Alınan Kiloların Bebeğin Cinsiyeti ile İlişkisi Var mı?

Gebelikte bebeğin cinsiyeti ile ilgili bilimselliği olmayan fakat halk arasında doğru olduğuna inanılan birçok işaret vardır. Yaşı daha büyük olan ve birkaç kez annelik tecrübesi yaşamış kadınlar genç anne adayının gebelik sırasında vücudunda olan değişiklikleri yorumlayarak bebeğin cinsiyetini tahmin etmeyi severler.

Örneğin, “erkek bebek bekleyen anne adayları, hamilelikte fazla kilo alma eğilimindedir. Bu kilolar genellikle mide çevresinde fazladır ve bu yüzden göbeği daha sivri görünür”

Bebeğimin Cinsiyeti Ne?

Haberin Devamı

A.B.D’deki The University of Georgia akademisyeni Kristen J. Navarra’nın yaptığı araştırmaya göre; gebelik sırasında 11 kilodan fazla alan anne adaylarının erkek bebek sahip olma ihtimali %50’den fazla. Anne adayı, 18 kilo aldıysa oran %52,5 ve 27 kilo aldıysa ihtimal %54 oluyor. Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber analizi yapan doktor erkek embriyo ve fetüslerin metabolizmalarının daha hızlı olduğunu ve daha fazla kaloriye ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Erkek embriyolar hayata kızlara göre daha hızlı hücre bölünmesi ve yüksek metabolizma hızı ile başlıyorlar. Fark ikinci trimesterde daha da artıyor ve doğumda da ortalamada erkek bebekler 100 gram daha ağır doğuyorlar.

Navarra’nın makalesi PLOS One‘da yayınlanmış. Araştırmada kaynak olarak 1990-2012 yılları arasında A.B.D’de gerçekleşen 68 milyon doğum bilgisi kullanılmış.

Suistimale açık bir araştırma. Ne dersiniz, bilerek daha fazla kilo alarak erkek bebek sahibi olmaya çalışanlar çıkar mı?

Hamilelikte Alınan Kilolara Dikkat

Gebelikte kilo alımı anne adayının boyuna göre değişir. Uzmanlar gebelik boyunca toplam 10 ila 17 kg arasında kilo almayı normal kabul ediyor. Kilo alımı ilk 3 ayda az daha sonraki 6 ayda daha fazladır (ortalama ayda 2 kilo gibi). Gebelik öncesi fazla kilosu olanlar bunu hesaba katmalı. En az +10 kilo almak ciddi kilo fazlalığı yapacaktır.

Sonuç olarak erkek bebek bekleyen hamile adayları, fazla kilo alabilir. Ancak bu durum, bilerek daha fazla kilo almak ile erkek bebek sahibi olunacağı anlamını taşımıyor. Bu sebeple hamilelikte alınan kilolara dikkat edilmeli ve doktorun önerdiği diyet programına uyulmalıdır.

Haberin Devamı

Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum
ve Tüp Bebek Uzmanı

https://www.facebook.com/drsevaltasdemir
https://www.instagram.com/drsevaltasdemir