Ekonomi Altına Rusya dopingi

Altına Rusya dopingi

11.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Altın fiyatları haftaya yükselişle başladı. Yerli alıcının azaldığı Kapalıçarşı piyasasında başta Ruslar olmak üzere turist hareketliliği yaşanıyor.

Altına Rusya dopingi

Altına Rusya dopingi
Altın fiyatı, kırdığı rekorların ardından bir süredir sakin bir seyir izlerken, yeni haftada tekrar yükselişe başladı. Geçen haftayı 246 lira seviyesiyle kapatan gram altın fiyatı, dün 248 lirayı aştı. Çarşıda alım satım işlemleri en az seviyeye inse de, başta Ruslar olmak üzere, turistlerin altın alışverişi piyasaya hareket kazandırıyor.


Kapalıçarşı’da çeyrek altın fiyatı 409 lira, Cumhuriyet altını ise 1.666 liradan satılıyor. Kapalıçarşı esnafı, yakın takipte olduğu altın fiyatının yurt dışındaki düşük ons fiyatı etkisiyle gerilediğine dikkat çekerken; 1.200 dolar seviyesindeki ons fiyatının en ufak yukarı hareketiyle altında yeni bir yükseliş hareketinin başlayacağını düşünüyor. Uzmanlar, altın fiyatlarının mevcut seviyesinden değer artışı kazanmaya devam edebileceği görüşünde.

‘Düştüğü yerde kalmaz’

Kuyumcu Nazar Özsahakyan, gram altının daha önce 260 lira seviyesine çıkarak kendi rekorunu kırdığını hatırlatırken, yurt dışındaki dolar hareketiyle yeni bir yükseliş dalgası beklediklerini söyledi.

Özsahakyan, “Altın, geldiği bu noktadan sonra zaten artık düşmez. Elbette aşağı yönlü hareketi olacak ama düştüğü yerde kalmaz. 260 lirayı gören gram altın 244’e kadar düştü. Şimdi yine artışa başlayarak 248.8’de bulunuyor. Biz takip ettiğimiz verilerle yükselişin devam edeceğini öngörüyoruz. Bu yükselişin en büyük destekçisi ise yurt dışı ons fiyatı olacak” yorumunu yaptı.

‘Yerli’ ortada yok

Son bir aydır çarşıda alım satım işleminin en aza indiğine vurgu yapan Kuyumcu Vedat Polatlı ise, özellikle yerli alıcının bu dönemde kuyumcudan ‘ayağını kestiğini’ dile getirdi. Uzun süredir piyasada sadece turistlerin olduğunu kaydeden Polatlı, şunları söyledi:

“Çarşıda alım satım işlemi yok. Yerli zaten ortada bile yok. Yabancı alıcı ise, mesela Körfez Bölgesi’nden gelenler eskisi gibi çok fazla altın alışverişi yapmıyor. Onların yerini Rus turist almaya başlıyor. Antalya’da tatilini yapan Ruslar, birkaç günlük turlarla İstanbul’a geliyor. Biliyorsunuz Rus turistin Antalya’daki kuyum pazarına da büyük katkısı var. Şimdi ise İstanbul’u da bu rotalarına eklediler. Bu da bizlere biraz hareket getirdi.”

‘1 aydır çeyrek altın satmadım’

Kuyumcu Ahmet Akyar, yaz ayları boyunca düğünler nedeniyle kuyumcuların satışlarının her zaman belli bir seviyede artış gösterdiğini hatırlatırken, bu yıl yaptıkları işin yarı yarıya azaldığını söyledi. Akyar, altın satışını sadece ‘gram altın’ olarak yaptıklarını anlatırken, “Şimdi bakıyorum da bir aydır çeyrek altın satmamışım. Tek tük bir şey satıyorsak o da gram altın.
Çünkü mevcut çeyrek altın fiyatı geçtiğimiz yılın yarım altını fiyatında. Hal böyle olunca düğünlerde takılan altın takı en çok çeyrek altın iken, şimdi gram altın oldu” diye konuştu.

3 ay önce 1.800 şimdi 4 bin lira

Altının fiyatında yeni yükseliş beklentisi ise yastık altında altını olanın satmadığını anlatan Nazar Özsahakyan, altın almak isteyenin beklemeye devam ettiğini dile getirdi.

Özsahakyan, “Geçen hafta eski bir müşterim geldi. 3 ay önce benden 1800 liraya bir bilezik aldığını söyledi. Bileziğe baktım; şimdi fiyatı 4 bin lira. Ben bile inanamadım. Bu nedenle altını olan saklamaya, yatırımını altın olarak yapmaya devam ediyor. Altın yatırımı olanlar artık yeni bir rekoru bekliyor, o zaman satışlar başlar” dedi.