Aşılama Denemeleri ve Tüp Bebek Süreci

Aşılama ve tüp bebek tedavisi, erkeklerde sperm sayısı ve hareketliliğinin az olduğu durumlarda ya da açıklanamayan infertilite durumlarında tercih edilmektedir. Kadında herhangi bir sorun olmadığı durumlarda erkeğin hareketli sperm sayısı 5 milyonun üzerindeyse aşılama yöntemine başvurulmaktadır. Aşılama da hormon iğneleri aracılığıyla yumurtalıklar uyarılmakta ve bu uyarımdan sonra gözlem altına alınmaktadır.

Hormon iğnelerinden yaklaşık 10 gün sonra ise, yumurtanın çatlaması için ayrı bir iğne gerçekleştirilmektedir. Bu iğneden 36 saat sonra ise, spermler ince kanüller yardımı ile rahmin içerisine yerleştirilmektedir. Bu şekilde spermlerin en doğru zamanda yumurtaya ulaşması hedeflenmektedir. Bu aşamadan sonra spermlerin yumurtaya ulaşması konusunda herhangi bir müdahalede bulunulmamaktadır.

Haberin Devamı

Aşılamadan Tüp Bebeğe Geçiş

İki defa aşılama işlemi gerçekleştirildikten sonra herhangi bir şekilde sonuç alınamadığında aşılama uygulamalarına devam etmek zaman kaybı olarak kabul ediliyor. Başarısızlık yaşandığı durumda bebek sahibi olmak isteyen çiftler aynı zamanda psikolojik olarak da hassas bir dönemden geçiyor. Bu nedenle iki denemeden sonra başarısız olan çiftlerin aşılama uygulaması yerine tüp bebek tedavisine geçmesi tavsiye ediliyor.

Erkekte bulunan sperm probleminin ileri seviyelerde olduğu durumlarda aşılama uygulaması başarısız oluyor. Ayrıca anne adayının tüplerinde meydana gelen tıkanıklık ya da düşük yumurtalık rezervi gibi durumlarda da diğer tedavilerin uygulanması yerine zaman kaybedilmeden tüp bebek tedavisine geçiş yapılması öneriliyor.

Tüp Bebek Tedavisi

Bebek sahibi olmak isteyen 30 yaşının altındaki çiftlere, doğal yollardan gebelik için 1 yıl boyunca denemeleri ve beklemeleri tavsiye ediliyor. 30 - 35 yaş arasındaki çiftlerde ise bu süre 1 yıl yerine 6 ay olarak kabul ediliyor. Bu süre içerisinde doğal gebeliğin oluşmadığı dönemde ise aşılama ya da tüp bebek gibi tedaviler devreye giriyor. Tüp bebek tedavisinde baba adayından alınan sperm ile anne adayından alınan yumurta hücresi laboratuvar ortamında bir araya getirilmektedir. Döllenme gerçekleştirildikten sonraki 2 ile 5 gün içerisinde döllenmiş embriyo anne adayının rahmine yerleştirilmektedir. Tüm bu işlemlerin olması yaklaşık olarak 2 hafta sürmektedir. Tüp bebek tedavisinde başarı oranı aşılamaya göre daha yüksektir.

Haberin Devamı

Op. Dr. Seval Taşdemir

Kadın Hastalıkları, Doğum

ve Tüp Bebek Uzmanı

https://www.facebook.com/drsevaltasdemir

https://www.instagram.com/drsevaltasdemir