Ekonomi Altın tahvilini 5 banka satacak

Altın tahvilini 5 banka satacak

15.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, beş banka aracılığıyla 17 Aralık Pazartesi günü altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracına başlayacaklarını bildirdi.

Altın tahvilini 5 banka satacak

Albayrak, twitter hesabından yaptığı açıklamada, vatandaşlara altın birikimleri için güvenli bir yatırım aracı sunduklarını belirterek, “Beş banka aracılığıyla pazartesi günü başlayacak altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasıyla vatandaşlarımız hem kendileri kazanacak hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacak” dedi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca, bireysel yatırımcılara sunulan finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla euro ve dolar cinsinden devlet tahvili ihracı da pazartesi günü başlayacak. 17-21 Aralık’ta euro ve dolar cinsinden devlet tahvili ihracı yapılacak.

Haberin Devamı

Tahvil konusunda 5 bankaya yetki verildi. Tahvil ve sertifikaların ihracı, kupon/kira ve anapara ödemeleri ve senetlerin vadeden önce satış işlemlerini Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası yapacak.

Senetler 2 yıl (728 gün) vadeli olacak, talep toplama dönemini takip eden hafta çarşamba günleri yatırımcıların hesaplarına aktarılacak, yatırımcısına her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli yüzde 1.2 (yıllık yüzde 2.4) getiri sağlayacak. Getiriler yatırımcıların hesaplarına TL cinsinden ödenecek.

Külçe ya da çeyrek...

Yatırımcıların vade sonunda anaparalarını 1 kilogramlık külçe altın veya darphane tarafından üretilen çeyreklik Cumhuriyet ziynet altını olarak talep etmeleri durumunda söz konusu taleplerini belirlenen ve her bir etap için geçerli olan fiziki altın talep etme dönemlerinde aracı bankalarına başvurarak iletmeleri gerekecek. Söz konusu tarihler arasında fiziki altın talep etmeyen yatırımcıların anaparaları vade sonunda, Banka hesaplarına gram altın olarak hesaben ödenecek.

Haberin Devamı

22-24 ayar şartı

Toplanacak altınlarda sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecek, 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar gerekli şartları sağlaması durumunda kabul edilebilecek olup üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) ve ayrıca Reşat altınlar görevliler tarafından alınmayacak.

Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında bire bir olarak kabul edilecek, bu aşamada yatırımcılar herhangi bir kayba uğramayacak.

Bireysel yatırımcılar

Yatırımcı Kitlesi Altın Tahviline/Altına Dayalı Kira Sertifikası’na sadece bireysel yatırımcılar (gerçek kişiler) yatırım yapabilecek. 1000/1000 saflıktaki 1 gram altın karşılığında bin tahvil ve kira sertifikası aktarılacak.

Senetler fiziken basılmayacak, Merkezi Kayıt Kuruluşu bünyesinde bazında kayden saklanacak.