Dünya Anlaşmasız Brexit’e de ‘ret’ çıktı

Anlaşmasız Brexit’e de ‘ret’ çıktı

14.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İngiliz Parlamentosu, AB ile varılan anlaşmanın ardından bu kez de “anlaşmasız Brexit” seçeneğini reddetti. Önceki günün aksine dünkü oylamada, “Hayır”lar ile “Evet” arasında az fark bulunması dikkat çekti

Anlaşmasız Brexit’e de ‘ret’ çıktı

İngiliz Parlamentosu, Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma sürecine ilişkin “oylamalar süreci”nin ikincisini de tamamladı. Önceki gece yapılan oylamada İngiltere ile AB arasında varılan ve üzerinde bazı değişiklikler yapılan Brexit anlaşmasını ezici çoğunlukla “reddeden” parlamento, dün geceki oylamada da Brexit’ten “anlaşmasız çıkış” (sert Brexit) seçeneğine “Hayır” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Theresa May’in de “Hayır” diyeceğini açıkladığı oylamada teklifin 278’e karşı 321 gibi “daha küçük bir farkla” reddedilmesi ise dikkat çekti.

Milletvekilleri, bunun öncesinde konuya ilişkin iki önergeyi daha oyladı. İktidardaki Muhafazakar Parti’nin milletvekillerinden Caroline Spelman’ın, “anlaşmasız Brexit” seçeneğinin her durumda devre dışı bırakılmasını öngören kararı 308’e karşı 312 oyla kabul edildi. Muhafazakar Parti’den sunulan ve hükümete AB’den anlaşma olmadan ayrılmaya yönelik hazırlıkları tamamlanması için Brexit’i 29 Mart’tan 22 Mayıs’a kadar erteleme çağrısı yapan bir başka önerge de açık farkla reddedildi.
Üçüncü ve son oylamada ise parlamento, anlaşmasız ayrılığa “her koşulda ret” şeklinde değiştirilen hükümet önergesini kabul etti. Avam Kamarası’nda yapılan oylamada, May hükümetinin AB’den anlaşmasız ayrılığı tam olarak masadan kaldırmayan önergesi, bu seçeneği “her koşulda dışlayacak” şekilde değiştirilerek kabul edildi.

Haberin Devamı

Anlaşmasız Brexit’e de ‘ret’ çıktı
Son oylama bugün

İngiliz Parlamentosu, bu gece de Brexit’in “ötelenmesi” seçeneğini oylayacak. Bu teklifin kabul edilmesi beklenirken, Londra’nun, 29 Mart olan Brexit tarihini erteleme isteğini Brüksel’e iletmesi, talebin kabul edilmesi için de 27 Avrupa Birliği üyesi ülkenin onaylaması gerekiyor. Brexit’in ne kadar süreyle erteleneceği merak edilirken, Başbakan May, Haziran ayını göstermiş, Avrupa Birliği de bu sürenin çok fazla uzatılmayacağını belirtmişti.

Başbakan May, oylama sonrası yaptığı açıklamada, Brexit sürecini geciktirmenin, ellerinde bir anlaşma olmaksızın hiçbir işe yaramayacağını, bu nedenle parlamentonun AB’ye sunulacak bir teklif hazırlaması gerektiğini kaydetti. Uzun süreli ötelemenin, İngiltere’nin, Mayıs ayı sonlarına doğru yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılması anlamına geleceğine dikkati çeken May, bunun tercih edilir bir durum olmadığını, parlamentonun verdiği kararların arkasında durmak ve sonuçlarına katlanmak zorunda olduğunu belirtti. Ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn de, parlamentonun artık Brexit sürecinin kontrolünü eline almasının kaçınılmaz olduğunu kaydederken, May’e parlamentodaki diğer partilerle görüşmesi ve uzlaşmaya dayanan bir anlaşma yapması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Oylamaya ilişkin AB tarafından gelen ilk açıklamalarda da, birliğin sert bir dil kullandığı görüldü. Nitekim AB Komisyonu, İngiliz parlamenterleri uyararak “Anlaşmasız Brexit’i reddetmeniz yeterli değil, bir anlaşma için görüş birliğine varmanız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Anlaşmasız Brexit’e de ‘ret’ çıktı

Seçenekler iyice azaldı

İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) arasında varılan ve üzerinde bazı değişiklikler yapılan Brexit anlaşmasının, önceki akşam yapılan oylamada reddedilmesi sonrası açıklama yapan AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, “İngiltere, uzatma süresi istemeden önce, AB’ye gelecekte ne tür bir ilişki inşa etmek istediğini söylemeli” diyerek Londra’yı uyarmıştı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, önceki günkü oylamaya değinerek, “Avrupa Birliği tarafı olarak, bir anlaşmaya varabilmek için her şeyi yaptık. Daha fazla ne yapabileceğimizi görmek zor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

lmanya Başbakanı Angela Merkel ise, İngiliz Parlamentosu’nun Brexit anlaşmasını ikinci kez reddetmesine ilişkin “İngiltere’nin (Avrupa Birliği’nden) düzenli ayrılması yönündeki hedefimiz devam ediyor. Ancak seçenekler azaldı” dedi. Merkel, düzenli Brexit’in tüm tarafların çıkarına olacağını belirtti.