Alışkanlıklarınızı Değiştirin

Evet 2018’i acısıyla, tatlısıyla arkamızda bıraktık. Önümüzde 365 günlük yepyeni bir yıl var. Yeni yılda kendinize yapacağınız en büyük yatırım sağlıklı beslenme ve spor yapmak olsun. Bunun için büyük adımlar, büyük hedefler koymaya gerek yok. Ufak adımlarda 1 yılın sonunda büyük başarılar elde edebilirsiniz.

Yeni yılda sağlıklı yaşam için kazanmanız gereken 10 alışkanlık;

1) Güne su ile başlayın.

Vücudumuzun ortalama %60-70 i sudan oluşuyor unutmayın. Metabolizmanızı hızlandırmak, rahat kilo vermek ve böbrek sağlığınız için su en temel içeceğiniz olmalı.

Haberin Devamı

2) Her gün 1 kase salata!

Evet kalp sağlığı için, bağırsak sağlığı için sebze tüketimi önemli. Özellikle diyet yaparken kabızlık sorunu yaşamamak ve doygunluk sağlamak için salatayı sofranızdan eksik etmeyin.

3) Daha fazla meyve tüketin.

Son yıllarda vejeteryan beslenme trendinin artması ile birlikte gündemde olan meyveler en temel vitamin kaynağımız. Özellikle kış mevsiminde gripten korunmak için C vitamini içeren meyveleri günde 1 porsiyon tüketmeye dikkat edin.

4) Slow food (yavaş yemek yeme) akımına katılın.

Yapılan bir çalışma sadece yemek yeme hızınızı azaltarak 1 yılda 2 kilo verebileceğinizi gösteriyor.

5) Kalp ve beyin sağlığınız için her gün kuruyemiş tüketin.

Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı yaşam için her gün 30 gram kuru yemiş tüketimini öneriyor. Kuruyemişlerin kavrulmamış olması içindeki yararlı yağların zarar görmemesi açısından önemli.

6) Haftada 150 dakika egzersiz.

Haftada 5 gün 30 dakika yürümek kalp sağlığının yanında kilo kontrolünde, diyabetten korunmada, kanserden korunmada çok çok etkili. Günümüzde yoğun çalışma saatleri nedeniyle hafta sonu 2 gün yapılacak 60-75 dakikalık yürüyüşlerinde yeterli olacağı gösterilmiştir.

7) Paketli gıdalardan uzak durun.

Evet biliyorum hepimiz tatlı, cips, çikolata düşkünüyüz. Ama şu anda yaşadığımız dünya çok fazla kanserojen madde içeriyor ve paketli gıdalarda katkı maddeleri açısından zararlı. Bu hiç tüketmemeniz anlamına gelmiyor ama haftada 1 günden fazla tüketmemeye dikkat edin. Sevdiğiniz tüm yiyecekleri evde hazırlayabilirsiniz unutmayın.

Haberin Devamı

8) Kırmızı eti haftada 200 gramdan fazla tüketmeyin.

B12 ve demir açısından zengin olan kırmızı etin fazla tüketimi kanser oluşum riskini arttırıyor. Bu nedenle haftada 2 gün 100 er gram ve ızgara olacak şekilde tüketmeye çalışın.

9) Daha fazla balık tüketin.

3 tarafı denizle çevrili bir ülke olarak balık tüketiminde sınıfta kalıyoruz maalesef. Özellikle çocuklarda beyin gelişimi için son derece önemli olan omega 3’ü kış mevsiminde kaynağından almak en ideali. Haftalık 450 gramın üstünde olmayacak şekilde balık tüketimine özen gösterin.

10) Daha çok gülün, daha pozitif olun ve şükredin.

Olumlu düşünmenin hücreler üstündeki etkisini unutmayın.

Sağlıklı seneler..