İzmir Amazon Motosikletçiler Kasklarıyla Farkındalık Yaratıyor

Amazon Motosikletçiler Kasklarıyla Farkındalık Yaratıyor

08.03.2017 - 11:35 | Son Güncellenme:

İzmir'de motosiklet tutkunu kadınlar tarafından kurulan Amazon Riders Motosiklet Kulübü üyeleri, trafikteki kadın motosiklet sürücülerinin varlığına dikkat çekmek için kasklarının arkasına örgülü saçlar takıyor Yalnızca kadınların kabul edildiği kulübe, sürüş kurallarını ihlal eden, trafiğe çıkmak için gerekli belgeleri bulunmayan ve gruptaki arkadaşlık ortamına uyum sağlayamayanlar alınmıyor Adını savaşçı kadınlardan alan Amazon Riders Motosiklet Kulübünün Başkanı Hacıberber: "Hem kadınlara güç vermek hem de kadınların motosiklete binebileceğini göstermek istiyoruz"

Amazon Motosikletçiler Kasklarıyla Farkındalık Yaratıyor

İZMİR (AA) - TEZCAN EKİZLER - İzmirli motosiklet tutkunu kadınlar, kasklarına taktıkları örgülü kasklarla trafikteki kadın motosiklet sürücülerine dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

Babasının aşıladığı motosiklet aşkıyla büyüyen 26 yaşındaki Beste Esma Hacıberber'in küçük yaşlardan itibaren yaşadığı motosiklet ile seyahat heyecanı, zamanla tutkuya dönüştü.

Hacıberber, kurduğu Amazon Riders Motosiklet Kulübü ile kadın sürücülerin fark edilmesine destek oldu.

Kulüp başkanı Hacıberber, AA muhabirine yaptığı açıklamada, motosikletin hayatında çok önemli bir yere sahip olduğunu, mesleğini seçerken de etkisini gösterdiğini ifade ederek, bir motosiklet servisinde danışmanlık yaparak geçimini sağladığını anlattı.

Kendisi gibi motosiklet tutkunlarıyla bir arada olmak için geçmişte başka motosiklet kulübüne üye olduğunu dile getiren Hacıberber, ancak erkeklerin çoğunlukta olduğu kulüpte kadın sürücülere gösterilen tavırdan rahatsızlık duyunca yeni bir kulüp kurmak için çaba gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı

- "Kadınlar için özgürlüğün simgesi"

Hacıberber, yaklaşık 2 yıl önce kadın sürücülerle yeni bir kulüp oluşturduklarını aktararak, şöyle devam etti:

"Toplumda 'motosikleti erkekler kullanır' gibi yanlış bir algı var. Motosiklet dünyasında erkek egemenliği fazla. Önceki kulübümüzde erkekler arasında 'siz arkadan gelin' ya da 'biz sizi bekleriz', 'siz önden gidin biz size yetişiriz' tarzında konuşmalar oluyordu. Bunun rahatsızlığını duyduk. Bu nedenle kendi kulübümüzü kurduk. Adımızı İzmir'de de yaşamış savaşçı kadınlar olan amazonlardan esinlenerek 'Amazon Riders' olarak belirledik. Hem kadınlara güç vermek hem de kadınların motosiklete binebileceğini göstermek istiyoruz. Amazonlar savaşçı kadınlardı, zamanında ata binmişler. Ben inanıyorum ki o zaman motosiklet olsa ona da binerlerdi. Motosiklete binmek kadınlar için özgürlüğün simgesi. Sürüş anında motosikletin üzerinde tek başınıza oluyorsunuz."

- Kasklarıyla fark ediliyorlar

Çeşitli meslek ve yaş gruplarından 21 kadının üye olduğu "Amazon Riders"a üye olabilmenin bazı kuralları olduğunu vurgulayan Hacıberber, kendilerine katılmak isteyenlere beş haftalık oryantasyon süresi verdiklerini, bu süre içinde grubun kurallarına aykırı hareket edenlerin, arkadaşlığı bozanların üyeliğe kabul edilmediğini belirtti.

Haberin Devamı

Hacıberber, sürüşe çıkmadan önce tüm motosiklet ve sürücülerinin trafiğe çıkmaya uygun olup olmadığını bizzat denetlediğini, arızalı motosikletlere ya da evrakı eksik olan sürücülere sürüş izni verilmediğini kaydetti.

Trafikte kadın motosiklet sürücüleri için farkındalık yaratmayı amaçladıklarını ifade eden Hacıberber, bunun için kasklarının arkasına kadınları temsil etmesi için uzun örgü saç taktıklarını, saçlı kaskları gören sürücülerin motosikletli kadın sürücülerin farkına varıp ona göre davrandığını ve sürücülerin gerektiğinde yol verdiğini söyledi.

- "Eşimi arkama bindirip gezdiriyorum"

Amozon Riders Kulübünün yaş olarak en büyük üyesi 47 yaşındaki Nilgün Ertörer ise geçirdiği kazada kaburgalarının çatlamasına rağmen motosiklet tutkusunun sona ermediğini, zaman zaman eşini ve torunlarını da motosikletiyle gezdirdiğini aktardı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığında çalışan 32 yaşındaki Ebru Evin de motosiklet kullanmaya ortaokul yıllarında bir tanıdığından ödünç motosiklet alarak başladığını, ikiz kızlarının da motosiklet kullanmasını çok istediğini söyledi.