Ameliyatsız Burun Estetiği Olur mu?

5 dakikada burun estetiği, ameliyatsız burun estetiği gibi kavramlar son zamanlarda sosyal medya ağırlıklı olmak üzere, yazılı ve görsel basında sık sık karşıma çıkmakta. Adına operasyon bile denilemeyecek bu tip işlemlere değinmeden önce, rinoplasti (burun estetiği) ve rinoplasti ile giderilen sorunlara göz atmakta fayda var.

Yazıyı okuduktan sonra 5 dakikada burun estetiği veya ameliyatsız burun estetiği olur mu – olmaz mı kararı sizler verebileceksiniz.

Burun Estetiği ile Fonksiyonel Sorunlara Çareler Aranmakta

Haberin Devamı

Burun estetiği denildiğinde ilk olarak akla güzel bir buruna sahip olmak geliyor olsa da, bu operasyonun tek amacı estetik sonuçlar almak değildir. Aynı zamanda nefes almak gibi fonksiyonel sorunlara da çareler aranmaktadır. Burun, içi ve dışı bir arada ele alınması gereken oldukça komplike bir organdır. Burun estetiği operasyonu ile varsa solunum sorunları, burun eti büyümesi, burun polipleri, orta hattaki eğrilik gibi sorunlara çözüm üretilmektedir.

Doğru operasyon ile burun kökenli baş ağrısı, boğaz ağrısı, sesli solunum, horlama gibi sorunların giderilmesine önemli katkıda bulunulmaktadır. 5 dakikada burun estetiği olarak adlandırılan yöntemi bu nedenle operasyon çerçevesinde değerlendirmemiz mümkün görülmemektedir.

Burun estetiğinin cinsiyetlere göre farklılıklar bulunmaktadır...

Estetik olarak ele aldığımızda ise burun estetiği sadece burun sırtını ortadan kaldırmak, burnun ucunu asmak olarak değerlendirilemez.

Kadınlarda ve erkeklerde genel olarak aynı uygulamalar yapılmasına karşın operasyon sırasında cinsiyetler arasındaki anatomik farklılıklar büyük önem taşımaktadır.

Kadınların ve erkekler dudak – burun açıları farklılıklar göstermektedir. Erkeklerde dudaktan buruna geçiş açısı 90º - 95º arasındayken, kadınlarda bu açı 95º ila 110º derece arasında olmaktadır. Kadınlarda daha tatlı kavislere yer verirken, erkeklerde biraz daha düz hatları tercih ediyoruz.

Ameliyatsız burun estetiği olarak da adlandırılan bu yöntem ile bahsedilen estetik kaygıların hiç birisi giderilememekte olduğu gibi, farklı cinsiyetlere özel bir çalışmadan bahsetmemiz olanaksızdır.

Haberin Devamı

Burun Estetiği Öncesinde Bilgisayarlı Modellemenin Önemi Büyüktür

Burun estetiği yaptıracak olan hastanın hem fiziksel hem de psikolojik beklentilerinin hekim tarafından analiz edilmesi, bu beklentiler çerçevesinde bilgisayar destekli simülasyon görsellerin hazırlanması ve hastalara operasyon öncesinde olası sonuçların gösterilmesi operasyonun başarısı için büyük önem taşımaktadır.

Bilgisayarlı modellemelere saatler harcanırken, 5 dakikalık bir işlemden bahsetmek ise gerçekçilikten oldukça uzaktır.

Normal Şartlarda Bir Burun Estetiği Operasyonu Ne Kadar Sürmektedir?

Her hekimin tarzı ve ameliyat tekniği farklılık göstermektedir. Bu tekniklere göre ameliyat süreleri farklılık göstermektedir. Ben operasyonlarımda açık tekniği kullanmaktayım ve benim ellerimde primer rinoplasti operasyonu 3,5 – 4 saatten önce tamamlanmamaktadır. Revizyon burun estetiği operasyonlarında ise bu süre daha da uzayabilmektedir.

Haberin Devamı

Burun Estetiğini Nasıl Tanımlayabiliriz?

Rinoplasti (burun estetiği) yüzdeki yapıların olması gerektiği oranlarda düzeltilmesini sağlayan, burun şeklini düzelterek gözlerin, dudakların, yüz ifadesinin, gülüşün anlamlı olmasına yardımcı olan komple bir estetik operasyondur. Burun estetiği ile burnun içi ve dışı ellerimizde tekrar yapılandırılmaktadır. Kıkırdak dokular adeta bir heykel gibi yeniden inşa edilmektedir. Burun sırtındaki çıkıntılar törpülenerek ortadan kaldırılmaktadır. Burun eğrilikleri farklı teknikler ile büyük oranda giderilmektedir.

Bir ömür boyu ayakta kalan, düşmeyen, çökmeyen, cildin daimi kontraksiyon büzücü etkilerine karşı koyabilmesi için, yeni estetik burunu hastanın kıkırdak dokuları ile sağlam bir şekilde desteklemek gerekmektedir.

Bu uzun yıllar tecrübeler ile gelinen yeniden yapılandırma noktasıdır. Böylece ameliyat planının doğru yapılması, burun yapısının iyi analiz edilmesi, operasyonun başarılı bir şekilde geçmesi ve ameliyattan sonra hastanın gereken destekleyici tedbirleri almasıyla burun düşmesi, burun çökmesi gibi sorunlar yaşanmaz.

Peki Nedir Bu 5 Dakikada Burun Estetiği?

5 dakikada burun estetiği, ameliyatsız burun estetiği gibi adlarla tanımlanan bu tür işlemler ise dikiş ipleri ile burun ucunun asılması ve burun sırtının çeşitli dolgu maddeleri ile doldurularak, buruna hacim kazandırılması işlemlerinden ibarettir.

Burun sırtındaki çıkıntı ve eğrilikler düzeltilemediği için burunun diğer kısımları doldurularak göz yanılması sağlanmaktadır. Buruna kazandırılan bu hacim, burun içindeki solunum sorunlarını çözmede katkısı olmaz.

Burnun ucunu kaldırmak için kullanılan dikiş ipleri, burun ucu hareketli bir yapı olduğundan dolayı, küçük bir darbede, hatta kazak çıkarırken bile atabilmekte, burun altında çentiklenmelere sebep olabilmekte ve tekrar burnun eski haline dönmesine neden olmaktadır. Burun sırtının görünmesini engellemek için yapılan dolgular ise 6 ay içerisinde vücut tarafından emilmektedir. Kısa dönemli çözümlerde kullanılabilir, mükerrer kullanımda ise maliyetler artmaktadır.

Özetlemek gerekirse tüm bunlar ele alındığında, burun estetiği operasyonunun ameliyatsız ve 5 dakikada yapılabilmesinden söz etmem mümkün değildir. Yapılan dolgu işlemlerinin burun estetiği olarak adlandırılması ise bence son derece yanlış olduğu gibi hastalar nezdinde kafa karışıklıklarına sebep olmaktadır. Dolgu maddeleri sadece kısa dönemli çözümlerde ve minimal rütüşlerde faydalı kullanıma sahiptir.

Burun estetiği operasyonuna karar verecek olan bir adayın beklentilerini iyi belirlemesi ve beklentilerine göre hekim tercihinde bulunması en doğrusu olacaktır.

Işıltınızı hiç kaybetmeyin.

Sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Selçuk İnanlı
KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmanı