Siyaset ‘Anayasa Komitesi’ için ilke mutabakatı

‘Anayasa Komitesi’ için ilke mutabakatı

12.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Anayasa Komitesi’ için ilke mutabakatı

Astana süreci garantörü Türkiye, Rusya ve İran’ın heyet başkanlarının BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile yaptıkları görüşmede, Suriye rejimi ve muhalefeti tarafından önerilen listelere ilişkin ilke mutabakatı teyit edildi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, Cenevre’de yapılan görüşmeyle ilgili şu bilgi verildi: “Astana garantörü ülkelerin heyet başkanları 10-11 Eylül 2018 tarihlerinde Cenevre’de BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisiyle biraraya gelmişlerdir. Görüşmede, Suriye krizine siyasi bir çözüm bulunması çabaları kapsamında önemli bir aşama teşkil eden Anayasa Komitesi’nin oluşumu ve usül kuralları ele alınmıştır. Bu bağlamda, rejim ve muhalefet tarafından önerilen listelere ilişkin ilke mutabakatı teyit edilmiş, teşkil edecek gruplardan üçüncüsü olan Sivil Toplum grubunun oluşumu istişare edilmiştir. Süreç Astana garantörleri arasında teknik düzeyde görüşmelerle devam ettirilecektir.”

Haberin Devamı

Önal temsil etti

Cenevre’deki toplantılarda Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyet temsil etti. Rus heyetini Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiev ile Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin; İran heyetini de Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari temsil etti. Önceki gün yapılan basına kapalı ve gayri resmi toplantılarda, Türk, Rus ve İran heyetleri, Rusya’nın BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilciliği’nde üçlü toplantı yapmıştı.