SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Aldatılan erkek ve kadın nasıl hisseder?

Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, aldatılmanın kişinin egosuna bir saldırı, değersizlik, önemsizlik hislerini ifade eden bir süreç olduğunu söyledi.

|

Uzman Naciye Tokaç, “Aldatılan kişinin ilk olarak verdiği tepki travma ardından verilen tepkilerle benzerdir. İlk olarak ’şok’ olan kişi geçen zaman zarfında reddetme, depresyon gibi aşamalara geçilir. Aldatma kişinin benlik saygısına, kendisine olan güvenine bir saldırıdır.” dedi.

Aldatılan kişiler ilk olarak olumsuz tepki verir, ancak kadın ve erkeğin verdiği tepkiler değişkenlik gösterdiğine vurgu yapan Uzman Psikolog Naciye Tokaç, “Erkeğin aldatılmayı zihninde algılama şekli ile kadının algılayışı farklılık gösterir. Kadınların ilk tepkisi karşısındakine yönelik öfke olsa da içte hissedilen duygu; bunu neden yaptığı ve bunu yapması için kendisinin ne eksiğinin olduğu sorusudur. Kadın aldatılma sonrasına ilk olarak kendisini suçlar. Benim ne eksiğim vardı? Bu sorunun ardından yoğun bir öfke gelse de çoğunlukla kendisini suçlama başlar” diye konuştu.

Tokaç, “Karşı cins ile ilişki kadın için sadece cinsellik amaçlı olmadığı, kadının daha çok birliktelikten haz aldığı, önemsendiğini hissettiği, değer verip değer gördüğü, daha doyum sağlamak amaçlı olduğundan dolayı aldatma sonucunda da karmaşık duygular hisseder. Aldatılmayı oldukça fazla yönlü değerlendirir. Başka bir kadının kendisine tercih edilmesi oldukça fazla üzerken; kendisinin değersizleştirilmesi bir diğer olumsuz durumdur.

Kadınlar aldatma karşısında ne yapacağını bilemediği durumlarda görmezden gelmeyi tercih edebilir ve yaşamına devam edebilirler. Ancak böyle bir durumda durumla yüzleşmeyen ve reddeden kadın ilerleyen zamanlarda partnerine herhangi bir nedenle sinirlendiği zamanlarda yüzüne vurur ve partnerini incitmeye çalışır. Kadın aldatılma sonucunda ilişkisine, evliliğine daha çok devam etmektedir. Ancak aldatılmanın sürekliliğine bağlı olarak ayrılma, boşanma durumu gerçekleştirilebilir” ifadelerini kullandı.

“Aldatılan erkekler kadınlardan daha farklı hisseder”

Aldatılan erkekler ise kadınlardan biraz daha farkı hissettiğine dikkat çeken Uzman Psikolog Tokaç, “Erkek aldatıldığında bu affedilemeyecek bir suçtur. Hissettiği duygu budur. Aldatılma sonrası kadının kendisini sorgulamasının aksine erkek kendisinde suçluluk hissetmeyecek aksine partnerini suçlayacaktır. Tabi ki; bazı durumları dışarıda tutmak gerekir. Aldatma her ne sebeple olursa olsun erkeğin sorumluluk almadığını, bunu yapan kadını suçladığını görmekteyiz.

Sonunda ise erkeğin ayrılma, boşanma eğiliminin daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Her ne sebeple olursa olsun, kadın veya erkek için aldatılma örseleyici, onur, gurur zedeleyici ve kişinin benlik saygısına yönelik bir saldırıdır. Böyle bir durumda ancak olay kabul edilerek duygular paylaşıldığında iyileşme başlayabilir” şeklinde konuştu.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.