Asherman Sendromu Nedir?

Asherman sendromu halk arasında rahim içi yapışıklıklar olarak bilinmektedir. Bu yapışıklıklar rahim boşluğunun bir kısmında ya da tamamında görülebilmektedir. Yapışıklıklar sonucu rahim boşluğu tıkanmaktadır. Bu yapışıklıklar genel olarak rahim içerisine uygulanan cerrahi müdahalelerden sonra ortaya çıkabilmektedir.

Asherman sendromuna neden olan cerrahi müdahalelerin başında ise kürtaj gelmektedir. Kürtaj sonrası enfeksiyon yaşanması ya da rahimde küçük bir parça kalması yapışıklık riskini bir hayli arttırmaktadır. Özensiz bir şekilde yapılan kürtaj işlemlerin büyük bir çoğunluğu Asherman Sendromu ile sonuçlanmaktadır. Kürtajın dışında myomektomi ve sezaryen operasyonlarında da yapışıklık görülme riski bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Ancak Asherman Sendromu herhangi bir operasyon geçirmemiş kişilerde de meydana gelebilmektedir. Özellikle şiddetli pelvik iltihabı geçiren hastaların büyük bir kısmında Asherman Sendromuna rastlanabilmektedir.

Hastalığın Belirtileri

Asherman Sendromu genellikle kürtaj sonrasında farklı şekillerde kendini göstermektedir. Daha önce böyle bir şikayeti olmayan kadınların kürtaj ya da diğer rahim içi cerrahi operasyon sonucunda bu belirtileri göstermesi durumunda vakit kaybetmeden uzman bir doktordan tedavi olmaları gerekmektedir.

Asherman Sendromu’nun en yaygın belirtisi adet kanamalarının bir anda kesilmesidir. Asherman Sendromu’nda adet kanamaları tamamen kesilmese bile önemli miktarda azalmaya neden olabilmektedir. Ayrıca gebe kalamama ve tekrarlayan düşükler sendromun belirtileri arasında yer almaktadır. Bu rahatsızlıklar herhangi bir diğer rahatsızlık ile kolay bir şekilde karıştırılabilmektedir. Bu nedenle fark edilmesi uzun zaman alabilir. Rahim filmi (Histerosalpingografi) ve histeroskopi ile tanı konulur.

Sendrom Nasıl Tedavi Edilir?

Asherman Sendromu’nun tedavisi yapışıklığın miktarına ve büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Hafif dereceli yapışıklıklarda rahmin içerisine spiral yerleştirilmesi ve bu süreçte rahim iç yapısının yenilenmesine yardımcı olmak için hormon tedavisi yeterli olmaktadır. Ancak daha ilerlemiş yapışıklıklarda ise cerrahi müdahale kaçınılmaz olmaktadır.

Haberin Devamı

Günümüzde bu yapışıklıkların giderilmesinde en çok tercih edilen ve en güvenli operasyon yöntemi histeroskopidir. Rahim ağzından bölgeye yerleştirilen ince bir teleskop ile rahim boşluğu görüntülenebilir yapışıklıklar giderilebilir. Histeroskopi sonrasında da belirli bir süre östrojen tedavisi gerekmektedir. Operasyondan sonra rahim içi boşluğunda tekrar yapışıklıkların meydana gelmemesi için rahim içi araç yerleştirilmektedir. Bu araç iki ay boyunca rahim içerisinde kalmaktadır. Ya da rahim boşluğuna uygulanan hyaluronik asit yapılı jeller ile tekrar yapışıklıklar önlenebilir.

Op. Dr. Seval Taşdemir

Kadın Hastalıkları, Doğum

ve Tüp Bebek Uzmanı

https://www.facebook.com/drsevaltasdemir

https://www.instagram.com/drsevaltasdemir