle tavana gömülebilen spot lambalar harika bir seçenek.

3. Mobilyalar

(USM Möbelbausysteme / homify.com.tr)

Eğer odanızın daha büyük, tavanın da daha yüksek görünmesini istiyorsanız mobilyalarınızı seçerken odayı doldurmamalarına dikkat etmelisiniz. Dip dibe yerleştirilen büyük ve sıkış tıkış mobilya düzeni, mobilyalar ne kadar güzel, ahenkli ve son dekorasyon trendlerine uygun modellere sahip olursa olsunlar, klostrofobi hissi yaratan bir atmosfer ortaya çıkarırlar. Canlı -ve tercihen pastel tonlarda- renklere sahip, çok yüksek ve çok büyük olmayan mobilyaları havadar ve minimal bir yerleşimle dizayn etmek dar alanlar için en ideal dekorasyon tercihi olacaktır.

4. Duvar dekorasyonu

(USM Möbelbausysteme / homify.com.tr)

Duvar renklerinin odanın ferahlığı açısından ne kadar önemli olduğunu zaten belirtmiştik. Ama duvarlarınıza biraz hareket katmak istemenin de hiçbir sakıncası yok tabii, doğru desenleri kullanarak bu sayede odanızı daha yüksek gösterebilirsiniz. Karışık ve kalabalık desenler yerine büyük geometrik desenli duvar kağıtları işinize yarayabilir. Dikine çizgiler ise, basık tavanlı yaşam alanlarında harikalar yaratır ve odanızı olduğundan çok daha yüksek ve ferah bir hale getirir!

5. Pencereleri kullanın

(Indes Fuggerhaus / homify.com.tr)

Geniş cam pencereler her zaman ferahlık hissini arttıran ve herhangi bir iç yaşam alanını dışarıdaki geniş ve sonsuz havayla buluşturan, dolayısıyla da dar alanları daha geniş ve havadar hale getirmenin en garantili yollarından biri pek tabii ki. Eğer evinizde alçak tavanlardan şikayetçiyseniz pencerelerinizi genişletebilirsiniz. (Ayrıca kalın perdelerinizi de dikine çizgili seçerseniz farkı hemen hissedersiniz.)

6. Derinleştiren aksesuarlar

(Poster Lounge / homify.com.tr)

Duvar kağıtları ve perdeler dışında, alçak tavanlı odaları daha geniş ve ferah hale getirecek başka aksesuarlar da var. Tıpkı pencereler gibi aynalar da odaları daha da derinleştiren dekorasyon unsurlarıdır. Ayrıca bu örnekteki gibi derinlik hissi veren resimler ve tablolar da odalara sanatsal bir dokunuşla derinlik katmanın yollarından biri.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.