An ve An Mutluluk İçin

Günlük hayatımızda huzuru bulmak, an ve an mutlu olabilmek için bizi yoldan çıkaran düşüncelerden arınmak gerekiyor. Arınmak için de yoldan çıkaran düşünceleri anlamak yani düşüncelerin oluşmasına sebep olan motivasyonu öğrenmek gerekiyor.

Bana göre yoldan çıkaran düşüncelerin gerisindeki motivasyon kişinin başkalarından çok kendisini düşünmesidir. Bir insanın sadece kendisini düşünmesi huzur vermekten çok depresyona sebep olur. Kendisini düşünen bir insan sürekli kendisine neler olacağından endişelenir. Hatta zaman zaman dışarıda şarkı söyleyen kuşlara, havlayan köpeğe öfkelenebilir. Ya da esen esen rüzgâra sinirlenebilir. Kendini düşünme halini çok iyi açıklayan iki örneği paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

Az tanıdığınız birisiyle birliktesiniz diyelim. İkinizin de karnı aç. Birlikte olduğunuz insan, bir kişiye yetecek kadar yiyecek buldu ve yiyeceğini sizinle paylaştı. Siz açlığınızı giderdiniz, mutlu oldunuz. Size yardım eden kişinin karnının doyması dışında başka neler hissettiğini tahmin etmenin zor olmayacağını düşünüyorum.

Başka bir durumda ise, birisi sizi kritize etti. Çok rahatsız oldunuz. Burada unutulmaması gereken, kritizmin sadece kendi kendini mutlu etme endişesi olan kişiler üzerinde etkili olur.

Kendini düşünme halini ortadan kaldırmak için, bu halin gerçek düşmanınız olduğunu kabul etmeniz gerekir. Bu konuda size yardımcı olması açısından kendini düşünme halinin gizli gizli oynadığı oyunlar ve sonuçlarının bazılarını aşağıda özetledim;

1- Kişisel gelişiminizi sağlayacak uygulamaları yapmaktan alıkoyar. Çok iyi hocalardan ders almış, işinde iyi olan yazarların kitaplarını okumuşsanız dahi size tüm bildiklerinizi unutturur, hatırlamanızı engeller.

2- Birisi sizi sinirlendirdiğinde, suiistimal ettiğinde ya da öfkelendiğinizde size neyin en iyi geleceğini unutturur. Örneğin Pozitif konsantrasyon geliştirmenin yani meditasyon yapmanın öfkeye iyi geleceğini unutturur. Size konforlu gelen fakat ruhunuzun ışık almasına izin vermeyen davranışlara yöneltir.

3- Bir şeyleri yapmak istersiniz ve bunun için söz verirsiniz. Verdiğiniz sözleri unutturur. Başarılı olmanızı engeller, kısa süreli mutluluklara yöneltir.

Haberin Devamı

4- Başkaları için iyi şeyler yapmanızı engeller.

5- Zarar verdiğinizi, öz saygınızı, kişisel değerlerinizi göz ardı ettiğinizi göre göre negatif davranışlara yöneltir.

6- Hayatınıza kattığından çok daha fazlasını kaybettiren ilişkilere yönlendirir.

Kendinizi düşünmeyi bırakarak başkalarını düşünmeye başladığınızda başka güzel bir şey daha olur? Diğerleri de mutlu olur. Nasıl mı? Bu konuda bizzat bilim adamları tarafından yapılmış bir deneyi paylaşmak istiyorum.

Bir çocuk büyük bir topu tepeye çıkartmak için itiyormuş. Başka bir çocuk onu görmüş ve yanına gelip topu itmesine yardımcı olmuş. Başka bir olayda ise sonradan gelen çocuk tepeye doğru topu iten çocuğu engelleyecek şekilde yukarıdan aşağıya itiyormuş. Bu iki olayı izleyen çocuğu elektrotlar bağlamışlar. İlk senaryodayken olayı seyreden çocuğun mutluluğunun arttığı gözlenmiş. Diğerinde de negatif duygular yükselmiş. Bu da sevgi ve şefkat içeren her şeyin dışarıdaki insanları mutlu ettiği sonucunu çıkartmış.

Haberin Devamı

Eminim, hayatınız boyunca mutlu olmak için bir sürü şey yaptınız. Üniversiteyi bitirdiniz, belki birkaç dil öğrendiniz, sanatla uğraştınız, iyi bir işe sahipsiniz, birçok ülke gezdiniz, faydalı aktiviteler yaptınız. Kendi mutluluğunuz için, kendini düşünme halini gizlendiği yerden çıkartıp onu yok ettiğinizde, başkaları için bir şeyler yapmaya başladığınızda an ve an mutluluk kendiliğinden orada olacaktır.

Her Daim Sevgi Işıkla

Sibel KAVUNOĞLU

Kaynak: Lama Yeshe The book death,Life